VIDEO Den danske Tour-rute: Slotte, Storebælt og Sønderjylland

DR Sportens cykelkommentator Henrik Liniger gennemgår de tre etaper i det danske Tour de France-bud.

I dag har Danmark officielt overrakt sit bud på at få Tour de France her til landet i 2019, 2020 eller 2021. Det skete i Paris, hvor erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen samt Københavns overborgmester Frank Jensen præsenterede deres plan for, hvordan de tre første etaper i verdens største cykelløb kan se ud på dansk grund.

Der var blevet skruet godt og grundigt på promoveringsknapperne, for med sig havde den danske delegation en flot og enormt velproduceret film, der skal forsøge at overbevise A.S.O. – Amaury Sport Organisation – som står bag Tour de France. Filmen er selvfølgelig speaket af Jørgen Leth. Se den øverst i artiklen.

Sådan ser det danske bud på en Tour-rute ud. Start i København, slut i Sønderborg. (Foto: Erhvervs- og vækstministeriet © evm.dk)

Men hvad er det så, Troels Lund Poulsen og Frank Jensen har tænkt sig, at Tour de France feltet skal igennem, hvis løbet kommer til Danmark? Vi har bedt DR Sportens cykelkommentator, Henrik Liniger, om at kigge nærmere på de tre etaper i det danske Tour-bud:

1. etape – prolog i København

Tour de France i Danmark indledes med 10 km enkeltstart med start og mål på Rådhuspladsen. Ruten vil gå forbi nogle af hovedstadens store seværdigheder, bl.a. Rosenborg Slot, Amalienborg Slot, Kongens Nytorv med den franske ambassade og Christiansborg Slot. Ruten er flad og hurtig uden de store tekniske udfordringer for rytterne.

2. etape Roskilde-Odense

Den første egentlige etape er på 180 kilometer og har Storebæltsbroen som det mest spektakulære indslag. Starten går ved Roskilde Domkirke, videre forbi Vikingeskibsmuseet i Roskilde og så sydvest mod Ringsted. Den første pointspurt er planlagt til at finde sted i Sorø og herfra går det via Slagelse og Korsør videre mod Storebælt. Der er stor mulighed for sidevind på de 18 kilometers brokørsel og det kan skabe splittelse i feltet, og give nogle ryttere et forspring, som måske kan holde til mål. Når rytterne når Fyn er der nemlig kun omkring 30 kilometer at køre ind mod målstregen i Odense.

3. etape Vejle-Sønderborg

3. etape begynder i Vejle og går ud af byen i nordvestlig retning. Her passerer feltet Jellingstenene, inden det går tilbage mod det bakkede landskab omkring Vejle, som er så kendt fra PostNord Danmark Rundt. Derfra går turen sydpå gennem Kolding, Christiansfeld, Haderslev og Aabenraa, inden rytterne efter 160 kilometer når frem til målstregen og den forventede massespurt i Sønderborg. Fra mål er der kun få kilometer til Sønderborg Lufthavn, hvorfra rytterne skal flyve til Frankrig, mens holdbiler og -busser tager turen sydpå ad motorvejen.

De tre etaper er kun en del af det danske Tour de France-bud. Løbsarrangøren, A.S.O., kan naturligvis frit ændre i etaperne, selvom man skulle vælge Danmark som startland.

Her kan du se erhvervs- og vækstministeriets såkaldt ’teknisk video’, der gennemgår de tre etaper i det danske Tour de France-bud:

Facebook
Twitter