Touren tager ny omvej mod København: Dansk start udsættes til 2022

Tour de France-starten i København flyttes fra 2021 til 2022, meddeler de danske arrangører.

Den danske Tour de France-start skubbes fra 2021 til 2022. (Foto: © Liselotte Sabroe © Ritzau Scanpix. Collage: Maria Eriksen Volthers)

Tour de France-startens kringlede vej til de københavnske gader slår endnu et sving og rykkes fra 2021 til 2022.

Det meddeler Frank Jensen, Københavns overborgmester og bestyrelsesformand i selskabet bag den danske Tour-start, til DR Sporten. De nye datoer bliver 1., 2., og 3. juli 2022.

- Jeg er rigtig glad for, at det nu er lykkedes interessentselskabet at blive enig om en løsning: Vi siger ja tak til at flytte touren til 2022, siger Frank Jensen til DR Sporten.

Det koster cirka 5,8 millioner kroner ekstra at rykke Tour-starten et år, og den regning vil blive delt mellem ASO, arrangøren af Tour de France, og de danske interessenter. ASO vil dog ikke ud med, hvordan fordelingen ser ud, siger Frank Jensen.

De ekstra udgifter, som opstår for de enkelte danske start- og målbyer, skal kommunerne selv dække. Og det har de alle sagt ja til i dag, lyder det.

De danske arrangører stod tilbage med tre muligheder: Flytning af løbet en uge, et ja til 2022 eller en afvisning af verdens største cykelløb. Her faldt valget på midterste scenarie, og Frank Jensen er glad for, at det lykkedes alle parter at nå til enighed således, at Touren går til Danmark.

- Vi skal væbne os med mere tålmodighed og glæde os længere tid, men det er en fordel, at Touren bliver mindre presset af både andre begivenheder og coronaepidemien, siger han.

Hvor tæt har det været på, at Touren ikke kom til Danmark?

- Vi har været derude, hvor vi var ved kanten i forhold til, om vi kunne gennemføre Touren i Danmark, siger Frank Jensen, som den seneste tid har arbejdet med at trække den danske løbsstart væk fra førnævnte kant.

- Vi ville ikke derhen, når det nu er lykkedes os for første gang nogensinde at få så stor en sportsbegivenhed til Danmark. Vi ville ikke bringe Danmark derhen, hvor vi måtte sige nej tak til franskmændene, siger Frank Jensen.

Grand Depart Copenhagen oplyser, at der ikke forventes ændringer i de tre danske etaper som følge af udskydelsen. Planen er fortsat, at første etape bliver en enkeltstart i København, anden etape fra Roskilde til Nyborg, mens tredje etape strækker sig fra Vejle til Sønderborg.

'Der var ikke nogen anden udvej'

Årsagen til flytningen er overlappet i de danske værtskaber ved EM-slutrunden i fodbold og verdens største cykelløb næste sommer, der blev en realitet, da Den Internationale Cykelunion, UCI, i sidste uge meddelte, at Touren 2021 køres fra 26. juni til 18. juli. Et direkte hensyn til OL, lød det i begrundelsen.

Dermed skulle den gule cykelkaravane have rullet gennem hovedstaden, samtidig med at Eriksen, Schmeichel og resten af herrelandsholdet jagter EM-metal på dansk jord – og det var der ikke plads til, vurderer DR Sportens kommentator, Henrik Liniger.

- Den danske Tour-start var endt i en situation, hvor det ikke kunne være anderledes, end at man måtte træffe en anden beslutning end den oprindelige. Man er blevet presset af de olympiske lege, EM i fodbold og Tour-flytningen, så der var ikke nogen anden udvej tilbage, siger Henrik Liniger.

I februar 2019 blev København præsenteret som startby for Tour de France i 2021. Det er nu rykket et år frem. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

I stedet bliver løsningen altså nu en dansk Tour-start i 2022, mens fodbold-EM afvikles som planlagt fra 12. juni til 12. juli næste år. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ting, vurderer Liniger.

- Man kan selvfølgelig ærgre sig over, at Touren ikke kommer til Danmark som planlagt, men man må også være realistisk. Uden at være ekspert i markedsføring og turisme, vil jeg vove at påstå, at Tour-starten i 2022 kommer til at få væsentlig mere opmærksomhed, end hvis den lå klemt ind i en sommer, som i forvejen er fyldt med sport.

- EM i fodbold ville være inde i den afgørende fase på det tidspunkt, hvor Danmark skal til at have interesse omkring Tour-starten. Så i sidste ende kan det godt vise sig, at beslutningen ikke er så dårlig endda, siger Henrik Liniger.

Den opfattelse deler Frank Jensen. Overborgmesteren ser en turist- og hotelbranche, der lige nu bløder ovenpå den verdensomspændende coronakrise.

- Vi kan se frem til to somre med så store megaevents i København og fulde huse, og det er selvfølgelig noget, at jeg på hotel- og hele oplevelsesøkonomiens vegne glæder mig over, siger Frank Jensen.