VIDEO De tre største kollapser iført den gule trøje

I dag tyder alt på, at Chris Froome vinder Tour de France, men man har faktisk set store kollapser før.

Marco Pantanis flotte solosejr.

Der skal en del mere end et mirakel til, før Chris Froome smider den samlede sejr i dag på Alpe d’Huez. Han skal tabe over to og et halvt minut til Nairo Quintana, eller sagt på en anden måde, han skal gå helt kold. Det er dog faktisk noget, man har oplevet før.

Man oplever hver dag ryttere gå helt i stå på stigningerne, men det er faktisk yderst sjældent, når man kigger i historiebøgerne, at det er en klassementsrytter iført den gule trøje, som det sker for. Om det er fordi, sporten har været gennemsyret af doping i 90’erne og starten af 00’erne, kan nok ikke helt afskrives.

Vi har taget et kig nærmere på de tre største kollapser iført den gule trøje:

Kannibalens åd sig mæt

Den første er tilbage i 1975. Eddy ’Kannibalen’ Merckx er godt på vej mod sin sjette samlede sejr i løbet, og bliver dermed den første til at vinde seks gange. Belgieren vil dog cementere sin sejr, så han angriber på Col d’Allos og får hul til sin nærmeste konkurrent Bernard Thevenet.

På den efterfølgende stigning Pra Loup har han et minut ned til franskmanden, men så går det helt galt. Selvom Pra Loup hverken er vanvittig hård eller stejl, så går Merckx helt i stå. Han bliver med det samme hentet, og Thevenet kører lige forbi ham.

Da alle rytterne er kørt over målstregen har den femdobbelte Tour-vinder tabt godt to minutter til franskmanden, og det viser sig at være nok til at miste den samlede sejr. Merckx kom aldrig til at vinde Tour de France igen.

Piraten var bedst til påklædning

Et af de absolut største kollaps var tilbage i 1998. Jan Ullrich var storfavorit til at genvinde Tour de France, og han var også godt på vej mod en gentagelse iført den gule trøje, da der kun manglede en etape med en bjergstigning til sidst, men på 15 etape går det fuldstændig galt for tyskeren.

En lang og kold etape over blandt andre Col de la Croix de Fer og Col de Galibier skulle vise sig at blive katastrofal. Marco Pantani er på daværende tidspunkt godt tre minutter efter Ullrich i den samlede stilling, og derfor vælger Piraten at angribe allerede på Col de Galibier i silende regnvejr.

Tyskeren går ikke med på angrebet, men holder et nogenlunde tempo i stedet. Over toppen begår han dog en stor fejl. Pantani vælger at stoppe op og tage sin regnjakke på, selvom det koster tid, men det gør Ullrich ikke, og det rammer ham på Les Deux Alpes.

Der går han nemlig bogstaveligt talt kold. Selvom Bjarne Riis prøver at hjælpe ham, så er Touren tabt. Ullrich kommer i mål ni minutter efter Pantani, der med hjælp fra doping henter en af de største sejren i Tourens historie.

Armstrongs efterfølger smider sejren

Det sidste kollaps er selvfølgelig Floyd Landis. Lance Armstrong vælger at stoppe karrieren efter Tour de France 2005, og så er muligheden åben for hans gamle løjtnant til at tage sejren. Landis er blevet en af favoritterne, efter ryttere som Jan Ullrich og Ivan Basso er trukket ud af løbet på grund af Operation Puerto.

På 16. etape, i øvrigt en etape som Michael Rasmussen vinder, til La Toussuire har Floyd Landis førertrøjen og ligner en vinder, men på den sidste stigning går han fuldstændig i stå, og han ender med at tabe over 10 minutter til danskeren.

Vi kender selvfølgelig godt historien om Landis’ genfødsel dagen efter, hvor han henter den markante tid tilbage, og det ender med, at han bliver samlet Tour de France-vinder, indtil det kommer frem et par dage efter løbet, at han er blevet testet positiv for testosteron.

Tour de France-historien er lang, og der er ikke mange oplevelser lignende de tre ovenstående, så det bliver ualmindeligt svært for Nairo Quintana at fravriste førertrøjen for Chris Froome.