SE ETAPEN PÅ 1 MIN Angrebsivrig franskmand vinder første bjergetape

Julian Alaphilippe (Quick-Step) vinder årets første bjergetape i Tour de France efter flot solokørsel.

Tourfeltets første møde med bjergene bød på masser af højdemeter og flotte præstationer.

Tirsdagens korte, men skrappe 10. etape fra Annecy til Grand Bornand indeholdt blandt andet en fornem solopræstation af franske Julian Alaphilippe (Quick-Step), der vandt etapen takket være et tidligt udbrud, han selv var med til at sætte i gang.

Men også af klassikerspecialisten Greg Van Avermaet (BMC), der højst overraskende holdt stand i det fremmede terræn og bevarede sin gule trøje.

Han udbyggede endda sin føring i den samlede stilling og er 2 minutter og 22 sekunder foran Geraint Thomas (Sky) på andenpladsen.

Astana-kaptajn Jakob Fuglsang kom ind med de øvrige klassementfavoritter og avancerede til en samlet fjerdeplads, 3 minutter og 12 sekunder efter Greg Van Avermaet, mens Chris Froome (Sky) er nummer seks, ni sekunder efter Fuglsang.

Søren Kragh Andersen (Sunweb) kom i mål lidt over et kvarter efter Alaphilippe, og danskeren måtte efter etapen aflevere ungdomstrøjen til Pierre Roger Latour (AG2R).

Søren Kragh Andersen er nu 4 minutter og 2 sekunder efter på tredjepladsen.

Men bortset fra det var der ikke meget drama på den første af tre alpeetaper, hvor favoritterne fedtspillede og ikke for alvor kørte sig ud.

Favoritterne lurede på hinanden

De fleste var tilsyneladende så usikre på, hvordan benene ville reagere på hviledagen mandag og overgangen fra det flade land til højderne, at de ikke ville risikere noget i jagten på sekunder og etapesejren.

Derfor kunne det tidligt på etapen lykkes for en stor gruppe på 21 ryttere at rive sig løs fra resten af feltet.

Gruppen talte blandet andre indehaveren af den grønne pointtrøje, Peter Sagan, som dog hurtigt lod sig falde tilbage, da han havde vundet dagens pointspurt.

Men langt hovedparten af udbryderne holdt stand over dagens første tre bjergtoppe, herunder den skrappe stigning op mod Plateau de Glieres, der er uden for kategori.

Imens lå Chris Froome, Jakob Fuglsang og de øvrige bejlere til den gule trøje og vogtede på hinanden uden at bekymre sig om udbrydergruppen, hvor også Alaphilippe og Greg Van Avermaet sad.

Gruppen havde ved foden af Col de Romme - dagens næstsidste stigning - et forspring på seks minutter med blot 37 kilometer tilbage af etapen.

Det holdt altså hjem i en finale, hvor Julian Alaphilippe med modig nedkørsel åbnede et anseligt hul til de øvrige udbrydere og kom først over både Col de Romme og Col de Colombiére.

Dermed sikrede han sig den prikkede bjergtrøje og etapesejren, som i øvrigt var holdets tredje i Touren i år og nummer 50 i sæsonen indtil videre for det stærke Quick-Step-mandskab.

/ritzau/

Facebook
Twitter