Tour-barometer: Her er favoritterne

Tour de France tyder på at blive mellem tre ryttere i år, hvor Chris Froome er den største.

Tour de France har umiddelbart tre favoritter til start. (Foto: SCANPIX © (c) DR/Scanpix)

Årets Tour de France kan snart ikke komme tættere på, end det er lige nu. Man kan næsten fornemme den franske hymne og føle den høje intensitet, der vil være gennem tre uger.

Som forsvarende vinder har mange peget på Chris Froome til at genvinde titlen, men der er ligesom sidste år et utrolig stærkt felt klar til at udfordre den britiske Team Sky-rytter.

Touren er da ofte også så uforudsigelig på grund af uheld og sidevind, at billedet kan være helt anderledes om blot en uge. Alligevel har vi dog taget chancen og skåret favoritfeltet ned til tre ryttere.

Podiet bestod sidste år af Chris Froome, Nairo Quintana og Alejandro Valverde. (Foto: BENOIT TESSIER © Scanpix)

Chris Froome

Det er Chris Froomes løb at tabe. Der er muligvis tre favoritter, men den dobbelte britiske Tour de France-vinder er umiddelbart lidt foran de to andre. Men hvad er så argumentet for dette?

Hans hold. Den er ikke længere. Team Sky er i år muligvis stærkere end nogensinde set før. Det er mildt sagt komplet. I bjergene har Froome stærke navne som Geraint Thomas, Sergio Henao og Mikel Landa med sig. På den flade vej er der ryttere som bumstærke Ian Stannard og verdensmesteren i enkeltstart, Vasil Kiryienka.

- Den definerende faktor er styrken på holdet. Alle har ført Sky an på deres egen måde i løbet af sæsonen, så de kender til lederskabsrollen. Nu er udfordringen at finde sammen og arbejde som et hold. Vi har potentielt det stærkeste hold på papiret, men som de siger: Et stjernehold vil altid slå et hold med stjerner, siger holdmanageren Dave Brailsford ifølge cyclingnews.com.

Oven i det kan man lægge, at alt tyder på en Froome, der er i topform. Briten blev slået af Contador på bjergenkeltstarten i Criterium du Dauphiné, men derfra var han den bedste og endte også med den samlede sejr.

Froomes store frygt må være, at hans konkurrenter allerede i de første uger tester ham. Hvis de ikke gør det, kan briten med sikkerhed kontrollere løbet med sit stærke hold.

Nairo Quintana

Angrib nu Quintana! Det var den fornemmelse, man sad med i store dele af Tour de France sidste år, og det viste sig, at colombianeren lige netop var den tand for passiv til at vinde løbet. Så mon ikke, at han har lært noget til i år?

- Jeg er meget mere moden og rolig, og jeg har et stærkt hold ved min side, som hjælper mig, når de kan. Tusind ting har ændret sig. Alt for det bedre, siger Nairo Quintana til Movistars hjemmeside.

Optaktsmæssigt har planen lignet sig selv. Quintana har brugt en lang periode af foråret i de colombianske bjerge, før han tog til Route du Sud og vandt. Formen er altså umiddelbart, hvor de skal være.

Holdmæssigt har han igen i år Alejandro Valverde ved sin side sammen med flere andre klatrere. Dog må Movistars hold stadig betragtes som en anelse svagere end Chris Froomes Team Sky.

Quintana har hentet to andenpladser i Touren. Begge år hvor Froome var øverst på skamlen, så det er vist på tide, at den 26-årige colombianer tager det sidste skridt. Det kræver dog, at han er klar før den sidste uge.

Alberto Contador led meget under sidste års Tour de France, og han måtte nøjes med en 5. plads. (Foto: BENOIT TESSIER © Scanpix)

Alberto Contador

Forventningerne til Contador ved årets Tour de France er lavere end de nogensinde har været til spanieren før det berømte cykelløb. Det skyldes ikke, at han har haft et dårligt forår. Det har været ganske godt, hvor han har hentet mange topplaceringer og den samlede sejr i Baskerlandet Rundt.

Præstationen i opvarmningsløbet Criterium du Dauphiné vækker dog grund til bekymring. Der virkede spanieren til at være en anelse efter sin konkurrenter rent niveaumæssigt på bjergetaperne på trods af sin åbningssejr på bjergprologen.

Der er ingen tvivl om, at Contador på sine bedste dage kan presse de to andre favoritter, men det er syv år siden, at han sidst stod på podiet (sejren i 2010 blev taget fra ham pga. clenbuterol, red.), og de seneste gange, at han har været i direkte opgør med sine konkurrenter, har han tabt.

Oven i det kan man lægge, at Tinkoffs hold ser ude til at være det svageste af favoritholdene i bjergene. Contador kommer formentlig til at sidde meget alene.

- Teoretisk set er Froome og Quintana en smule over resten, men i sidste ende vil løbets rute og omstændighederne gøre løbet mere åbent eller lukket. I år er man nødt til at huske på styrken hos Team Sky, der også vil kontrollere løbet, forklarer Alberto Contador til ESPN.

Tour de France starter på lørdag, og du kan følge alle etaper i Touren på P3 og gense de vigtigste dele af etapen om aftenen i AftenTour på DR1.

Facebook
Twitter