Skyhøj dominans, Purito og danske prikker: Tre ting vi lærte af 12. etape

Jakob Fuglsang imponerede i høj grad alle i dag, men det blev en spanier, som endte med sejren.

Chris Froome blev heller ikke presset til det yderste i dag. REUTERS/Benoit Tessier TPX IMAGES OF THE DAY (Foto: BENOIT TESSIER © Scanpix)

Tour de France er nu en fornøjelse at se på, når der er en dansker med helt fremme på en af løbets største bjergetaper. Så er det ligegyldigt, hvor passivt de bliver kørt nede bagved. Næsten i hvert fald.

Der blev nemlig heller ikke i dag angrebet nok til at teste Chris Froome i kampen om den samlede sejr. Der kom enkelte forsøg fra blandt andre Alberto Contador og Alejandro Valverde, men det virkede ikke som om, at de angreb var helhjertede.

Vi har kigget nærmere på de tre ting, som vi lærte af dagens etape:

Team Sky er løbets stærkeste hold

Der er ikke længere nogen tvivl om det. Man har talt om, at et hold som Movistar Team kunne presse dem, men det kan man godt glemme nu. Team Sky er simpelthen altdominerende i det her løb. Det satte dagens hårde etape i Pyrenæerne en meget tyk streg under.

Selvom ingen af angrebene så ud til at være med fuld gas, så er det også bare demotiverende for ryttere som Contador og Valverde, at Richie Porte og ikke mindst Geraint Thomas bare sætter tempoet op og lukker hullet. De kan dog glæde sig over, at Froome ikke bare kørte væk i dag, som man så i tirsdags.

Det virker stadig som om, at den eneste, der reelt kan true briten bare en lille smule, er Nairo Quintana. Hans angreb smed Porte af, og til sidst måtte også Froome selv frem. Hvis Movistar måske kan finde på en taktisk genistreg, hvor Valverde bliver sat i spil tidligt, så kan det blive en smule spændende i Alperne, men det er umiddelbart den eneste mulighed.

Lille Purito blev den store på Plateau de Beille

Med danske briller må man desværre erkende, at Joaquim ’Purito’ Rodriguez blev den stærkeste i dag. Det har været lidt af en rutschebanetur for spanieren i årets Tour. Han vandt på Mur de Huy, men siden har han slet ikke haft benene til at sidde med blandt favoritterne.

Det kan man i høj grad ærgre sig over som cykelfan, fordi han ville om nogen være en farlig mand for Froome med hans eksplosive ryk på de høje stigningsprocenter. Purito bliver dog stadig meget spændende at følge i Alperne, og det er ikke nødvendigvis den sidste etapesejr.

Nu er Rodriguez nemlig pludselig storfavorit sammen med Froome til at vinde den prikkede bjergtrøje, men det vil dog kræve præstationer som den i dag, fordi det jo som bekendt ofte er det sidste bjerg, som giver flest point. La Toussuire på 19. etape og Alpe d’Huez på 20. etape bliver altafgørende.

Fuglen kan ende med at blive prikket

Og nu hvor Jakob Fuglsang har vist så god form som i dag, så kan han jo passende sidde med på netop de to etaper. Danskeren ligger med dagens præstation nummer tre i kampen om prikkerne, og selvom det nok ikke har den store interesse for ham, så er det da en sjov tanke at lege med.

Man skal huske på, at Astana leder kraftigt efter nye ting at gå efter, da hovedmålet med Vincenzo Nibali er glippet. Derfor er det ikke urealistisk, at Fuglsang tager en tur mere, som han gjorde i dag, og det kan skaffe ham endnu flere bjergpoint.

Men altså selvom han ikke vil bruge kræfter på det, så kan man glæde sig over, at han har avanceret i klassementet. Han ligger nu nummer 14 samlet, så det vil da være oplagt, at han får sig et delmål om at komme i top 10. Der er lidt over fem minutter op til det. Hovedmålet for ham er selvfølgelig stadig en etapesejr.