Vingegaards hold er meget langt over gennemsnittet, men én mand kan spolere det hele

Jumbo-Visma udtog i dag Jonas Vingegaard og syv andre ryttere til Tour de France.

Primoz Roglic og Jonas Vingegaard deler kaptajnrollen for Jumbo-Visma i årets Tour de France. (Foto: MARCO BERTORELLO © Ritzau Scanpix)

Det var nok de færreste, der væltede ned af stolen, da Jonas Vingegaard tirsdag blev udtaget til årets Tour de France.

Den vævre klatrer fra Glyngøre, der sidste år blev nummer to i det store cykelløb, var ét af i alt otte navne, som Jumbo-Visma har valgt at satse på.

Et hold, der ifølge DR Sportens cykelekspert Brian Nygaard er 'meget nøje udvalgt' til den ambition, som holdet har. At vinde Tour de France.

- Det er et meget specialiseret hold med tre af de bedste cykelryttere i verden. Der skal noget mere på end et 'allround-hold', for det lyder så gennemsnitligt. Og det er det her hold meget langt fra, siger Brian Nygaard.

De tre cykelryttere, der er tale om, er den belgiske stjerne Wout van Aert og de to holdkaptajner, Jonas Vingegaard og slovenske Primoz Roglic.

- Jumbo-Visma er et komplet hold, men det der er interessant er, at de har to ryttere, der kan vinde cykelløbet, hvis alt går deres vej. Det er der ikke andre hold, der har. Det er en ret stor forskel, siger han.

Det er dog ikke en hr. hvem-som-helst, som Jumbo-Visma-mandskabet skal vælte af Tour de France-tronen. For man kan ifølge DR Sportens cykelekspert ikke komme uden om, at favoritten er en anden slovener. Tadej Pogacar.

- Og det tror jeg også, at Vingegaard og Roglic vil medgive. De skal bare forsøge at udnytte, at de er to, der er kommet tættere på, end vi har set før, siger Brian Nygaard og henviser til sidste udgave af det franske cykelløb.

Her vandt Tadej Pogacar med 5 minutter og 20 sekunder ned til Vingegaard på andenpladsen, der var blevet holdkaptajn undervejs, efter Primoz Roglic styrtede og senere udgik.

Richard Carapaz fra Ineos Grenadiers endte på tredjepladsen i sidste års Tour. Syv minutter efter Pogacar. (Foto: BENOIT TESSIER © Ritzau Scanpix)

På sigt bliver der kun én kaptajn

Det overtag, som Pogacar har haft, skal Jumbo-Vismas otte udvalgte forsøge at eliminere. Ikke nødvendigvis kun når det går opad og på enkeltstarterne.

- Det er en trup, der tager højde for de forskellige scenarier, som ruten byder på, siger Brian Nygaard med tanke på eventuel sidevind på Storebæltsbroen og brosten i det franske.

Her kommer særligt Wout van Aert ind i billedet, som sidste år vandt tre etaper i Tour de France.

Jumbo-Visma har planer om igen at køre for ham. Udover de to kaptajner selvfølgelig.

Det er en balancegang, forklarer Brian Nygaard, men en manøvre, som Jumbo-Visma før har håndteret.

- Det, der er interessant ved van Aert, er, at han ikke slår op i banen efter den første uge og brostenene. Han er god i alt terræn, og hvis Jumbo-Visma får en gul trøje tidligt, så har de også brug for en rytter, der kan hjælpe til overalt.

Wout van Aert tog en skyller efter 20. etape sidste år, som var en enkeltstart, som belgieren vandt foran Kasper Asgreen og Jonas Vingegaard. (Foto: COR VOS © Ritzau Scanpix)

Det er ifølge cykeleksperten kollektivet, der skal drive værket for Jumbo-Visma, hvis den dobbelte Tour-vinder, Pogacar, for en gangs skyld skal have baghjul.

- Men hvis Roglic eller Vingegaard skal gøre sig forhåbninger om at vinde Touren, skal de ikke kun køre for at slå Pogacar. De skal også køre for at vinde løbet, siger han.

Brian Nygaard forventer, at Jonas Vingegaard og Primoz Roglic går ind som ligeværdige ryttere til løbet, men på sigt skal fårene skilles fra bukkene. Også hos Jumbo-Visma.

- På et eller andet tidspunkt vil det være den stærkeste af de to, der skal forsøge at vinde cykelløbet.

Her vurderer den tidligere stjernerytter Lance Armstrong, at Jonas Vingegaard på det seneste har vist sig stærkest af de to Jumbo-kaptajner.

- Vi kan have en mening om det inden, men det er først, når vi kommer et godt stykke ind i løbet og ser, hvem der restituerer bedst og kommer sig bedst over de klø, de får i den første del af løbet, at vi kan vurdere det, siger Brian Nygaard.

Jonas Vingegaard havde sin datter med på podiet, da han forleden vandt sidste etape af Critérium du Dauphiné, som Primoz Roglic vandt samlet. (Foto: MARCO BERTORELLO © Ritzau Scanpix)

Overlegen Pogacar kan være blevet endnu bedre

Men det er ikke givet, at de to kan byde 23-årige Pogacar op til dans, når tingene for alvor spidser til. Det gav han prøver på i sidste uge, hvor sloveneren viste storform i hjemlandet.

- Pogacar er så godt forberedt, som man kan være, og vi har set i Slovenien den seneste uge, at han er, hvor han skal være, siger Brian Nygaard.

Her sluttede den slovenske UAE-rytter som vinder af løbet foran holdkammeraten Rafal Majka.

Med slovenerens seneste form og hans unge alder taget i betragtning handler det for Vingegaard og kompagni om ikke blot at nå op på Pogacars niveau fra seneste Tour de France. For det er ikke sikkert, at det er nok, vurderer Brian Nygaard.

- Selvom han vandt så tidligt sidste år og allerede har vundet to gange, så bliver han også bedre og bedre til at køre Touren, jo mere erfaring han får.

- Man begår en stor fejl, hvis man tror, at han ikke kan blive endnu bedre, for der er ikke noget, der fortæller mig, at Pogacar har toppet, siger Brian Nygaard.

Tour de France bliver skudt i gang med en 13 kilometer lang prolog fredag den 1. juli i København.