Se de bemærkelsesværdige tal bag Vingegaards Tour-triumf

Jonas Vingegaard er blandt andet den blot ottende rytter i historien, der har forsvaret sin Tour de France-titel.

Marco Bertorello/AFP © Scanpix Collage: Maria Eriksen Volthers

Søndag aften besteg Jonas Vingegaard det øverste trin på podiet i Paris efter at have vundet Tour de France for anden gang i karrieren.

En bedrift, ingen anden dansker nogensinde har opnået.

Men tallet to er ikke det eneste bemærkelsesværdige fra den 26-årige danskers Tour de France-triumf.

Herunder kan du dykke ned i seks af de mest iøjefaldende statistikker fra Jonas Vingegaards imponerende sejr.

3

Det er første gang i Tour de France-historien, de to samme ryttere indtager de to første pladser tre år i træk. (Foto: © ANNE-CHRISTINE POUJOULAT, Ritzau Scanpix)

Rivaliseringen mellem Tadej Pogacar og Jonas Vingegaard satte i dén grad sit præg på årets udgave af verdens hårdeste cykelløb. Og den har også allerede fået en plads i løbets historiebøger.

Med Jonas Vingegaard på førstepladsen og Tadej Pogacar på pladsen lige under er det nemlig første gang i løbets historie, at de to samme ryttere er endt på podiets øverste pladser tre år i træk, skriver L'Equipe.

5

Jonas Vingegaard, Primoz Roglic og resten af Jumbo Visma-holdet går efter et hattrick, når de stiller til start ved årets Vuelta. (Foto: © GUILLAUME HORCAJUELO, Ritzau Scanpix)

Med Jonas Vingegaards sejr i Tour de France skrev Jumbo Visma-holdet sig samtidig ind i eksklusiv grand tour-klub.

Det var nemlig, blot femte gang siden 1990 et hold har vundet både det store italienske etapeløb Giro d' Italia og Tour de France i samme år.

Tidligere i år vandt slovenske Primoz Roglic det italienske etapeløb, og både han og Jonas Vingegaard stiller også i august op til den sidste af årets grand tours, Vuelta a España, for at jagte et hattrick.

8

Kun syv andre ryttere har siden 70'erne formået at at forsvare deres Tour de France-titler. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

Jonas Vingegaard er den blot ottende rytter siden 1970'erne, der har forsvaret sin titel.

En bedrift, store ryttere inden for cykelsporten som Chris Froome, Miguel Indurain og Bernard Hinault også har opnået før. Derudover har også Tadej Pogacar, Greg LeMond, Laurent Fignon og Eddy Merckx vundet Tour de France to gange i træk.

9

Det er ni år siden, en rytter sidst har vundet med så stor en margin, som Jonas Vingegaard vandt med i årets Tour de France. (Foto: © BENOIT TESSIER, Ritzau Scanpix)

Afstanden, Jonas Vingegaard havde ned til slovenske Tadej Pogacar, lød på hele 7 minutter og 29 sekunder.

Det er den største margin, en rytter har vundet med i ni år.

I 2014 vandt italienske Vincenzo Nibali med en margin på 7 og 37 sekunder ned til Jean-Christophe Péraud.

15

Allerede på løbets 6. etape overtog Jonas Vingegaard den gule førertrøje. (Foto: © THOMAS SAMSON, Ritzau Scanpix)

Allerede på 6. etape overtog danskeren den gule førertrøje, og han kunne siden trække den over hovedet hele 15 dage i træk.

I over to tredjedele af løbet var den danske Jumbo Visma-rytter derfor iklædt den gule førertrøje, og vi skal faktisk tilbage til 2016, hvor briten Chris Froome pedalerede afsted over de franske alper, for at finde en rytter, der havde førertrøjen lige så mange dage i træk.

30

Jonas Vingegaard og Tadej Pogacar kørte uhyggeligt stærkt op ad Col du Tourmalet. (Foto: © MARTIN DIVISEK, Ritzau Scanpix)

På sidste stigning af løbets sjette etape rejste Jonas Vingegaard og Tadej Pogacar sig fra sadlen og trampede i pedalerne i en sådan hast, at ingen af konkurrenterne kunne følge med.

Men faktisk kørte de også så stærkt over stigningen Col du Tourmalet, at de slog en 30 år gammel rekord.

De to duellanter klatrede over bjerget i tiden 45 minutter og 35 sekunder.

En præstation, ingen andre cykelryttere, ifølge statistikmediet climbing-records, har opnået i Tour de France.

Husk at der venter Jonas en fejring på Københavns Rådhus på onsdag klokken 13.00. En fejring, du kan følge på flere af DR's platforme.