Tour de France 2017 er i søgelyset: Cykelryttere får testet gamle dopingprøver på ny

Ny testmetode skal afsløre, om der var doping i cykelfeltet for tre år siden.

Var der doping i cykelfeltet i 2017? Det skal en ny test afsløre. (Foto: GONZALO FUENTES © Scanpix)

Antidopingmyndigheden Cycling Anti-Doping Foundation får travlt den kommende tid, selvom cykelsporten ligger i coronadvale.

For gamle dopingprøver fra 2016 og 2017 skal testes på ny. Det skriver den belgiske avis Het Nieuwsblad.

Allerede i november bad Den Internationale Cykleunion om, at prøverne blev gentestet. Og det er altså nu det arbejde, der skal til at påbegynde, skriver avisen.

Nu er det nemlig blevet muligt at teste for nye præparater, siger Peter van Enoo, der er direktør for det store antidopinglaboratorie i den belgiske by Gent.

- Dengang var der en række forbudte stoffer, som der ikke kunne testes for på en optimal måde. I mellemtiden er de metoder nu blevet forbedret, siger han.

Chris Froome vandt Tour de France i 2017. Historien melder ikke noget om, hvorvidt den britiske rytter er i søgelyset og får sine prøver testet på ny. (Foto: CHRISTIAN HARTMANN © Scanpix)

Kommer fra USA

De nye test kommer til at fokusere på et unavngivet dopingpræparat, der skulle komme fra USA. Særligt Tour de France i 2017 skulle være i søgelyset.

Og de første test er allerede blevet lavet, fortæller en talsperson fra Cycling Anti-Doping Foundation til Het Nieuwsblad.

- Vi har fundet de relevante prøver frem, og vi har lavet de første analyser, men vi kan ikke kommentere yderligere på det lige nu, siger han.

Hvem og hvad, der skal testes, er antidopingmyndighederne nået frem gennem informationer, som der er blevet samlet i den store dopingsag med navnet Operation Aderlass.

Her blev den østrigske skiløber Max Hauge bogstaveligt talt taget med nålen i armen under

VM
i de nordiske skidiscipliner sidste år.

Sidenhen er yderligere 20 atleter blevet involveret i dopingsagen, der trækker tråde til den tyske læge Mark Schmidt.

Heriblandt også otte nuværende og tidligere cykelryttere; Alessandro Petacchi, Stefan Denifl, Danilo Hondo, Georg Preidler,, Pirmin Lang, Kritijan Durasek, Kristijan Koren og Borut Bozic.

Facebook
Twitter