Vingegaard er den foreløbige kulmination for dansk cykelsport

Fremtiden i dansk cykelsport ser meget lys ud, siger Brian Nygaard.

Jonas Vingegaard i den hvide ungdomstrøje, som han låner af løbets førende, 22-årige Tadej Pogacar, der også er i front af den konkurrence. (Foto: Stephane Mahe © Ritzau Scanpix)

Rettelse d. 18. juli: Tidligere fremgik der øverst i artiklen et billede af cykelrytteren Tadej Pogačar. Det var en fejl, og det er rettet til et billede af Jonas Vingegaard.

Det er billeder, der kommer til at skrive dansk cykelsportshistorie: Jonas Vingegaard på podiet i Paris efter at være blevet nummer to i verdens største cykelløb.

Med det, han har præsteret de seneste tre uger, er han årets store gennembrud i international cykelsport. Han har skabt et sensationelt resultat fra en position som ufrivillig outsider og har nu indtaget en placering som en mulig fremtidig vinder af en Grand Tour.

Dem er der kun meget få af, og det sker på et tidspunkt i sporten, hvor den i forvejen er beriget med nogle gudsbenådede talenter, der er slået endnu tidligere igennem.

Men Jonas Vingegaard har hele pakken og kommer formentlig til at kunne konkurrere med ryttere som Tadej Pogacar, Egan Bernal, Joao Almedia og måske Remco Evenepoel i de næste udgaver af Tour de France.

Jonas Vingegaard kan vinde et af de store etapeløb i fremtiden, spår Brian Nygaard. (Foto: BENOIT TESSIER © Ritzau Scanpix)

Et kæmpe benarbejde

Det er mange år siden, at Danmark har haft en kandidat til at være på det niveau i de største etapeløb, men det er langt fra tilfældigt.

Der findes helt sikkert ikke én udslagsgivende årsag til, at det er sådan, men der er flere, og de giver konkrete forhåbninger om, at det ikke bare er en periodisk tendens lige nu.

Det arbejde, der er blevet grundlagt i de danske klubber af frivillige og forældre, er enormt. Og talentopsporingen og det tålmodige arbejde med dem fra DCU sidenhen er væsentligt og fortjener stor ros.

Rytterne gør hinanden bedre, og når den hjemlige standard er høj, bliver det nemmere ikke at snuble, når man skal tage de næste skridt og måske slå sig på niveauet i udlandet. De danske juniorer og U23-ryttere er nogle af dem, der bliver holdt øje med.

Danskerne har en høj status hos talentspejderne, og det forstår man alt for godt, når man konstaterer, hvor godt de klarer sig i de professionelles rækker sidenhen.

Sejre inspirerer

Mange af dem, vi ser bryde frem lige nu, er sikkert begyndt at cykle, fordi de har fulgt de danske rytteres succes i de store løb på tv.

Hvis den årsagssammenhæng rent faktisk findes, så er der god grund til at tro, at fødekæden kan holdes mere end intakt.

Jonas Vingegaard har uden tvivl inspireret mange de foregående uger, og måske vil nogle af de helt unge, der starter med at cykle de kommende år, have ham i tankerne, når de vælger, hvad de vil bruge deres fritid på.

Når nogens drømme går i opfyldelse, betyder det ofte, at andres sættes i gang. Det er noget af det smukkeste, sport kan gøre.

Danmarks tilstedeværelse i den internationale cykelsportselite er næsten blevet en selvfølge, selvom det ikke er en position, vi nogensinde må tage for givet.

Men lige nu er bredden i toppen af dansk cykelsport helt enestående god, og det siger alt, at vi indenfor de seneste tre år har vundet to af de største klassikere, et verdensmesterskab og nu fået en andenplads i Tour de France.

Og der ligger et hav af andre store sejre spredt udover en meget alsidig gruppe atleter – også blandt de kvindelige ryttere.

Mads Pedersen blev verdensmester i linjeløb i 2019. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

En ny guldalder

Noget af det mest interessante lige nu er, at vi har ryttere til stort set alle discipliner på øverste niveau.

Vi har ryttere, der kan vinde i næsten alt terræn, og de er lige nu spredt udover nogle af de største og mest toneangivende hold i verden.

Jeg tror ikke, at vi skal være kede af, at de ikke kører på samme hold, for lige nu er de steder, hvor de lærer en international kultur at kende, og de får nogle erfaringer hver især, som er uvurderlige.

Dem kan de omsætte til OL og VM, når de kører sammen for det danske landshold, og de kan være med til understrege Danmarks position i toppen af sporten ved at være vigtige ryttere for de forskellige hold, de kører for til dagligt.

Professionel cykelsport er lige nu midt i en ny guldalder.

Når man ser på, hvor mange fantastiske og alsidige stjerner, der ligger og kæmper om de største sejre, er det endnu mere imponerende, at de danske ryttere er med helt fremme.

Det er et svært tidspunkt at slå igennem på, men som vi har set i de seneste år, har det ikke været et problem for danskerne at tage springet. Tværtimod.

Mange af dem har vundet tidligt i deres første år som professionelle og dermed fået en vigtig rolle på deres respektive hold. Andre har formået at køre på et højt niveau, selvom de ikke har ret meget erfaring.

Tag bare Mikkel Bjerg, der har leveret en enorm indsats for Tadej Pogacar i det her Tour de France.

Selvom det ikke er blevet til nogen etapesejre i dette års udgave, har vi meget at glæde os over, hvis vi breder perspektivet ud og tænker på, hvor stærkt vi står generelt i sporten.

Vi er godt vant, men med Vingegaards andenplads i Tour de France, har vi taget et nyt, stort skridt ind i fremtiden.

Nu har vi en rytter, der kan udfordre de bedste om sejren i verdens største etapeløb.

Det er en foreløbig kulmination for dansk cykelsport, men der er ikke nogen grund til at tro, at det slutter her.

Du kan følge Jonas Vingegaard og de ni øvrige danskere på sidste etape til Paris på DR Sporten. Du kan høre 21. etape fra verdens største cykelløb på P3 eller følge den direkte, fra start til slut, på vores Tourblog, hvor cykelekspert, Brian Nygaard, og cykeljournalist, Niclas Sten udlægger etapen og svarer på alle dine spørgsmål.

Etapen kan også ses på TV2.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk