Tour de France-ruten går over Storebæltsbroen og vilde bjerge: 'Reel mulighed for en dansker i gult'

Næste års Tour de France-rute blev i dag offentliggjort i Paris.

Mon vi får Jonas Vingegaard at se på podiet i Paris igen til sommer? (Foto: Stephane Mahe © Ritzau Scanpix)

Danmark skal næste år lægge asfalt til de første tre etaper i verdens største cykelløb, Tour de France. Det har længe været kendt. I dag blev resten af ruten for de i alt 21 etaper så præsenteret i Paris.

Med til præsentationen var blandt andre danske cykelstjerner som Jakob Fuglsang, Kasper Asgreen og Mikkel Bjerg, ligesom den danske erhvervsminister Simon Kollerup og Kronprins Frederik også deltog.

Og det var en sprængfarlig fransk cykel-cocktail, der blev serveret for de fremmødte.

Touren begynder 1. juli i København og slutter som vanligt med en paradeetape til Champs-Èlysèes i Paris 24. juli. (Foto: handout © Ritzau Scanpix)

Tour de France 2022 bliver en særdeles bjergrig udgave med i alt seks bjergetaper. Blandt andet er der drysset målstreger ud over ikoniske Tour de France-stigninger som Alpe d'huez, Hautacam og Peyragudes.

Derudover kan der allerede på 5. etape vente en afgørende dag for klassementsrytterne, da der skal forceres 19 teknisk krævende kilometer på brosten i etapens finale.

DR Sportens cykelekspert Brian Nygaard er svært begejstret for næste års rute.

- Ruten rummer elementer af både moderne og klassisk karakter. Jeg har svært ved at holde begejstringen tilbage, det er en fremragende rute. Og så er det jo bare fantastisk, at den starter i Danmark, siger Brian Nygaard.

Efter dagens præsentation er det store spørgsmål selvfølgelig nu, om ruten er et mismatch for de danske ryttere?

Eller om de i alt 3.328 kilometer, som venter Tour de France-feltet, tillader os at drømme stort om danske etapesejre, en dansk podieplads og måske endda om en dansker i den gule trøje?

Herunder vurderer DR Sportens cykelekspert Brian Nygaard danskernes chancer i næste års Tour de France:

Kan Asgreen køre sig i gult?

Danske Kasper Asgreen betragtes som en af favoritterne til første etape af næste års Tour de France. (Foto: YVES HERMAN © Ritzau Scanpix)

Brosten og tidskørsel plejer at være to discipliner, Kasper Asgreen labber i sig. Starten på næste års Tour de France byder blandt andet på en enkeltstart i de Københavnske gader, og muligheden for at se en dansker køre i gult kan derfor langt fra udelukkes.

- Der er rigtig gode muligheder for Asgreen. Han kommer til at køre en god enkeltstart, det er der ingen tvivl om. Ud over hjemmebanefordelen har han også satset meget på at bringe sig selv i en god position til det her Tour de France, siger Brian Nygaard.

Ud over enkeltstarten på hjemmebane skal Tour de France-feltet på 5. etape begive sig hen over 19 kilometer med brosten. Og at netop den etape ligger så tidligt i løbet, passer den danske Deceuninck-Quickstep-rytter helt perfekt, vurderer cykeleksperten.

- Brostensdelen kommer som en gave for Asgreen. Lad os sige, at han bringer sig i en god position på enkeltstarten, så burde han også sidde med en reel mulighed for en gul trøje på 5. etape. Det er virkelig en god etapestruktur for ham.

Kan Vingegaard gentage successen?

Jonas Vingegaard overraskede alt og alle under sidste års Tour de France. (Foto: BENOIT TESSIER © Ritzau Scanpix)

Under sidste års Tour de France kom Jonas Vingegaard på alle danskeres læber, da han på imponerende vis kørte sig på podiets andenplads i Paris. Om den danske klassementrytter kan gentage succesen, afhænger dog af, hvilken rolle hans hold Jumbo-Visma giver ham næste sommer.

- Meget vil afhænge af, hvordan de disponerer deres taktiske muligheder, for de har også Primoz Roglic, der alt andet lige forlanger at få en prioriteret rolle på holdet. Det kommer meget an på, hvordan de har tænkt sig at skære den kage rent taktisk, og jeg tror ikke, de kører efter at få to mænd på podiet, siger Brian Nygaard.

I årets udgave af verdens største cykelløb udgik den slovenske verdensstjerne Primoz Roglic, og derfor fik Jonas Vingegaard kaptajkasketten på. Men selvom han til sommer potentielt kan få en rolle som sloverens hjælperytter, passer ruten med de fem bjergafslutninger rigtig godt til den unge dansker.

- Vingegaard får en central rolle. Der er noget, han ikke har så meget erfaring med som brostensetapen, men vi har jo set, at han kører fænomenalt godt opad.

- Den lange enkeltstart på 20. etape passer ham også helt perfekt, og den ligger efter et langt Tour de France, og det viste Vingegaard i år, at det er noget, han kan finde ud af, siger Brian Nygaard.

Kan det blive dansk etapesejr?

Søren Kragh Andersen vandt i 2019 to etaper i Tour de France. (Foto: BENOIT TESSIER © Ritzau Scanpix)

Godt nok blev det ikke til nogen etapesejre under sidste års Tour de France, men danskerne viste alligevel det rødhvide flag frem på flotteste manér. Står det til Brian Nygaard er der fine muligheder, for at en dansker kører over stregen som etapevinder på en af næste sommers 21 etaper.

- Hvis danskerne møder op i god form, har vi rigtig mange gode muligheder. Og så har vi også bare set, at vi har danskere, der kan noget i næsten alt terræn, sige Brian Nygaard.

Selvom danskerne efterhånden behærsker nærmest alle af cykelsportens discipliner, er der særligt én etape, de rødhvide ryttere kommer til at kæmpe med om. Startskuddet i København byder nemlig på en enkeltstart, og her kan flere af de danske ryttere være med om kampen for etapesejren.

- Enkeltstarten ligger godt til danskerne. Det er frit slag for alle til at lave et godt resultat, siger Brian Nygaard.

Touren 2022 begynder 1. juli i København og slutter som vanligt med en paradeetape til Champs-Èlysèes i Paris 24. juli.