Tour de France for begyndere

Stå på Tour-vognen med denne lille guide til, hvad der er på spil i årets største cykelløb.

Englænderne har haft travlt med at hækle Tour-trøjer, der dominerer gadebilledet i årets første målby, Harrogate (Foto: DR © DR)

Tour de France ruller igen og er du ikke helt med på reglerne har vi lavet nedenstående pixi-bog til dig.

Hvad er der på spil?

198 ryttere med mange forskellige missioner sendes afsted. Der er ryttere, der går efter etapesejre, ryttere der går efter en god samlet placering og ryttere, der bare skal agere hjælpere for deres kaptajn og ellers holde sig i baggrunden.

Hvor mange danskere er der med?

Tre stykker, og det er såmænd udmærket, hvis man sammenligner med England, der jo lægger asfalt til starten i år. Kun fire britiske ryttere kører med (Chris Froome, Mark Cavendish, Geraint Thomas og Simon Yates.)

De danske rytter er Michael Mørkøv, Lars Bak og Jakob Fuglsang. Og de er alle ret låst i deres opgaver. Mørkøv skal hjælpe kaptajn Alberto Contador på Tinkoff-Saxo, Lars Bak skal se efter kaptajn Jurgen Van den Broeck og sprinter André Greipel på Lotto-Belisol holdet. Og endelig er der Jakob Fuglsang, der gjorde det udmærket sidste år, hvor han kørte sig til en samlet syvendeplads. I år agerer han dog løjtnant for Astana-holdkaptajn Nibali i bjergene, så han får nok også kun i begrænset omfang mulighed for at drage på togt på egen hånd.

Hvilke etaper er der i år?

Årets Tour er - som sædvanligt - spredt ud på 21 etaper. I år starter Touren i England, men besøger også Belgien og Spanien for en kort bemærkning og selvfølgelig Frankrig.

De 21 etaper består af ni flade etaper, fem etaper i kupperet terræn, seks bjergetaper og én enkeltart, hvor rytterne bliver sendt afsted en-efter-en og skal ræse om kap med uret.

Det er altså ikke nok at være god til at klatre i bjerge. Man skal også kunne levere en hæderlig enkeltstart og - nok så vigtigt - undgå styrt på de etaper, der ellers ser ufarlige ud, men hvor der pludselig opstår nervøsitet i feltet. I år er der især fokus på 5. etape, hvor der indgår en del brosten, der altid gør løbet uforudsigeligt.

Hvad betyder trøjerne?

Maillot Jaune - den gule trøje - er selve symbolet på Tour de France og bæres af den førende rytter i den samlede stilling, det såkaldte klassement. Det er den rytter, der har brugt færrest minutter på at køre etaperne.

Den grønne trøje bæres af rytteren, der fører pointkonkurrencen. Man scorer point ved at vinde de spurter, der ligger undervejs på etaperne og ved afslutningen på etaperne.

Den sejeste trøje er dog helt klart den såkaldte polkadot-trøje. Den hvide trøje med røde prikker går til den rytter, der er bedst i bjergene - altså den rytter, der har høstet flest point ved at nå først over de bjergtoppe, der er kategoriserede. Bjergene nummeres fra de "lette," der hedder 4 over 3, 2 og 1 til de værste, der er "uden for kateogri."

Den hvide trøje er ungdomstrøjen og bæres af den rytter under 25 år, der ligger bedst i det samlede klassement.

Hold også øje med det røde nummer: Efter hver etape udpeger en komité den rytter, som de mener har været mest angrebsivrig på dagens etape. Han får lov til at bære et rødt nummer på den efterfølgende etape som tegn på, at han er den mest angrebslystne i feltet. Der bliver også kåret en samlet vinder af denne pris efter den sidste etape.

Holdkonkurrencen: Vinderen af denne konkurrence findes ved at lægge tiden sammen fra de tre bedste ryttere fra hvert hold.

Den lille by Harrogate gør klar til Tour-feltet rammer byen på lørdag (Foto: Jens Gjesse Hansen © DR Sporten)

Hvor store er pengene?

Vinder man en etape scorer man 168.000 kroner, som rytterne plejer at være flinke til at fordele blandt alle på holdet.

Den samlede vinder af Touren løber med 450.000 euro (godt 3,3 millioner kroner). En andenplads giver knap 1,5 mio. kroner og en tredjeplads 746.000 kroner. Der er penge til alle, der gennemfører Touren, men fra nummer 91 og frem bliver man spist af med 3000 kroner.

Der er 186.000 kroner til både vinderen af den grønne- og den prikkede trøje. Vinderen af ungdomskonkurrencen og den mest angrebsivrige rytter scorer knap 150.000 kroner.

Der er 373.000 kroner til den samlede vinder af holdkonkurrencen.

Hvordan gik det sidste år?

Chris Froome fra Team Sky vandt. Let. Den kenyansk fødte brite var den stærkeste klatrer og en af de to stærkeste på enkeltstart i løbet. Det gjorde ham uovervindelig på de mere fysisk krævende etaper, selv om hans hold viste svagheder på et par etaper:

Først på den anden etape i Pyrenæerne, hvor Garmin førte an i et bagholdsangreb, blev Sky tvunget til at skyde deres hjælpe-ryttere af tidligere end normalt og Froome blev efterladt isoleret på den andne halvdel af etapen. Anden gang var det Saxo-Tinkoff, der udnyttede en sidevind, der splittede feltet i to dele.

Hvordan bliver årets start?

Det bliver fedt - de svingende, samlle veje i Yorkshire bliver en ubehagelig overraskelse for ryttere, der er mere vant til jævn asfalt i Frankrig. Og skønhedsmæssigt kan Yorkshire sagtens matche Frankrig. Atmosfæren vil forhåbentlig leve op til 2007, hvor prologen blev kørt i London og OL i 2012 hvor der måtte tilskuere op i masser, der kunne matche en bjergetape i et af de store løb.

Uheldigvis mangler England ikke ligefrem sport i denne weekend. Godt nok er landsholdet for længst sendt hjem fra VM, men der er både Wimbledon-finaler og F1-Grand Prix på programmet, så Touren kan måske få lidt problemer med at få folk til at stimle sammen ved vejsiderne.

Den lille by Harrogate gør klar til Tour-feltet rammer byen på lørdag (Foto: Eric Feferberg © Scanpix)

Namedrop øgenavne

Til sidst kan du læse lidt op på nedenstående liste over øgenavne på nogle af Tourens allerstørste profiler.

Eagle of Toledo = Federico Martín Bahamontes. Spansk legende, der vandt Touren i 1959 og bjergtrøjen seks gange (1954, 1958, 1959, 1962, 1963, 1964).

Angel of the Mountains = Charly Gaul, der var en luxembourgsk cykelrytter, der vandt Tour de France i 1958. Kendt for at være skarp i bjergene.

Den hvide Bulldog = Maurice Garin (den første Tour-vinder)

Kannibalen = Eddy Merckx. Vandt alt på landevejene i sin karriere. Fem gange vandt han Tour de France i perioden 1969-1974. VM vandt han tre gange.

Il Pirata = Marco Pantani (eller Elefantino, som Armstrong lidt nedsættende kaldte ham.) Italiensk bjergrytter, der gav os store oplevelser på de højeste tinder, men som næppe gjorde det på vand og brød. I 1999 blev han taget under Giro d'Italia med en for høj hæmatokritværdi mens han førte løbet. Han blev ikke dømt for doping, men det gik hurtigt ned af bakke for ham. Han blev fundet død på et hotel i Rimini i 2004. Formentlig døde han af en overdosis kokain.

Monsieur Chrono = Jacques Anquetil. Fransk cykelrytter og den første, der vandt Touren fem gange. Han gjorde det i 1957 og igen fra 1961 til 1964. Fik øgenavnet Mr. Chrono, fordi han var ekspert i at regne ud, hvor lang snor han kunne give rivalerne og stadig holde fast i sin gule trøje.

The Professor = Laurent Fignon. Fransk rytter, der vandt Touren i 1983 og 1984. Uheldigvis er han også manden, der har tabt Touren med mindst margin. I 1989 førte han før den sidste etape, men da den for første og hidtil sidste gang i historien bød på en enkeltstart på Champs-Elysees, så lykkedes det for amerikaneren Greg Lemond at tage sejren - sølle otte sekunder foran Fignon. Han blev kaldt professoren, fordi han havde briller og hestehale og var den direkte modsætning til Bernard Hinault, der i årene inden havde domineret løbet og havde en mere hårdfør fremtoning.

Den lille by Harrogate gør klar til Tour-feltet rammer byen på lørdag (Foto: Jens Gjesse Hansen © DR Sporten)

Alberto Contador (El Pistolero) og Lance Armstrong (Le Boss eller Big Tex) har vel egentlig ikke seje nok øgenavne til komme med på listen.

Og så skal du selvfølgelig vide, at Tourens kælenavn er La grande Boucle (den store sløjfe), fordi rytterne i starten blev sendt rundt i Frankrig i en uafbrudt rundtur. Siden er det blevet normalt, at mål- og startbyer ikke hænger sammen, og at rytterne derfor skal ud på en lille transport efter hver etape.

Kig med på TV2 eller Eurosport, der sender løbet live, lyt med på P3, eller se dagens højdepunkter i Aftentour på DR1 hver dag under Touren.

Allez le Tour!

FacebookTwitter