Tony Martins gule trøje er helt speciel for Brian Holm

Brian Holm er særligt glad for, at Tony Martin vandt 4. etape og tog den gule førertrøje.

Der var masser af smil at spore hos den ellers ydmyge tysker. (Foto: SEBASTIEN NOGIER © Scanpix)

Stemmeføringen var knap så sikker, da tirsdagens helt store sejrherre, Tony Martin (Etixx-Quickstep), redegjorde for øjeblikket, hvor han langt om længe fik lov til at trække i den mest prestigefyldte trikot i cykelsporten: den gule førertrøje i Tour de France.

- Jeg er overlykkelig. Vi har kæmpet så hårdt for at vinde de seneste dage, men selvom vi har tabt, har vi holdt sammen. De andre har troet på mig, og det er jeg meget glad for, sagde Tony Martin, som måtte bruge et par ekstra indåndinger for at fuldføre sætningerne.

Det er første gang, at Tony Martin fører Tour de France, selvom han tidligere har vundet etaper i løbet. Dagens etapesejr gav ham tilstrækkeligt med bonussekunder til at overhale Chris Froome (Sky) i den samlede stilling, og det fik følelserne til at ramme Tony Martin, der har været ramt af de allermindste marginaler på de tre første etaper.

Sekund-arbejde

På første etapes enkeltstart var han fem sekunder fra at komme i gult; på anden etape lå han til at komme i gult, da Fabian Cancellara (Trek) sprintede forbi Mark Cavendish på se sidste meter og tog trøjen med tre sekunder afstand; på tredje etape endte med at få førertrøjen, ét sølle sekund foran Tony Martin.

I dag vendte lykken dog for tyskeren, som var et stort smil, da han krydsede målstregen tre sekunder foran forfølgerne. En halv kilometer længere nede af vejen fik personalet hos Etixx-Quickstep travlt. Pressefolk fra hele verden myldrede til, og så måtte holdet hurtigt få udvidet afspærringerne på den trange plads, så alle kunne komme til. Kort efter ankom sportsdirektør Brian Holm.

- Tony er en af de mest vellidte ryttere på holdet og i feltet. Alle elsker Tony, fordi han er så rar. Han ofrer sig altid for holdet, så jeg er specielt glad for, at han vinder etapen og får den gule trøje, sagde Brian Holm, der var endnu mere imponeret over tyskerens bedrift, fordi han kørte på en holdkammerats cykel, da han var punkteret tidligere på etapen.

Froome anerkender sin kollega

Ikke langt fra Etixx-Quicksteps lejr sad den detroniserede gule trøje, Chris Froome, på sin turbotræner og rystede syren ud af benene. Han var glad for at slippe af med førertrøjen, så holdkammeraterne kan spare energi på de kommende etaper.

- Tony Martin er en stærk enkeltstartsrytter, men han kan ikke være med, når vi rammer bjergene, så jeg er glad for, at han tog min trøje i stedet for en af mine konkurrenter, sagde Froome, da han efter 10-15 minutter var færdig med sit nedvarmningsprogram.

Det var Tony Martins femte etapesejr i Tour de France, men det er uden tvivl den, som han er mest glad for. Heldet er omsider vendt for ham. I morgen bærer han le maillot jaune. Ifølge Brian Holms umiddelbare hukommelse er det den mest fortjente gule trøje i mange år.

Facebook
Twitter