Touren på vej til Danmark: Historien uden for Frankrig

Tour de France kan være på vej til Danmark, og det er rent faktisk realistisk, når man kigger nærmere på historien.

Tour de France har startet uden for Frankrig 21 gange. (Foto: SCANPIX © (c) Scanpix)

Tour de France i Alperne og på Champs-Élysées. Det lyder bekendt. Som en rigtig sommer. Hvordan lyder Tour de France på Rådhuspladsen, over Storebælt og på de stejle bakker i Sønderjylland så? Du kunne faktisk godt være noget, der kan ske inden for den nærmeste fremtid.

Mandag overrækker Danmark nemlig deres officielle bud på Tour de France-starten i 2019, 2020 eller i 2021. Derfra gælder det ellers bare om at krydse fingre for, at Christin Prudhomme finder buddet attraktivt nok.

Det er langt fra urealistisk, at det vil ske. Danmark har tidligere med stor succes afholdt VM i cykling og starten på Giro d’Italia, og Tour de France-ledelsen er i de senere år søgt meget mod udlandet, når de har planlagt ruter til løbet.

Indtil videre er løbet startet uden for Frankrig 21 gange. Både med større og mindre succes.

Den grusomme

Hvis man siger Dublin 1998 til topledelsen i Tour de France, så løber det dem koldt ned ad ryggen. Det var nemlig lige netop i den by, at den berømte Festina-skandale rullede ud.

Det stjernespækkede Festina-hold med ryttere som Richard Virenque og verdensmesteren Laurent Brochard blev nødt til at trække sig fra løbet på 6. etape efter, at holdets soigneur Willy Voet blev stoppet ved den franske grænse i en bil proppet med doping tre dage før starten i Irland.

Festina-skandalen viste sig at blive altafgørende for cykelsportens historie, da det var her, at der for alvor kom fokus på dopingproblemerne. Rytterne protesterede kraftigt, men det viste sig jo blot at være fordi, størstedelen af det tilbageværende felt også havde levet på en løgn.

Den sjove

Mens Tour de France-ledelsen formentlig stadig får det dårligt over 1998-starten, så er det et helt andet billede fra Leeds i 2014. Vejene var fuldstændig overfyldt med mennesker alle vegne. Så mange mennesker, at man rent faktisk var bekymret for sikkerheden for både ryttere og tilskuere.

På de to første etaper i England blev det anslået, at der var omkring 2,5 millioner tilskuere på vejene, og tallet blev ikke mindre, da feltet kørte ind i London på tredjedagen. Samlet anslås der at have været knap fem millioner på de tre dage i England.

Generelt set har Tour de France oplevet et stort antal tilskuere på vejene, når starten er foregået uden for Frankrig. Mon ikke det samme ville ske i Danmark.

Facebook
Twitter