Tour-ruten er god, holdet stærkt, men kaptajn Vingegaard skal knække en slovensk cykelgåde

Cykelrytteren Jonas Vingegaard bliver belønnet for sin andenplads i sidste års Tour de France med en delt kaptajnrolle på Jumbo-Visma i sommerens udgave af løbet.

Jonas Vingegaard skal forsøge at vippe Tadej Pogacar af Tour-tronen som medkaptajn for Jumbo-Visma. (Foto: Stephane Mahe © Ritzau Scanpix)

Du kan roligt finde klaphat og Dannebrog frem til Tour de France.

Ikke blot fordi de første tre etaper af det prestigefyldte cykelløb foregår i Danmark. Nej, det bliver også med en dansk kaptajn for et af storholdene.

I går bekræftede Jumbo-Vimas holdchef, Richard Plugge, at sidste års sølvvinder, Jonas Vingegaard, skal dele kaptajnværdigheden med Primoz Roglic på de danske og franske landeveje.

- Med Primoz og Jonas stiler vi efter det bedst mulige i Touren, siger Richard Plugge i en pressemeddelelse.

Holdet har sat navne på seks af de otte ryttere, der skal med til Touren. Roglic og Vingegaard skal sammen med Steven Kruijswijk, Sepp Kuss, Rohan Dennis og Wout van Aert forsøge at slå vinderen fra 2021, Tadej Pogacar.

Jumbo-Visma vil gøre sit bedste for at slå sloveneren, fortæller sportsdirektør Grischa Niermann.

- Vi har et meget stærkt hold, og vi skal træffe nogle gode taktiske beslutninger - ikke bare i sportsdirektørbilen, men også før løbene, forklarer han.

Den 25-årige Jonas Vingegaard overraskede alt og alle ved at ende på en andenplads i sin debut sidste år.

Derfor er det logisk at forfremme danskeren til kaptajn, mener cykelekspert Brian Nygaard. Nordjyden kan dog ikke længere køre i ly af at være et ubeskrevet cykeltalent.

Jonas Vingegaard (tv) sluttede på en samlet andenplads i sit første Tour de France. (Foto: Stephane Mahe © Ritzau Scanpix)

Koden Pogacar

Det er ikke en decideret svaghed, men Vingegaard skal finde en måde at forvalte forventningspresset, som følger med sidste års sensation.

- Da kunne han sige, at 'det må gå, som det går, og jeg gør mit bedste'. Når man har ramt podiet, er den slags slut. Hvis han ikke gør det mindst lige så godt i år, vil mange sige, at det er en skuffelse, siger Brian Nygaard.

- Udefra set virkede det som om, det var nemt for ham at være sig selv overfor medierne på trods af den store opmærksomhed. Det er væsentligt, at han holder fast i, at han ikke behøver at være en anden, end den han er.

Nygaard forventer dog ikke, at presset kommer til at spille en negativ rolle for Jumbo-Vismas kaptajn. Han indledte 2021-Touren med en klart defineret rolle som hjælperytter for Primoz Roglic. Men da kaptajnen styrtede og endte med at udgå, måtte Vingegaard træde til og forsvare Jumbo-Vismas farver i toppen af klassementet.

De erfaringer samt Vingegaards mentale evner bliver essentielle. Holdet får nemlig brug for, at han atter er god til at holde hovedet koldt, når det gælder, vurderer Brian Nygaard.

Den slovenske cykelstjerne Pogacar har ifølge Nygaard ingen svagheder, og det er ikke for sjov, at man siger, der skal to til at slå ham i et kapløb på jernhest.

- De kan vinde Touren ved at have Roglic og Vingegaard på de svære etaper. På den måde forsøge at isolere Pogacar og knække koden, som det er at finde svaghedstegn hos ham.

Til forskel fra 2021-versionen ved Jumbo-Visma i år, hvad de kan forvente af Vingegaard.

'Sidste år var Vingegaard exceptionelt godt kørende på enkeltstarten. Det er et våben for ham. Men det er det også for Roglic og Pogadcar. Der kan ske alt muligt i Touren, og med den måde man kører på i dag, er det ikke sådan, at der er sprinteretaper og bjergetaper. Det kan regne, sidevinden kan være stærk, og du kan ikke køre uden at være ekstremt opmærksom på alle etaper,' fortæller Brian Nygaard. (Foto: Stephane Mahe © Ritzau Scanpix)

Ingen 'dårlige etaper'

Sommerens rute er dog væsentlig anderledes end sidste år og byder på brosten og hårde bjerge. Det ændrer dog ikke på, at etaperne passer danskeren godt.

- Når man som debutant ender på en andenplads, kan man ikke rigtigt sige, at nogle etaper passer dårligt. Vingegaard vil studere ruten nøje, så han kan lave et program, der gør ham i stand til at nå samme niveau som sidste år som minimum, siger Brian Nygaard.

Med den nye rolle på plads gælder det for Vingegaard om at bruge foråret på at køre sig selv i vinderform. Nogle har brug for at deltage i mange konkurrencer, mens andre fokuserer på få løb.

Brian Nygaard er dog ikke sikker på, at Jonas Vingegaard og Jumbo-Visma justerer på danskerens træningsprogram fra sidste år, som rakte til en andenplads. I stedet gør danskeren klogt i at bruge mest muligt tid sammen med Roglic, så de kan bygge videre på deres gode forståelse for hinanden.

- Om de så satser på Vingegaard eller Roglic, har jeg virkeligt svært ved at spå om. Det kommer ned til små øjeblikke på de svære etaper. Og det kan man heldigvis ikke skrive et manuskript om i forvejen, siger Brian Nygaard.

FacebookTwitter