Så er den gal igen: Nu vil Tour de France ændre startdato

OL presser stor dansk sportssommer. Københavns overborgmester, Frank Jensen, er klar til dialog med fransk løbsarrangør.

Tour de France-ledelsen med løbsdirektør Christian Prudhomme (tv.) i spidsen har henvendt sig med et ønske om at flytte næste års Grand Depart i København. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Planerne om en stor sportssommer i København i 2021 med både Tour de France og fire kampe ved EM i fodbold er løbet ind i nye vanskeligheder. I begyndelsen af maj blev der ellers lavet en aftale, som sikrede, at begge mega-begivenheder kunne afvikles side om side i hovedstaden.

Men nu ønsker Tour de France-ledelsen at ændre på datoerne for de danske etaper. Det skyldes, at afslutningen på Tour de France kommer i clinch med OL i Tokyo. Derfor ønsker franskmændene at starte Touren i København tidligere end planlagt, og det kan kollidere med EM.

- Jeg kan bekræfte, at vi har fået en henvendelse fra Tour de France-ledelsen, at de gerne vil drøfte den kontrakt, de har med os med de datoer, hvor Touren skulle starte Danmark i 2021, siger Københavns overborgmester Frank Jensen (S), som også er bestyrelsesformand i selskabet bag den danske Tour-start.

Henvendelsen fra ASO (Tour-arrangøren, red.) blev behandlet på et bestyrelsesmøde i dag, og her var man forbeholden over for franskmændenes ønsker:

- Vores svar til ASO er, at vi modtager jeres besked, og vi vil allerede nu meddele jer, at vi ser nogle udfordringer ved at flytte rundt på datoerne, siger Frank Jensen, som dog er klar til at drøfte mulighederne:

- Når man har en kontrakt med hinanden, og den ene siger, at de har nogle udfordringer med den kontrakt, så må man selvfølgelig tale sammen. Det er der, vi starter, også fordi vi også har henvendt os til Tour de France-ledelsen tidligere, fordi vi havde nogle udfordringer med fodbolden. Nu er det dem, der henvender sig til os, siger Frank Jensen.

Han understreger, at den nuværende kontrakt om Tour-starten umiddelbart ikke åbner mulighed for at flytte datoerne:

- Vi har en kontrakt, og den kontrakt er meget præcis i forhold til, hvornår der køres Grand Départ i Danmark, og det gør der 2. til 4. juli 2021.

Frank Jensen vil ikke at oplyse specifikt, hvor mange dage Tour-arrangørerne ønsker at rykke starten. DR Sporten har været i kontakt med ASO, der ikke ønsker at bekræfte, at man har rettet henvendelse til de danske Tour-start-arrangører.

Meget besværligt at rykke datoerne

Aftalen om, hvordan Tour de France og EM kan afvikles i København samme sommer, krævede langvarige forhandlinger, og kompromisser blev indgået af alle parter, både om praktiske og kommercielle udfordringer. Derfor vil det være meget vanskeligt at rykke rundt på tingene én gang til.

- Nu hvor vi har fået styr på fodbolden og dét lagt fast datomæssigt, så giver det selvfølgelig store problemer, hvis der skal rykkes rundt i datoerne, siger Frank Jensen.

Han frygter dog ikke, at København og Danmark må vælge mellem enten Tour de France eller EM-fodbold næste sommer:

- Nej, det kan jeg slet ikke se. Vi skal have en gigantisk sportsfest i Danmark i 2021, fastslår Frank Jensen

DBU-formand Jesper Møller siger, at EM-programmet ligger fast. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Hos Dansk Boldspil-Union er der overraskelse over Tour de France-ønsket om at ændre på datoerne for sportssommeren i Danmark.

- Vi har ikke hørt noget officielt om det, men vi har en aftale om datoerne for EM-kampene, og den vil vi holde fast i, siger DBUs formand Jesper Møller, som dog ikke helt vil afvise en diskussion om datoerne.

- Hvis Københavns overborgmester spørger os, om vi vil være med til at kigge på det, så kigger vi naturligvis på det.

DBU-formanden understreger dog, at det ikke kommer på tale at flytte datoerne for de planlagte EM-kampe i København:

- Det er Uefas turnering, det er Uefas kampe, og fra Uefas side ligger kampprogrammet fast, siger Jesper Møller.