Nyt mirakelmiddel i Touren? Den gule trøje bekræfter brug af trylledrik

Et drikkeligt produkt udviklet til det amerikanske militær skulle være populært i Tour de France-feltet.

Da sprinteren Dylan Groenewegen styrtede få kilometer før mål på første etape af Tour de France, så det hollandske hold Jumbo-Vismas drøm om at starte det franske etapeløb med et brag ud til at være forduftet.

Ingen havde forudset, at Groenewegens nærmeste hjælper, hollænderen Mike Teunissen, kunne udfordre sprintkanoner som Peter Sagan, Caleb Ewan og Elia Viviani. Men det gjorde han. Teunissen vandt etapen.

Og siden har Jumbo-Visma som hold ikke set sig tilbage. På anden etape vandt de holdtidskørslen, siden vandt Groenewegen syvende etape, inden Wout van Aert nappede holdets fjerde sejr på etapen til Albi.

Team Jumbo-Visma vandt holdløbet på anden etape. Mike Teunissen kører her forrest i den gule førertrøje, som han vandt på 1. etape. (Foto: GONZALO FUENTES © Scanpix)

Det hollandske hold er målt på etapesejre det mest succesfulde i årets Tour de France. Dominansen har været så markant, at den hollandske avis De Telegraaf allerede tidligt i Tour de France spekulerede i, at holdet kørte på et nyt mirakelmiddel: drikkelige ketoner.

Hvad det så lige er, vender vi tilbage til, men holdets sportsdirektør Richard Plugge så sig nødsaget til at bekræfte De Telegraafs historie.

- Man kan bruge ketoner, på samme måde som man tager vitaminer. Det er ikke et forbudt stof, og der er også andre hold, der tager det, udtalte Plugge ifølge cyclingnews.com.

Plugge har ret i, at ketoner ikke er på det internationale dopingagenturs liste over ulovlige midler.

Men modsat Jumbo-Visma har de andre hold i Tour de France-feltet indtil videre været tøvende med at annoncere brugen af ketoner.

Armstrong fik Alaphilippe ud af busken

I sin daglige podcast under Tour de France, The Move, spekulerede Lance Armstrong i, at manden i den gule trøje, den franske Deceuninck-Quick Step-rytter Julian Alaphilippe, skulle køre på ketoner.

- Det er velkendt, at holdene i feltet indtager ketoner. Det er helt lovligt, så jeg forsøger ikke at hænge nogen ud. QuickStep er nogle af dem, der bruger det mest, det ved jeg.

I sin podcast diskuterede han med den tidligere rytter George Hincapie, hvorfor Julian Alaphilippe selv kørte ned til sin sportsdirektørs bil for at modtage en drikkedunk kort før den sidste stigning før mål på ottende etape til St. Etienne, i stedet for at tage imod en dunk fra en af de neutrale servicebiler. Det sidste kunne have sparet Alaphilippe for en del kræfter.

(Se Julian Alaphilippe angribe på den sidste stigning inden mål i St. Etienne på 8. etape i videoen)

- Selv hvis man sidder alene uden holdkammerater, og man har en del kilometer tilbage af en etape, så kører man stadig selv ned og henter dunken med ketoner.

- Det har taget lang tid at lave ketoner, som man kan drikke. Det smager forfærdeligt, og det har længe været vanvittigt dyrt, men nu har de fået udviklet ketoner, der er til at betale, og som faktisk er til at drikke, siger Armstrong.

Siden blev Alaphilippe konfronteret med Armstrongs spekulationer, som han bekræftede:

- Jeg kan ikke forstå, hvorfor det er et problem. Det svarer til at indtage en gel undervejs på etapen. Ketoner er en del af vores ernæringsplan, som vi lægger med en diætist, udtalte franskmanden ifølge cyclismedopage.com.

Alaphilippe ser ikke noget underligt i brugen af ketoner. (Foto: Gerard Julien © Scanpix)

Udviklet til det amerikanske militær

Drikkelige ketoner har i mange år været udset som fremtidens vidundermiddel i sportsernæring.

I 2003 fik en doktor fra den amerikanske hærs institut for avanceret forskning stillet til opgave at skabe et produkt, som de amerikanske soldater kunne indtage på slagmarken og som skulle øge deres fysiske formåen.

Sammen med forskere fra universitetet i Oxford udviklede han drikkelige ketoner.

Ketoner bliver naturligt produceret i leveren, når kroppen ikke får nok energi fra føde. Ketonerne skulle forbedre kroppens evne til at forbrænde fedt.

Ved at tilføre ketoner via væske skulle kroppen udskyde brugen af sine glykogendepoter, og det er særligt nyttigt, når kroppen bliver fysisk hårdt belastet igennem længere tid, som rytterne bliver i Tour de France. Samtidig skulle ketonerne reducere musklernes ophobning af mælkesyre. På den måde skulle ketonerne også være gode for kroppens evne til at restituere.

Kieran Clarke, der var den ledende forsker fra universitetet i Oxford, kalder selv drikkelige ketoner for en slags ’trylledrik’. Ifølge hendes holds forskning skulle ketonerne få en rytter til at køre 400 meter længere for hver halve time på en enkeltstartscykel.

Hendes forskning bakkes op af resultater, som den hollandske forsker Peter Hespel er kommet frem til.

Hespel, der arbejder sammen med Julian Alaphilippes mandskab Deceuninck-Quick Step, overvågede en gruppe atleter, der hver dag i tre uger blev udsat for fysisk hårde prøver for at simulere de veksler, som et etapeløb som Tour de France trækker på kroppen. Gruppen drak op til tre dunke med ketoner om dagen.

Hespel kunne påvise, at de keton-drikkende atleter kunne klare en træningsmængde, der var 15 procent hårdere end placebo-gruppen.

Ekstremt dyrt at udvikle

I mange år har drikkelige ketoner været ekstremt dyre. De første versioner kostede omkring 18.000 kroner per liter at producere. I dag er omkostningerne stadig høje, men dog lidt mere spiselige. En liter koster lidt over 4500 kroner at producere.

Oxford universitet har patentet til produktet, men i 2018 fik firmaet HVMN licens til at producere drikkelige ketoner med henblik på salg. Efterspørgslen har været høj lige fra start.

Flere amerikanske fodboldhold i NFL drikker ketoner. Det samme gør specialenheder i den amerikanske hær, og ifølge HVMN var der sidste år syv hold i Tour de France, som kørte på det nye mirakelmiddel inden for sportsernæring. Jumbo-Visma er imidlertid det første cykelhold, der åbent fortæller om brugen af ketoner.

- Jeg har kendskab til flere ryttere, der køber ketoner personligt i stedet for at lade deres hold stå for det. Så er de sikre på ikke at løbe tør.

- Vi har arbejdet med cykelryttere, der forsøger at slå timerekorden. Topryttere. Vi har solgt for mere end én million kroner alene til cykelhold på et par måneder, fortalte HVMN’s direktør Geoff Woo inden Tour de France sidste år, bare få måneder efter at firmaet var begyndt at sælge drikkelige ketoner.

Syv hold skulle i 2018 have brugt drikkelige ketoner i Tour de France. (Foto: Jeff Pachoud © Scanpix)

Kommercielle interesser afholder ifølge Kieran Clarke flere af holdene fra at annoncere brugen af ketoner.

- Jeg ville ikke fortælle nogen, hvis jeg brugte det. Hvorfor skulle man? Alle holdene har brug for en konkurrencemæssig fordel, siger hun og tilføjer:

- Og så skal man huske, at flere af holdene har aftaler med andre mærker af kosttilskud, så de kan ikke åbent råbe op om brugen af ketoner. Men det betyder ikke, at de ikke bruger det.

Men hvis ketoner er så mirakuløse, hvorfor er de så ikke på dopinglisten?

Det skyldes, at det endnu ikke er påvist, at de skulle have en negativ effekt på kroppen, og overfor cyclingweekly.com afslørede det internationale dopingagentur, Wada, at det end ikke var på listen over præparater, som agenturet overvåger brugen af.

- Der er stadig mange usikkerhed om, hvorfor effektive ketoner er. Der er endda studier, der viser, at de kan have en negativ effekt på atleters ydeevne, og at ketonerne kun er gode for restitutionen. Vi vil være sikre på, at vi ikke gør skade på vores ryttere, har doktoren på Søren Kragh Andersen Andersens hold, Team Sunweb, for eksempel udtalt.

Kilder: The Telegraph, Cyclingnews.com, Cyclingmagazine.ca., stickybottle.com og cyclisme-dopage.com.

Facebook
Twitter