Uden vraget Søren Kragh er chancerne for dansk Tour-succes forringet

Den danske cykelstjerne Søren Kragh Andersen skal ikke længere køre for sit hold, DSM, når sæsonen slutter.

Søren Kragh har fire gange tidligere kørt Tour de France. (Foto: Claus Bonnerup © Ritzau Scanpix)

Verdens største cykelløb ruller snart afsted med start i København.

Det bliver med drømme om succes for de danske ryttere, der pudser cykelbrillen og retter øjnene mod en etapesejr og måske en dag på hjemmebane i den gule førertrøje.

De drømme må Søren Kragh Andersen vinke farvel til, inden Tour de France over hovedet begynder. Danskeren bliver ikke udtaget til årets største løb, fortæller det hollandske hold DSM til cykelmediet VeloNews.

En Tour uden Kragh Andersen ærgrer DR Sportens cykelekspert Brian Nygaard, for ruten passer godt til danskeren.

- Søren Kragh i topform vil for alle hold og alle, der følger cykelsporten, være en giftig rytter. Det kan vi se, når han virkelig rammer det højeste niveau.

- Det er en skam for ham selv, men det er også en skam for de danske fans. Han ville have været et godt bud på dansk succes, siger Brian Nygaard.

Det hollandske hold DSM oplyser samtidig, at den igangværende sæson bliver den sidste med Søren Kragh Andersen på holdet. Danskeren har kørt for DSM siden 2016 og vandt for dem to Tour de France-etaper i 2020.

DSM udtager torsdag Tour-holdet, men allerede nu står det klart, at danskeren ikke er blandt de udvalgte.

Til VeloNews understreger det hollandske cykelhold, at der stadig er fælles ambitioner med den danske rytter for resten af sæsonen. Men Tour de France er ikke en del af hans løbskalender.

- Vi har tidligere set, hvor vigtigt det er at have et fuldt ud engageret hold til vores største mål. Det hold, vi har valgt, er motiveret til at følge det samme mål, siger DSM til cykelmediet.

i 2020 vandt Søren Kragh både den 14. og den 19. etape af Tour de France. (Foto: CHRISTOPHE ENA © Ritzau Scanpix)

Corona tur-retur

Inden udmeldingen onsdag aften var spørgsmålet omkring Søren Kragh Andersens Tour-deltagelse snarere, om han kunne komme sig over den coronasmitte, der har ramt ham og store dele af cykelverdenen.

Danskeren var i storform ved Schweiz Rundt, der blev kørt i sidste uge. Inden femte etape blev han testet positiv og måtte trække sig fra etapeløbet. Bare dagen inden kørte han sig til en tredjeplads i Schweiz.

Det er sådan noget, han kan, siger DR Sportens cykelekspert.

- Hvis han er blevet coronasmitten kvit, kunne han finde tilbage til den storform, vi så i Schweiz Rundt.

Selvom landsmanden Mads Pedersen er Brian Nygaards bedste bud på en dansk etapesejr i årets Tour de France, er han ikke i tvivl om, at enkeltstartsruten i København også ville have passet godt til Søren Kragh Andersen.

- Touren betyder ekstra meget for alle danske ryttere i år. Men selv hvis det var de samme etaper i et andet land, ville det også have været godt for Søren Kragh, siger Brian Nygaard.

Holdet har været en svingdør

Når torsdagens DSM-hold bliver endeligt udtaget, er det ikke kun de danske fans med klaphat og dannebrog, der skal ærgre sig over et Tour de France uden Søren Kragh Andersen.

Ifølge DR Sportens cykelekspert giver det også det hollandske hold dårligere muligheder for succes. For dem vandt Kragh Andersen to Tour-etaper i 2020 ved at køre aggressivt og målrettet.

- Hvis man ikke har Søren Kragh med, får man færre muligheder for at køre åbent og aggressivt på etaperne. Derfor glæder jeg mig til at høre, hvad begrundelsen er for ikke at udtage ham, siger Brian Nygaard.

I 2018 kørte Søren Kragh en uge i Tourens hvide ungdomstrøje. (Foto: Stephane Mahe © Ritzau Scanpix)

Det undrer ham, at Søren Kragh Andersen ikke er en del af Tour-holdet. For selvom samarbejdet stopper ved sæsonens udgang, er DSM stadig forpligtet til at sende ham til løb. Sådan er cykelkontrakter skruet sammen.

- De skal også stadig betale hans løb. For mig giver det kun mening at stille det stærkest mulige hold til de største løb, siger han.

I løbet af foråret har Søren Kragh Andersen både kørt sig til en top-10-placering i Gent-Wevelgem og Milan-San Remo.

Det er endnu uvist, hvor danskeren skal fortsætte sin karriere efter seks år hos DSM, der kan være lidt svære at blive klog på, mener Brian Nygaard.

- DSM har været en svingdør for en del ryttere over de senere år. Mange har forladt dem inden kontraktudløb, og det siger nok desværre mere om holdet end om rytterne.

Tour de France bliver skudt i gang med en 13 kilometer lang enkeltstart fredag den 1. juli i København, og alle etaper kan følges i LIGA på P4.