Tourens mest medrivende duel: Sagan og Greipel i hidsig pointkamp

Peter Sagen og André Greipel kæmper en ultratæt kamp om den grønne pointtrøje.

Peter Sagan (t.v.) og André Greipel (t.h.) kæmper om sejren på 2. etape. Greipel vandt med få centimenter. (Foto: Alix Guigon © Scanpix)

Den grønne trøje svinger som et pendul mellem André Greipel (Lotto-Soudal) og Peter Sagan (Tinkoff-Saxo). På 13. etape var der fuld fart på svingbanen. Først vandt André Greipel bonusspurten og overtog førstepladsen i pointkonkurrencen, men senere blev tyskeren kørt agterud af Tinkoff-Saxo, og Peter Sagan overhalede igen sin konkurrent med en andenplads på etapen. Velkommen til Tourens mest medrivende duel: Sagan versus Greipel.

På de første 13 etaper har trøjen skiftet ejermand fem gange, og blot 24 point adskiller André Greipel og Peter Sagan. Dagligt dyster de to hurtige herrer om at skrabe point sammen på de indlagte bonusspurter og på målstregen, hvis ikke alle pointene er taget af udbrydere. Dysten vækker begejstring, fordi den har vakt nyt liv i en konkurrence, der var endt i dvaletilstand.

- Kampen om den gule trøje ser kedelig ud efter Pyrenæerne. Det er fantastisk at se kampen mellem Greipel og Sagan, fordi trøjen er skiftet frem og tilbage flere gange. Det er den mest spændende konkurrence i Touren, mener den tidligere seks-dobbelte vinder af pointtrøjen, tyskeren Erik Zabel, der under løbet arbejder for cykelproducenten Canyon, som sponserer Katusha og Movistar.

Lex Sagan De seneste tre år har kampen om den grønne pointtrøje været den mest spændingsforladte konkurrence i Tour de France. Problemet har ikke været, at vinderen (Peter Sagan) har været den samme, men at konkurrenterne nærmest har opgivet på forhånd. I 2012 og 2014 erobrede Peter Sagan le maillot vert allerede på 2. etape, i 2013 på 3. etape, og efterfølgende klistrede den til ham resten af løbet Derfor har arrangørerne ændret reglerne for at skabe mere spænding.

​I folkemunde er regelændringen døbt Lex Sagan, fordi den favoriserer sprintere, som vinder etaperne. Forskellen mellem nummer et, to og tre er markant større end tidligere, og det betyder, at Peter Sagans rivaler scorer væsentlig flere point end ham på målstregen, fordi fx André Greipel er hurtigst. Det skal gøre det nemmere for rene sprintertyper at være med i pointkonkurrencen, og det har i den grad virket efter hensigten.

Statistikken taler for sig selv. Peter Sagans seneste etapesejr i Tour de France ligger to år tilbage (på 7. etape). Siden har han placeret sig utrolige 20 gange i top-5 på en Tour-etape. (Foto: BENOIT TESSIER © Scanpix)

Alligevel kæmper Peter Sagan ufortrødent for at vinde trøjen igen. Hans talent har en utrolig spændvidde, og selvom han ikke er den hurtigste i en spurt med André Greipel eller Mark Cavendish (Etixx-Quickstep), er han hurtig nok. I år har han hele syv gange placeret sig i top-4. Hans fordel er, at han kan begå sig i kuperede afslutninger, hvor en tung sprinter som André Greipel ikke kan følge med, som det skete i går.

Må klare sig selv Regelændringen er ikke Peter Sagans eneste modspil i år. De seneste sæsoner har han kørt for Cannondale, som har leveret fuld opbakning til hans ambitioner. Sådan er det ikke hos Tinkoff-Saxo, som han skiftede til i denne sæson. Her har målsætningen fra starten af været at vinde den gule trøje med Alberto Contador. Derfor har Peter Sagan ofte været overladt til sig selv.

I spurtafgørelserne har han ikke haft holdkammerater til at føre sig frem, og det samme gælder i de indlagte spurter på etaperne. Det gør hans præstation endnu mere imponerende, at han også kan på egen hånd. Men da Alberto Contador er over fire minutter efter Chris Froome (Sky) i den samlede stilling, begynder Tinkoff-Saxo at kigge mere til Sagans drømme. Det mener Erik Zabel er det rigtige at gøre.

- De seneste år, hvor Peter Sagan har haft fuld støtte fra Cannondale-holdet, var han mere sikker på at vinde. Hvis det var mig, der stod med valget mellem at vinde en trøje eller få en rytter blandt de bedste 4-6 øverste i klassementet, så ville jeg vælge trøjen, siger Erik Zabel.

Svært at spille på to trøjer Ikke siden Erik Zabel og Jan Ullrich i 1997 er det lykkes for et hold at vinde både den grønne og gule trøje. Telekom-holdet gjorde det endda to år i træk, da Bjarne Riis og Erik Zabel også vandt året forinden. Men det sker sandsynligvis ikke for Tinkoff-Saxo i år. Dertil er Alberto Contador for langt væk fra Chris Froomes førsteplads.

Alberto Contador og Peter Sagan kommer med al sandsynlighed ikke til at kopiere Bjarne Riis og Erik Zabels trøje-succes fra 1996. (Foto: LIONEL BONAVENTURE © Scanpix)

Sportsdirektør hos Tinkoff-Saxo, Sean Yates, fortæller, at holdet fortsat vil kæmpe for at bringe Alberto Contador så langt frem som muligt. Det er endnu for tidligt at skodde Plan A, mener han. Alligevel erkender Sean Yates, at der nu vil blive brugt flere ressourcer på at hjælpe Peter Sagan end tidligere i løbet, fordi han klarer sig så godt i pointkonkurrencen.

- Vi er nødt til at være smarte og drage fordel af, at Peter kan følge godt med op ad stigninger i modsætning til Greipel. Vi ved, at i en flad spurt er det meget sandsynligt, at Greipel tager flere point end Peter. Det samme med bonusspurter. Men lige så snart, der er en bakke involveret før bonusspurten eller før afslutningen, skal vi sørge for, at Greipel ikke sidder med, så Peter kan få flere point, forklarer Sean Yates om den taktik, som Tinkoff-Saxo benyttede sig af på gårsdagens etape.

Sagan er favoritten Det store spørgsmål er, hvem der ender på podiet i Paris iført den grønne trikot. Peter Sagan fører med 24 point, og han har fordel af, at den næste rene massespurt formentlig først bliver i Paris, så han kan samle flere point end André Greipel på etaperne mellem Pyrenæerne til Alperne. Derfor har Erik Zabel mest fidus til Peter Sagan, og det samme har nordmanden Alexander Kristoff (Katusha).

- Jeg synes, at Sagan er favorit på grund af de svære etaper, som kommer nu. Men det kan godt tænkes, at det først bliver afgjort på Champs-Elysées. Han har været utrolig stærk i Touren, og han har kæmpet for det på bjergetaperne. Hvis han vinder den grønne trøje, er han en meget værdig vinder, siger Alexander Kristoff, der selv havde et håb om at kæmpe med i pointkonkurrencen, men som ikke har ramt en god nok form.

Efter fire andenpladsen i årets Tour de France er det ikke just duellen med André Greipel, der fylder i Peter Sagans bevidsthed efter 13. etape. Igen var det lige ved og næsten for det slovakiske multitalent.

- Holdet arbejdede for mig i dag, og det vil jeg takke dem for. Jeg er glad for den grønne trøje, og at jeg fik point ud af det i dag, men nu vil jeg også gerne vinde etaper. Men som du kan se, er det ikke nemt i Touren, bemærker Peter Sagan.

Til gengæld udelukker det ene ikke det andet. Hvis han får en etapesejr, øger han forspringet betragteligt til André Greipel. Det må være på tide, at Peter Sagan selv drager fordel af den regel, der er indført for at udfordre ham. Lex Sagan kan også være på hans side.

Facebook
Twitter