efterskolen genfandt Vingegaard glæden ved at cykle: 'Dengang havde han det svært'

På ISI Idræts­efterskole kan de sagtens genkende deres gamle elev, men samtidig er alt forandret for den danske tourvinder.

(Foto: © Privatbillede Collage: Diede Linnet van de Mosselaar)

På Jonas Vingegaards gamle efterskole, ISI i Ikast, lyder sloganet ”lev drømmen.” Det må man sige, at han gør. Den stille dreng fra Hillerslev har netop vundet den største triumf i cykelverdenen og skrevet sig med versaler direkte ind i dansk idrætshistorie.

Og det er faktisk næsten den samme Jonas, som Mikael Larsen tog imod, som ’familielærer’ på efterskolen for ti år siden.

- Jeg kender ham godt, men det ligger selvfølgelig 10 år tilbage. Billedet stemmer rigtig godt overens med det, man ser på tv i dag. Han var ydmyg og stille og rolig, siger han.

Hvis man har et indtryk af den danske klatrer, som et stille og kontrolleret gemyt, er det ikke helt ved siden af. Men ambitionerne og målrettetheden har altid været der, siger Mikael Larsen.

- På efterskolen var han heller ikke én, der gjorde opmærksom på sig selv, men jeg er helt sikker på, at han dengang havde en drøm om at køre Tour de France. Han råbte bare ikke højt om det.

Mikael Larsen, øverst venstre, er stolt over sin tidligere elevs præstation. Jonas Vingegaard sidder nederst, anden fra venstre. (Foto: © Privatbillede)

Vingegaard kæmpede i begyndelsen

Men ambitionen om at køre med på de højeste tinder var ikke nødvendigvis noget, der lå lige til højrebenet for danskeren med den lille statur. Danmark er ikke et land kendt for ryttere med udprægede klatrefærdigheder og i et land uden høje bjerge, er det ikke en fordel at være mindre end sine konkurrenter.

- Det, der åbenlyst sprang i øjnene, var hans fysik. Han var lidt bagud på den front. Han var lille af statur og relativt spinkel, siger Mikael Larsen.

- Dengang havde han det svært. Han havde svært ved at følge med, og nogle af de nederlag, han mødte, var med til at påvirke ham. Han kæmpede med motivationen dengang.

- Vi er med til at udfordre og udvikle ambitioner, men jeg havde på ingen måde troet, at han skulle nå hertil. Der var nogle helt andre ting, der var centrale. Det handlede om personen Jonas, der skulle genfinde glæden i at køre på cykel, siger Vingegaards ’familielærer’ på ISI.

Jonas Vingegaard har måske ikke en sprinters statur, men det er en fordel, når ruten går op i himlen. (Foto: © Privatbillede)

"Skørt at se på"

På efterskolen fandt Jonas Vingegaard dog så småt motivationen, og så snart der skulle køres op ad, viste han sig hurtigt som en af de stærkeste. Og resten er historie. En historie, der indtil videre har kulmineret i en sejr i verdens største cykelløb. Karrieren er skudt ud i stratosfæren hurtigere, end de fleste havde forestillet sig.

- Det glæder mig utroligt meget og gør mig stolt, siger den nuværende efterskoleleder, Mikael Larsen.

- Det har været skørt at se hele JumboVisma-holdet hjælpe Jonas på vej. For mig er han stadig bare en lille dreng, men med en selvsikkerhed og udstråling, der på sin egen måde dufter af professionalisme.

Noget der ikke har ændret sig, og som også har skinnet igennem, når en træt Jonas Vingegaard har talt med pressen efter løbet, er, at han glæder sig til at komme hjem til bopælen i Glyngøre og tage en pause fra opmærksomheden.

- Han glæder sig allermest til, at al virakken er væk, og han kan gå i hi indtil næste år, siger Vingegaards gamle lærer.

Går Jonas Vingegaard i hi efter sin velfortjente fejring både i København og hjemme i Glyngøre, må han gerne vågne op tids nok til at forsvare sin trøje, når starten går til Tour de France 2023 i spanske Bilbao 1. juli næste år.