Styrt, brosten og en dansker i hvidt: Tour de France åbnede med hele paletten

På Tourens første hviledag er det tid til at gøre status over Tour de France-feltet og se frem mod Alperne

Søren Kragh Andersen kørte sig i den hvide trøje på løbets tredje etape. (Foto: MARCO BERTORELLO © Scanpix)

Den indledende fase af årets Tour de France er overstået efter en uge med sprinteropgør, holdtidskørsel og brosten.

Tirsdag er det så klassementsrytterne, der skal vise sig frem, når det gælder den første rigtige bjergetape.

Derfor er det blevet tid til evaluere den første uge af løbet, hvor flere danskere har været i fokus, og hvor sprinterne viste deres værd.

Styrt og brosten præger første uge

Udover den vigtige holdtidskørsel på tredje etape startede årets Tour de France i et af de laveste gear med nogle rolige etaper. Udbruddene fik lov at køre, og etaperne endte som forventet i massespurter.

Det hele blev dog skæmmet af en række styrt, der blandt andet kostede en række favoritter væsentlige tidstab. Det skyldes ikke mindst, at etaperne har været teknisk udfordrende, mener DR's cykelekspert Dan Frost.

- Der har været nervøsitet, og rytterne har været udsat for noget teknisk udfordrende nogle af dagene. I opløbene har der været indsnævringer og skarpe sving. Alle kører efter sejren og puffer og skubber, så der sker sådan nogle ting, siger cykelekspert Dan Frost.

Styrtene fortsatte i høj grad, og de første dages rolige etaper blev vekslet til drama for alle pengene, da Tour-feltet søndag kørte ind på brostene fra den berygtede forårsklassiker Paris-Roubaix.

Brostensetapen står da også som det helt klare højdepunkt fra første uge, mener Dan Frost.

- Højdepunktet for mig var søndag, da John Degenkolb vandt. Jeg har ikke snakket med en eneste, der ikke kunne unde ham den sejr. Han har haft så mange uheld de sidste par år. Man så også hans glæde efter sejren. Det var virkelig fortjent, siger Fros.

Danskerne i Touren

Flere danskere har også været i fokus i løbets første uge. Jakob Fuglsang lfra Astana igger godt til i klassementet, men det er dog den unge debutant Søren Kragh Andersen, Team Sunweb, der har gjort sig bedst bemærket ved at tage den hvide ungdomstrøje som første dansker siden 1988.

- Man kan ikke komme uden om Søren Kragh og hans hvide trøje. Han har gjort det superflot. Han ligger til i klassementet og har samtidig hjulpet sin kaptajn, Tom Dumoulin, da han havde brug for det på Mûr-de-Bretagne. Det er flot, at en ung man kan kapere begge dele, siger Dan Frost.

Jakob Fulgsang har resultatmæssigt også haft en god første uge, men det er dog blevet forstyrret lidt af en række styrt og svaghedstegn på hans hold, Astana.

- Fuglsang er også kommet godt igennem første uge, og mistede ikke tid til de andre favoritter på brostensetapen. Det tegner godt i forhold til de kommende bjergetaper.

Derudover lykkedes det ikke at tage tid på konkurrenterne i klassementet på de frygtede brosten på 9. etape, selvom Fuglsang flere gange viste angrebslyst. Kørslen giver dog håb om flere angreb i bjergene, siger Dan Frost.

- Nu kommer de ind i noget terræn, der passer Jakob Fuglsang bedre. Så det er til at være optimistik over, når man ser på, hvor han ligger lige nu, siger Dan Frost.

Bjergene venter

De næste dage byder på tre skrappe bjergetaper, der blandt andet inkluderer en etapeafslutning på det legendariske Alpe d'Huez.

Her bliver der med garanti rystet godt og grundigt rundt i klassementet, og Dan Frost forventer, at favoritterne begynder at røre på sig.

- Jeg forventer en masse angreb og håber ikke, at rytterne lader sig styre af Team Sky, hvis de sætter sig frem og vil diktere tempoet. Bardet vil måske gøre det, men jeg håber også at se Movistar med deres tre kanoner Quintana, Landa og Valverde.

- Ser man på Fulgsangs Schweiz Rundt, hvor han blev nummer to, så forventer jeg da, at han angriber i Alperne. Jeg tvivler dog på, han kan komme alene afsted, for han har høj status hos de andre hold. Måske kan han komme afsted med en af Movistar-folkene, og det ville være perfekt, siger Dan Frost.

Tirsdag kan du følge 10. etape i Touren på P3 fra klokken 14 og i tekst på dr.dk/sporten. I tv kan etapen ses på TV2.

FacebookTwitter