Ser vi en dansker i gult? For første gang siden 1989 får kvinderne et Tour de France: 'Det er kæmpestort'

Tour-direktør Christian Prudhomme bekræfter, at der næste år kommer et Tour de France for kvinder.

- Vi bevæger os stille og roligt den rigtige vej. Jeg er super stolt over, at jeg forhåbentlig kan være med til at køre Tour de France en dag, siger den danske cykelrytter, Emma Norsgaard. (© Claus Fisker © Scanpix. Grafik: Maria Eriksen Volthers)

Overvej det lige.

Emma Norsgaard klædt i gult tordnende ned ad Champs-Élysées, eller Cecilie Uttrup Ludwig med den prikkede bjergtrøje på togt i de franske alper.

Der er ingen tvivl om, at førnævnte trøjer ville klæde to af Danmarks bedste kvindelige cykelryttere, og efter den seneste udmelding fra Christian Prudhomme, direktøren for Tour de France, bliver det nu en mulighed.

- Beslutningen er truffet. Der kommer et kvindernes Tour de France i 2022 lige efter mændenes, siger Prudhomme til The Guardian.

Den slags nyheder gør det svært at holde begge hænder på styret for danske Emma Norsgaard. I mange år har hun hørt ikke-cykelkendere spørge 'men har I også et Tour de France ligesom mændene?'.

- Og nu kan vi endelig svare ja, siger Norsgaard, der kører på det spanske hold Movistar.

- Tour de France er det største overhovedet. Jeg har altid set mændenes løb og selv min gamle mormor, der ikke aner noget som helst om cykling, har fulgt med i 30 år. Det er kæmpestort, siger den danske landevejsmester, Emma Norsgaard.

  • Emma Norsgaard vandt sidste år danmarksmesterskabet i landevejsløb. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)
  • Oprindeligt skulle kvindernes Tour de France have været afviklet allerede i år, siger ASO-direktør, Christian Prudhomme. Coronapandemien har imidlertid betydet, at løbsarrangøren måtte skyde planerne til næste år. (Foto: BENOIT TESSIER © Scanpix)
1 / 2

Organisationen bag Tour de France, ASO, har allerede arrangeret kvindeversioner af store klassikere som Fléche Wallonne og Liége-Bastogne-Liége, men at man nu går skridtet videre, sender et klart signal, mener cykelekspert Brian Nygaard.

- Cykelløb er cykelløb, men Tour de France er det største af dem alle. Det har en anden tyngde, når verdens største cykelløb får en kvindeversion, siger Brian Nygaard til DR Sporten.

Tourens enorme udstillingsvindue

Route de France Féminine, La Course og Grande Boucle Féminine.

Kært barn har mange navne. Ikvindecykling er flere forskellige franske versioner af store og små cykelløb poppet op gennem tiden, men det er første gang siden 1989, at kvinderne får et decideret Tour de France.

Dengang overlevede løbet kun i seks år, før det fik dødsstødet på grund af manglende økonomi.

Derfor er det vigtigt at lære af de fejl, man begik dengang, siger Christian Prudhomme.

- Hvis kvindernes Tour laver overskud, er det godt, men det må ikke tabe penge. Ellers ender det som Touren i 1980'erne og dør, siger Prudhomme.

- Hvis vi havde fundet balancen dengang, kunne vi have arrangeret den 35. version af løbet nu. Udfordringen er at skabe et løb, der kan leve i 100 år, siger han.

Et af ASO's greb bliver at placere kvindernes version i umiddelbar forlængelse af herrenes for dermed at gøre sig mere attraktiv for tv-udbydere og kommercielle partnere.

Det handler om at profitere på løbets 'verdensomspændende potentiale', siger cykelekspert Brian Nygaard.

- De andre kvindeløb er store indenfor cykelsporten, men Tourens udstillingsvindue er enormt. Det er virkelig væsentligt, at det sker, og det er det næste naturlige skridt for kvindecykling, siger cykeleksperten.

I 2019 blev Cecilie Uttrup Ludwig nummer tre i endagsløbet La Course, der blev brandet som kvindernes Tour de France. Nu kan danskeren se frem til et rigtigt, stort fransk etapeløb under Tour-fanerne. (Foto: GONZALO FUENTES © Scanpix)

Meldingen om kvindernes Tour de France viser nok engang, hvilken eksplosiv udvikling sporten har været igennem, mener Brian Nygaard.

Efter en langsom start har det accelereret de senere år. Flere og flere af mændenes World Tour-hold har oprettet kvindehold og samtidig har det generelle niveau taget et nøk opad.

- Tidligere var spændvidden fra top til bund rigtig stor. Der var ikke nok bredde i kvindecykling til, at alle løb var interessante, men det er det altså blevet nu, siger Brian Nygaard.

De nærmere detaljer om Tour de France Femmes bekræftes i oktober, når herrernes rute præsenteres.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk