Tour-jomfru? Sådan kloger du dig på Touren uden at blive afsløret

Skyd genvej gennem verdens hårdeste cykelløb sammen med Touren på P3, der giver dig 5 bluffs her

(Foto: SCANPIX)

Tour de France er i fuld sving, og du er nysgerrig. Men du aner knap nok, hvordan man skelner Contador fra Froome, og tvivler på, om det er strækninger eller cykeldele, dine Tour-kyndige venner refererer til (det er cykelryttere).

Men bare rolig, lidt manglende viden skal ikke udelukke dig fra mange timers sportsunderholdning, når verdens bedste ryttere tilbagelægger 3.630 km gennem Holland, Belgien og Frankrig. Touren på P3, der består af værterne Lærke Hviid Lytken og Anders Hagen, ved godt, at det hele hurtigt kan blive omgærdet af indforstået slang, parlørfransk og namedropping. Derfor får du fem tips til, hvordan du kan feje benene under vennerne.

1) Du siger: ’Førertrøjen er en rigtig rundetrunte i år, hva’?’

Tony Martin i den gule trøje. (Foto: Eric Gaillard © Scanpix)

Fordi: Den gule førertrøje gives til den rytter, der sammenlagt har brugt kortest tid på etaperne, og den har sjældent siddet så løst, som den gør i år. Typisk bliver udmærkelsen siddende på én rytter over flere etaper. Men i år er den allerede hoppet rundt mellem Rohan Dennis (1. etape), Fabian Cancellara (2. etape), Chris Froome (3. etape) og senest Tony Martin (4. etape).

2) Du siger: ’Der er jo dækket op til et ægte clash of the titans’

Christopher Froome (V) og Contador (M) er to af de store favoritter til den gule trøje. (Foto: Bernard Papon © Scanpix)

Fordi: Der er fire favoritter til at kalde sig årets vinder. Både Chris Froome (Team Sky), Vincenzo Nibali (Astana), Nairo Quintana (Movistar) og Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) – hvor sidstnævnte allerede har vundet årets Giro D’Italia. Det tegner på at uhyre tæt løb og masser af angreb i feltet undervejs mellem giganterne.

3) Du siger: ’Touren er godt nok ikke for tøsedrenge’

På tredje etape af Touren skete et voldsomt styrt. Her ses sårede ryttere. (Foto: BENOIT TESSIER © Scanpix)

Fordi: I et cykelløb, hvor hastigheden godt kan snige sig over 100 km/t i nedadgående retning, og rytterne ligger tæt op ad hinanden med minimalt beskyttelsesudstyr, kan selv en lille ujævnhed udløse massestyrt. Tilsæt så hårnålesving, våde brosten og minimalt sikkerhedsudstyr, og så har du verdens hårdeste cykelløb.

Spørg selv Greg Henderson (kørte 60 km med punkteret lunge og to brækkede ribben), Fabian Cancellara (to brækkede ryghvirvler), Daryl Impey (brækket kraveben) for bare at nævne nogle af dem, der har været uheldige i år.

4) Du siger: ’Det er bjergklatrernes år’

Team Katushas rytter Joaquim Rodriguez fra Spanien kunne iføre sig den prikkede trøje efter fjerde etape. (Foto: SEBASTIEN NOGIER © Scanpix)

Fordi: I år er der intet mindre end otte etaper, der slutter på en bjerg- eller bakketop. Det er mange i forhold til tidligere løb, og det favoriserer bjergryttere såsom Chris Froome. Blandt andet vil bjerge som Plateau de Beille, Col de la Croix og Alpe d'Huez blive passeret, imens mælkesyren pumpes rundt i rytternes ben.

5) Husk: Brug terminologien med omhu

Her ses ryttere på de brosten, der udgjorde en del af fjerde etape i årets Tour. (Foto: KIM LUDBROOK © Scanpix)

Der er billige pluspoint at hente her, men husk at lemfældig omgang med slang afslører blufferen øjeblikkeligt. ’Vandbærer’ dækker over hjælperytterne, der støtter undervejs Hvis en rytter har ’gode ben’, så er han særdeles velkørende.

Hvis du vil ty til Tourens officielle sprog, så angiver ’La flamme rouge’ den røde port, der markerer en etapes sidste kilometer. ’Equipe’ er hold, og ’Bidon’ er vandflaske, men så sender du også dig selv ud til point of no return. Brug med omhu.

Touren på P3 sender dagligt mellem kl. 14 og 18 på P3.

Facebook
Twitter