VIDEO 21. etape: Jubilæumsåret for Vinos trick kalder på gentagelse

Det er 10 år siden, at Alexandre Vinokourov korte solo i mål på Champs-Élyseés, og folk råber på en gentagelse.

Alexandre Vinokourov snød i 2005 alt og alle.

Mange ting sker i løbet af Tour de France. Nogle mere ofte end andre. Styrt sker tit. Desværre. Danske etapesejre sker mindre tit. Ligeledes desværre. Men en ting, som faktisk aldrig sker med undtagelse af et par gange, er en solosejr på Champs-Élyseés.

Der er selvfølgelig noget charme over de sædvanlige massespurter på den berømte boulevard, men det er altså også bare en fed oplevelse, når man en sjælden gang oplever et soloridt komme til mål, som man senest gjorde i 2005, hvor Alexandre Vinokourov snød alle.

Det vil vi gerne opleve igen i år, og selvom chancen er lille, så er det ikke helt urealistisk i dag. Det har været kendetegnet for hele Tour de France, at der ikke har været et virkelig stærkt tog. Lotto-Soudal bliver soloudbryderens værste konkurrent, medmindre det er Lars Bak selvfølgelig.

Sultne sprinterhold

Det kan godt være, at sprinterholdene ikke er så stærke i år, som man tidligere har set, men de er til gengæld sultne. John Degenkolb, Alexander Kristoff og Arnaud Demare er tre stærke sprintere, som stadig har deres første sejr i årets Tour til gode.

Specielt Kristoff var så tæt på sidste år, og han vil helt sikkert gøre alt for at fuldføre det i år. Det bliver dog svært, fordi han har manglet et ekstra gear i spurterne. Der er Degenkolb nok et bedre bud af de tre navne.

Det bedste bud er dog uden tvivl André Greipel, der er i sin karrieres måske bedste form, og derfor kan Lars Baks rolle nok også ende med at blive låst på ham. Man har ellers tidligere set sprinterholdene smide en mand med i udbruddet, så de kan slippe for at trække feltet.

Til sidst er der selvfølgelig Mark Cavendish. Han fik sin etapesejr tidligere i løbet, men siden har det i mere end en forstand været op ad bakke. Kræfterne har ikke været, hvor de skal være, og han mistede sin leadout-mand Mark Renshaw for et par etaper siden, da han måtte udgå. Cavendish er dog ekspert i Champs-Élyseés med fire sejre.

Solosejren

Lad os dog lige vende tilbage til det med den solosejr. Hvilken rytter kan gøre det? Det skal i hvert fald være en rytter, der kan finde ud af at træde i pedalerne, hvilket måske lyder dumt, men Vinokourovs evne var, at han var utrolig eksplosiv.

Det skal man være for at få hul, når hastigheden er så høj. En rytter som Rohan Dennis, der vandt 1. etape, mangler måske det eksplosive, men han er holdbar og kunne være et godt bud. Det er samme er BMC-holdkammeraten Daniel Oss.

Og så er der jo ham der Peter Sagan. Der er selvfølgelig meget stor sandsynlighed for, at han blander sig i spurten, men man kender ham også godt nok til, at den grønne trøje pludselig sidder i udbruddet. Han er utilregnelig. Etapen bliver afgjort af, hvem der har de bedste ben, og ikke hvem der har det største talent.