Vaccinationsplaner kan koste OL-medaljer: 'Det er en bombe under dansk banecykling'

Region Hovedstaden overvejer at inddrage Ballerup Super Arena som vaccinationscenter.

Lasse Norman Hansen (billedet) vandt sammen med Michael Mørkøv VM i parløb i starten af året. (Foto: Kacper Pempel)

Opdateret klokken 16.30 med kommentar fra Region Hovedstaden.

Det kommer til at koste OL-medaljer, hvis Region Hovedstaden vælger at inddrage Ballerup Super Arena som et af syv kommende vaccinationscentre mod covid-19, lyder det fra Danmarks Cykle Union (DCU).

Beslutningen hænger lige nu i luften efter at DCU i går fik at vide, at det er den vej pilen peger, lyder det fra Morten Bennekou, elitechef i DCU.

De danske baneryttere er noget nær de største medaljehåb som Danmark kan mønstre frem mod det kommende OL i Tokyo, og derfor vil det være en bombe under de ambitioner, hvis Region Hovedstaden vælger Ballerup Super Arena, hvor landsholdet træner, som vaccinationscenter de kommende ti måneder.

- Det er en katastrofe. Både på kort- og lang sigt.

- Vi bakker selvfølgelig op om beslutningen, hvis det ender der, og vi forstår godt, hvorfor Ballerup er et godt sted at placere sådan et vaccinationscenter. Men det er samtidig den eneste arena i Danmark, hvor vi har mulighed for at træne for at leve op til den målsætning, som vi har skiltet med i mange år. At hente minimum to medaljer til Danmark ved OL.

Rasmus Lund Pedersen, Julius Johansen, Frederik Rodenberg Madsen og Michael Mørkøv hyldes for deres VM-guldmedaljer ved VM i banecykling på Københavns Rådhus i marts. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Udlandet ikke en mulighed

Det danske banelandshold åbnede 2020 med en hel række forrygende resultater ved VM i Berlin inden covid-19 for alvor gjorde sit indtog.

Banelandsholdet bestående af Frederik Rodenberg Madsen, Julius Johansen, Lasse Norman Hansen og Rasmus Lund Pedersen slog verdensrekorden tre gange ved VM i Berlin, tog en guldmedalje, mens Lasse Norman og Michael Mørkøv vandt VM i parløb.

Derfor har ambitionerne selvsagt været store frem mod OL, men uden Ballerup Super Arena kan man altså godt skyde en hvid pil efter de drømme, lyder det fra Morten Bennekou, da det heller ikke er en mulighed at træne uden for Danmarks grænser. Den indendørs cyklebane i Odenses faciliteter lever heller ikke op til den træning, som er nødvendig for banelandsholdet.

- Hvis vi ikke kan fortsætte træningen, så er der ikke meget at gøre. Hvor skal vi ellers være? Vi har ingen andre steder at gå hen, så det er lidt som at blive sat på gaden. Som verden ser ud lige nu, så kan vi ikke regne med at kunne tage til udlandet for at låne baner, siger Morten Bennekou, der frygter at man taber en hel generation baneryttere på gulvet.

- Der er en hel generation af danske baneryttere, som risikerer ikke at kunne træne i op mod to år. Vi arrangerer selv VM i 2024, men hvilke ryttere skal køre, hvis de alle sammen skifter til landevejscykling inden da?, siger Morten Bennekou.

Pressetjenesten i Region Hovedstaden bekræfter over for DR Sporten, at Ballerup Superarena er på listen som et muligt emne over kommende vaccinationscentre, men at beslutningen ikke er endeligt truffet endnu.

Det danske banelandshold er blandt Danmarks helt store guld-kandidater ved OL i Tokyo næste år. (Foto: PAUL HANNA © Scanpix)

Et svært dilemma

En af dem, som sidder med i beslutsningsproccesen, er Ballerup Kommunes kommunaldirektør, Eik Møller.

- Det her er et supersvært dilemma. Vi har kigget på muligheden for at forene banelandsholdets træning med et vaccinationscenter i superarenaen, men det lader til at være umuligt. Det er enten eller. Så der skal træffes et valgt.

Ifølge kommunaldirektøren, som i dag har holdt møde med repræsentanter fra både Region Hovedstaden og DCU, kan der dog stadig nå at komme andre muligheder i spil.

- Region Hovedstaden kigger også på andre venues i hovedstadsområdet. Og vi har i dag drøftet alternativer til superarenaen. Hvor det lander, ved jeg ikke endnu.

Region Hovedstaden ønsker en beslutningen inden for det kommende døgn, fortæller Eik Møller. Men det er kommunaldirektøren ikke sikker på, at han er klar til at imødekomme.

- Først skal vi have klarhed over, hvad der er politisk opbakning til i kommunalbestyrelsen. På den ene side er det her et spørgsmål om folkesundheden, og at vi skal have udrullet et så stærkt vaccinationsprogram som overhovedet muligt for befolkningens bedste.

- På den anden side er Ballerup Super Arena det eneste sted i landet, hvor banelandsholdet kan lave deres OL-forberedelser. Og DCU mener, at det i sidste ende kan koste Danmark medaljer, hvis superarenaen inddrages som vaccinationscenter, siger Eik Møller.

Region Hovedstaden oplyser til DR Sporten, at de indrager alle hensyn i deres beslutning, som de forventer at træffe snarest. I en mail skriver de:

- Region Hovedstaden er fra nationalt hold blevet bedt om at oprette en række vaccinationscentre til den kommende vaccinationsindsats mod coronavirus.

- Regionen har nedsat en taskforce, der er ved at undersøge mulighederne. Vi er lige nu ved at kigge på, hvilke lokaliteter, der kan bruges til formålet, og som lever op til krav om gode transportmuligheder, tilstrækkelige ventearelaer med videre. Ballerup Super Arena er én af de muligheder, vi kigger på.

- Vi tager alle hensyn i betragtning. Vi har endnu ikke taget en beslutning, men forventer at træffe en beslutning snarest.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk