PORTRÆT Nørdet australier på vej mod utrolig rekord

Adam Hansen (Lotto-Soudal) sætter rekord, hvis han gennemfører Tour de France.

Adam Hansen er kendt som en teknik-nørd. Han designer selv sine cykelsko, og han programmeret den database, som holder styr på holdets logistik. (Foto: Robertus Pudyanto © 2015 Robertus Pudyanto)

Der er en grund til, at Adam Hansen (Lotto-Soudal) nægter at udgå af årets Tour de France. Kaster man et blik på hans normale cykel, forstår man hvorfor. En lille hjemmelavet planche på overrøret afslører, at den 34-årige australier deltager i sin 12. Grand Tour – i træk. Gennemfører han Touren, vil det være en præstation, som ingen cykelryttere tidligere har klaret. Problemet for Adam Hansen er, at han lider på hver eneste etape. Hans venstre skulder gik af led under et styrt på 2. etape, men der er heldigvis bedring på vej.

Derfor står han før 11. etape og er langt mere optimistisk end længe. Adam Hansen er fast besluttet på, at de høje tinder ikke skal ødelægge hans rekordforsøg.

- De første dage var et Helvede for mig. Jeg troede helt bestemt, at jeg ville udgå. Men skulderen blev ikke værre, og jeg kunne udholde smerterne. De seneste dage har jeg kunnet stå op på cyklen, så det bliver bedre for mig fra dag til dag Nu føler jeg virkelig, at jeg er i stand til at fuldføre Touren, siger Adam Hansen.

Rejsende i Grand Tours Det startede i efteråret 2011 med Vuelta a España. Siden har Adam Hansen kørt hver eneste Grand Tour: Giro d’Italia, Tour de France og Vuelta a España. Touren er hans 12. af slagsen i træk, og det har ingen nogensinde præsteret. Spanieren Bernardo Ruiz gjorde ganske vist det samme i 1950’erne, men dengang var Vuelta a España kun to uger lang – i modsætning til de nuværende tre uger. Derfor mener Adam Hansen med god ret, at han får rekorden alene, hvis det lykkes ham at gennemføre Tour de France.

For en cykelrytter er det ekstremt krævende at køre de tre største etapeløb i samme sæson. Presset for at præstere er ekstra skærpet i disse løb, hvor sponsorerne får størst mulig eksponering. Desuden er rytterne hver gang en måned væk fra sin familie. Den ellers stille Adam Hansen slår en høj latter op, da han forklarer, hvad er opskriften er på hans vedholdenhed:

- Jeg er single, så det forklarer meget! griner han og fortæller, at han sjældent ser sin familie fra Australien, da han er bosiddende i Tjekkiet. Efter Tour de France kommer hans mor dog på besøg i tre uger.

Under Tour de France deler Adam Hansen værelse med Lars Bak. Danskeren har kørt Giro d’Italia og Tour de France de seneste fem år, men han har endnu ikke fået klemt Vuelta a España ind i et kalenderår. Han er imponeret over sin holdkammerat og tænder selv på at køre alle tre Grand Tours på en sæson, men det er svært for ham, da han har andre forpligtelser end Adam Hansen.

- Jeg har to børn, såååååeh…, siger Lars Bak og sætter dermed Adam Hansens præstation endnu mere i relief.

Utraditionel rytter I cykelkredse er Adam Hansen kendt som en nørd. Han designer selv sine cykelsko, han har tidligere bygget sit eget trykluftskammer, og han har programmeret det computerprogram, hvor Lotto-Soudal holder styr på alle medarbejderes vagt- og rejseplaner. Ifølge landsmanden Matt White, der er sportsdirektør for ligledes australske Orica-GreenEdge, er Adam Hansen ”a special guy”. Men det er ment på den gode måde.

- Han er en meget intelligent fyr, og han arbejder meget hårdt med sine forretninger ved siden af. Det lyder spøjst, men når han kommer til løbene, fungerer det som et åndehul for ham, mener Matt White, der selv er tidligere professionel cykelrytter.

https://twitter.com/HansenAdam/status/619059293938130944

​Trods sine meritter på landevejen er Adam Hansen ikke et kendt navn i Australien, fortæller Matt White. Lotto-rytteren har ellers vundet etaper i både Giro d’Italia og Vuelta a España, men han har taget en anderledes vej ind i cykelsporten. To gange vandt han det krævende Crocodille Trophy (2004, 2005), der er et udmarvende mountainbike-løb over 10 dage i det nordøstlige Australien. Det er kun de hårdeste drenge, der kan begå sig her. Opmærksomheden gav ham en kontrakt på forskellige østrigske amatørhold, inden han blev professionel hos T-Mobile i 2007.

Skrøbeligt rekordforsøg Nu befinder Adam Hansen sig langt væk fra Crocodille Trophy, alligevel er der mange ligheder med Tour de France, der også er en udmarvende prøvelse. Rekorden for 12 Grand Tours i træk venter forude i Paris, hvis han når så langt. Nok er australieren ved at komme sig over sin skulderskade, men han ved, at skuffelsen konstant er er tæt på.

- Min største bekymring er, at min skulder er skrøbelig, fordi jeg også styrtede på den tre uger før Tour de France. Det er derfor, at styrtet i Touren har været så hårdt for mig, fordi den i forvejen gjorde ondt. Min fornemmelse er, at hvis jeg styrter igen på den side, er det slut, siger Adam Hansen.

I forvejen har han været begunstiget af hjælp fra højere magter. Én ting er at have den fysiske og mentale evne til at klare arbejdsbyrden med 12 Grand Tours. Noget helt andet er den uforudsigelige faktor, som Adam Hansen kun har ringe indflydelse på: held.

- Nu er det ekstremt vigtigt for mig at få rekorden. Jeg giver alt, hvad jeg har, for at få den. Jeg kommer til at lide, men jeg vil have den nu, fastslår han.

Kigger man på den samlede stilling i Touren ligner Adam Hansen en taber. Han er tredjesidst: 1 time, 28 minutter og 48 sekunder efter løbets førende rytter, Chris Froome (Sky). Men så unuanceret kan man ikke gøre Tour de France op. Løbet er den største prøvelse, du kan udsætte en cykelrytter for. Det er derfor, at Tour de France er blevet så populært. Tilskuerne bliver skuffede, hvis ikke rytterne lider. Det er selve kernen i løbet. Derfor er alle deltagere, der fuldfører Tour de France vindere. Nogen er det bare mere end andre. I år kan Adam Hansen blive en af dem.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk