OVERBLIK Armstrongs 6 ofre i cykelsportens største bedrag

I løbet af Lance Armstrongs karriere var der mange dopingbeskyldninger mod ham, men han fik det altid vendt til et angreb.

Lance Armstrong sorte liste blev længere og længere i løbet af karrieren, og det gik også ud over nogle af dem tæt på ham.

Der var rigtig mange kollegaer og konkurrenter i cykelsporten, som nåede at lære, at man ikke skulle lægge sig ud med Lance Armstrong, da han var på toppen.

Beskyldninger om brug af doping blev med det samme vendt til et angreb fra amerikaneren, og det gik både ud over cykelryttere, kollegaer og venner.

Vi har samlet en lille oversigt over de seks, som mærkede Armstrongs angreb på nærmeste hold, og hvor det også endte med at få konsekvenser for flere af dem.

Filippo Simeone

Navnet virker måske ikke bekendt for mange, men Filippo Simeone var med i et af de mest omdiskuterede momenter i Tour de France de seneste 20 år.

Det hele startede i begyndelsen af det nye årtusinde, da Simeone erkendte, at han havde brugt doping, og hans vidneudsang pegede på, at det var dopinglægen Michele Ferrari, som stod bag det hele. Ferrari var nemlig også Lance Armstrongs læge og nære ven.

Det førte til, at Armstrong i medierne gik hårdt til italieneren og kaldte ham for en løgner. Simeone forsøgte at svare igen med en retssag, hvor han krævede 100.000 euro fra Tour-vinderen i erstatning.

Men kampen stoppede ikke der. På en relativt flad og ligegyldig etape i Tour de France 2004, da Armstrong for længst havde sikret sig sin sjette samlede sejr i træk, vælger Simeone at gå i udbrud for at jagte en etapesejr.

Problemet var bare ham, der sad i hjulet på italieneren. Det var manden i den gule førertrøje, Lance Armstrong. Pludselig var der et seksmandsudbrud afsted plus Simeone og Armstrong, og det var Jan Ullrich og Andreas Klödens hold T-Mobile nødt til at jagte.

Se klip fra episoden med Simeone og Armstrong på 18. etape i 2004.

Armstrong gjorde det klart for resten af udbruddet: Han ville falde tilbage til feltet, hvis Simeone også gjorde det.

- Du lavede en fejl, da du vidnede mod Ferrari, og du lavede en fejl, da du lagde sag an mod mig. Jeg har meget tid og mange penge, og jeg kan ødelægge dig, sagde Armstrong til Simeone i udbruddet, har italieneren efterfølgende fortalt.

Udbruddet holdt til mål med et forspring på 11 minutter, Simeone glippede en oplagt etapesejr, og da han kom tilbage til feltet, blev han ifølge ham selv mødt af skældsord og endda spyt. Han havde brudt cykelsportens 'omerta', æreskodeks: Man fortæller ikke offentligheden om, hvad der sker i feltet.

To dage senere forsøgte Simeone igen at angribe i Touren, men Lance Armstrong satte hele sit hold frem og lukkede alle huller. Igen blev italieneren angiveligt angrebet med skældsord og spyt.

Episoden betød, at selvom Simeone var en tredobbelt italiensk mester, så kom han aldrig rigtig tilbage på det højeste niveau i cykelsporten. Ingen ville røre ham. Ingen ville røre en rytter, der turde fortælle sandheden.

Ægteparret Frankie Andreu og Betsy Andreu

Frankie Andreu var Lance Armstrongs nære ven og holdkammerat, og han var også en del af holdet, da Armstrong i 1999 vinder Tour de France for første gang. Og ligesom sin landsmand så tog Frankie også EPO under løbet det år.

Men hustruen Betsy undrede sig, da hun så Frankie føre Armstrong an i bjergene. Hvordan kunne det lade sig gøre? Frankie var slet ikke den ryttertype. Han gik til bekendelse over for hustruen og besluttede at droppe doping.

Da kontraktforhandlingerne mellem U.S. Postal og Frankie Andreu gik i hårdknude, fordi han ikke længere ønskede at dope sig, så startede et opgør.

Parret stod frem og vidnede mod Lance Armstrong på baggrund af en episode tilbage i 1996, hvor han angiveligt havde fortalt sin kræftlæge, at han havde taget EPO, væksthormoner og testosteron.

Armstrong svarede igen med hårde angreb mod Andreu-parret, og inden længe fik de også dødstrusler over telefonen fra Stephanie McIlvain, der arbejdede for sportsudstyrsfirmaet Oakley og havde et tæt samarbejde med Lance Armstrong.

Frankie Andreus cykelkarriere stoppede efter opgøret med U.S. Postal, men ægteparret endte med at spille en stor rolle i beviserne mod Lance Armstrong.

Greg LeMond

I historien er der kun to amerikanere, som har prøvet at vinde Tour de France, og de har begge to en hovedrolle her. Den ene er Greg LeMond, og den anden er så Lance Armstrong. Man skulle tro, at de to landsmænd var på samme side, men da Greg LeMond fandt ud af, at Armstrongs læge var Michele Ferrari, så brød helvede løs.

'Enten er det her verdens største comeback, ellers er det verdens største bedrag.'

Det er blevet et meget berømt citat fra Greg LeMond om Lance Armstrong, og det spillede en stor rolle i hele kontroversen. For man lægger sig ikke ud med Armstrong uden at få igen.

Og texaneren var meget hård mod LeMond i en lang årrække. Han kaldt ham blandt andet en alkoholiker.

Armstrong brugte også hårdere metoder mod landsmanden. Den kæmpe cykelproducent Trek havde nemlig et samarbejde med begge parter. Armstrong som cykelrytter og LeMond som cykelfabrikant. Men presset fra Armstrong gjorde, at Trek tvang LeMond til at komme med en offentlig undskyldning, og samtidig skar de også ned på promoveringen af hans cykler.

Det sidste var endda noget, LeMond besluttede at tage firmaet i retten for.

Greg LeMond har også kommet med hårde beskyldninger mod Floyd Landis (som også har indrømmet doping) og Alberto Contador. En del tvivler dog på amerikanerens troværdighed, da han vandt Tour de France i en periode, hvor doping var begyndt at tage til i sporten.

Emma O'Reilly

Hun så det hele på forreste række. Som massør på et cykelhold, der har et dopingprogram som U.S. Postal havde, kommer man nemlig også tæt på alle de ulovlige ting, der foregår bag lukkede døre. Og til sidst blev det hele for meget for hende.

Hun har selv udtalt, at hovedårsagen til, at hun stod frem og fortalte sandheden til folkene bag bogen L.A. Confidential, var ikke på grund af, at rytterne tog doping. Det var i stedet på grund af hendes irritation over at se, hvordan de store forbund holdt hånden over ulovlighederne.

Da bogen kom ud, var det hele blevet vinklet lidt mere som et angreb på Lance Armstrong, end hun havde ønsket. Det var dog for sent, fordi det startede en lavine af beskyldninger fra Armstrong mod den tidligere massør.

Det gjorde, at Emma O'Reilly kom ind i en svær tid, men hun har senere beskrevet, at det faktisk ikke var hende selv, som det gik værst ud over. Hendes daværende kæreste havde multipel sklerose, og det er ikke en god kombination med den store mængde stress, han blev udsat for, da beskyldningerne var størst mod hende.

Han gik fra at kunne gå til at sidde i rullestol og døde senere hen. Derfor lever Emma O'Reilly med en skyldfølelse, selvom hun egentlig bare fortalte sandheden. Hun fortæller dog også, at hende og Lance Armstrong er bedre på talefod i dag.

Floyd Landis

Modsat nogle af de andre nævnte navne er det ikke alle, som er på Floyd Landis' side, når man siger, at Lance Armstrong var med til at ødelægge landsmandens liv. Det endte nemlig med at gå begge veje.

Floyd Landis vandt Tour de France i 2006 på en yderst mistænkelig måde, hvor han den ene dag gik helt kold og dagen efter smadrede alt og alle. Det viste sig da også efterfølgende, at han havde afleveret en positiv dopingtest i løbet og fik derfor frataget sejren.

Da Landis kom tilbage efter sin to-årige dopingkarantæne faldt han på knæ for sin gamle holdkammerat, Lance Armstrong, der netop havde gjort comeback til cykelsporten. Landis ville have en plads på Armstrongs hold uden forhåbninger om en stor rolle.

Armstrong og sportsdirektør Johan Bruyneel afviste ham dog og sagde, at på grund af den tidligere dopingdom, 'ville han være gift at få ind på holdet'. Landis kom derfor aldrig tilbage til topcykling og stoppede karrieren kort efter. Beslutningen om at afvise ham, endte med at koste Armstrong og Bruyneel dyrt.

Det var nemlig Landis' afsløringer efterfølgende, som var en af hovedårsagerne til, at Armstrong i sidste ende måtte stå frem med sandheden. Det amerikanske antidopingforbund brugte Landis som en af deres hovedvidner.

Armstrong har selv udtalt senere hen, at det var beslutningen om at lave et comeback til cykling, der startede lavinen, som i sidste ende fik ham til at erkende sit dopingbrug.

Facebook
Twitter