Vandt 'noget af det allerstørste, man kan opnå’: Cykelekspert øjner endnu flere triumfer for Kasper Asgreen

Det næste i rækken kunne meget vel være Paris-Roubaix og VM, mener cykelekspert Brian Nygaard.

Kasper Asgreen blev søndag den første dansker til at vinde Flandern Rundt, siden Rolf Sørensen gjorde det i 1997. (Foto: DAVID PINTENS © Scanpix)

Kun fantasien sætter grænser.

En sætning, man formentlig har hørt mange gange før og som ikke nødvendigvis skal tages så bogstaveligt, som den lyder.

Men den er om ikke andet fuldstændig rammende, når den skal fortælle noget om loftet på danske cykelrytter Kasper Asgreens karriereudsigter.

Søndag sikrede den 26-årige danske mester sig karrierens største sejr, da han vandt Flandern Rundt. Foran verdensstjerner som Mathieu van der Poel og Wout van Aert.

En præstation, der også imponerer cykelekspert Brian Nygaard.

- At vinde Flandern Rundt er noget af det allerstørste, man kan opnå inden for cykelsporten. Ikke kun fordi det er et af de fem monumenter, men også fordi løbet fylder så meget inden for sporten.

- Stemningen og den betydning løbet har i Belgien bliver allemandseje. Også for alle uden for Belgien. Man adopterer deres fantastiske følelser, og selv en dag uden tilskuere er det stadig så magisk et cykelløb og tilsvarende enormt stort at vinde det.

Med sejren blev Kasper Asgreen den dansker siden Rolf Sørensen i 1997 til at vinde Flandern Rundt.

Nedenfor kan du høre, hvordan det lød i radioen, da Tobias Hansen kommenterede Kasper Asgreens triumf i LIGA på P3

0:00

Og at det lige netop blev Kasper Asgreen, som blev nummer to i løbet for to år siden, der skulle gøre det, overrasker ikke Brian Nygaard.

- Der var intet maskeret i det. Ingen kan være overraskede over, at han kunne gøre det i dag. Den egentlige overraskelse var nok, at han slog Mathieu van der Poel på de sidste 200 meter. Det tror jeg ikke, der var mange, der havde set komme.

- Vi kan ikke kalde det en kulmination, men vi kan kalde det en foreløbig kulmination, at Asgreen vandt. Da han vandt Harelbeke (E3 Saxo Bank Classic, red.) var har fysisk overlegen og ubestridt den stærkeste rytter i feltet.

- I dag var han oppe mod de allerbedste ryttere i verden og dem med potentialet til at dominere de største løb et godt stykke ud i fremtiden. Men der var ikke noget at gøre for dem, for Asgreen var bare den stærkeste i dag.

En vild og hurtig rejse

Vi skal ikke mere end tre år tilbage i tiden for at finde Kasper Asgreens entré på World Touren. Dengang var det som vaskeægte vandbærer. Ham der skulle trække feltet, hente vand til holdkammeraterne og i bund og grund sørge for, at holdets stjerner var klar til at levere.

- Han kom jo nærmest ind på prøve midt på sæsonen. Men han har ikke set sig tilbage siden. Han var en fabelagtig hjælperytter, men der gik ikke lang tid, før han blev set på som kanonføde.

- Han har selv kørt sig til alt det, han har vundet. Og den mentale styrke det må give, at han ved, at han er så stærk, har gjort, at han nu er manden, de kan køre for.

  • Mathieu van der Poel (th.) lignede en mand, der havde sat Kasper Asgreen med godt 15 kiometer til mål. (Foto: KRISTOF VAN ACCOM © Scanpix)
  • Men danskeren kæmpede sig tilbage, og så var der lagt op til duel mellem ham og sidste års vinder på målstregen. (Foto: DAVID Stockman © Scanpix)
  • Og her var den danske mester altså hurtigst. (Foto: Stephanie Lecocq © Scanpix)
  • Og så kunne Kasper Asgreen hæve pokalen og kalde sig vinder af Flandern Rundt 2021. (Foto: DIRK WAEM © Scanpix)
1 / 4

- Han er på det hold, der nærmest har pligt til at vinde Flandern Rundt. Det er det løb, de går allermest op i. Og derfor er det også imponerende, det han har gjort. For du skal være så god en rytter for at være en privilegeret rytter på sådan et hold i de her løb.

- Den rolle har han cementeret totalt. Det gjorde han faktisk allerede i Harelbeke (E3 Saxo Bank Classic, red.), men efter i dag er der slet ingen vej tilbage. Han er en ubestridt verdensstjerne i de her brostensløb, og det er svært at forestille sig, at der ikke skulle komme flere sejre.

- Selv hvis han var mindre stærk, end han var i dag, vil jeg mene, at han var favorit til at vinde det her løb en gang til, siger Brian Nygaard.

Paris-Roubaix og VM

Og så tilbage til det der med fantasien, der sætter grænser. For som Brian Nygaard hurtigt konstaterer – om end med en smule forsigtighed - så ’vinder han jo nok ikke på Alpe d’Huez.’ Men ellers er mulighederne så godt som utallige.

En af dem havde under normale omstændigheder ligget blot syv dage fremme i tiden.

Om en uge skulle endnu en klassiker nemlig have været kørt, men Paris-Roubaix bliver i år ikke ’en forårsdag i helvede’, men i stedet et monoment placeret i efteråret.

Skærpede restriktioner i Frankrig på grund af coronapandemien har nemlig tvunget den internationale cykelunion, UCI, til at rykke løbet til oktober.

Ellers havde næste søndag været endnu en dag i cykelkalenderen, hvor der skulle holdet øje med dannebrogtrikoten.

Det ændrer dog ikke på, at endnu en klassikersejr kan være i sigte for Kasper Asgreen, vurderer Brian Nygaard.

- Nu skal han gå efter de helt store pokaler i form af VM og Paris-Roubaix. Når man først har fået Flandern, så er Paris-Roubaix meget nærliggende at gå efter. Og det er også et af de løb, han gerne vil vinde.

- Det er en enorm stor skam, at det ikke bliver kørt i næste weekend. Men nu handler det om, hvordan resten af sæsonen bliver timet. Der ligger også et VM lige omkring, hvor Paris-Roubaix er flyttet til. Og formår han endnu engang at ramme plet på formen, bliver han virkelig svær for de andre at have med at gøre.

- Men han er stadig ung og har masser af tid til at plukke de blomster, han skal have i vasen. Det er svært at forestille sig, at han ikke vinder Paris-Roubaix en dag. Og det er svært at forestille sig, at han ikke også vinder andre store cykelløb på samme måde som i dag. For han er virkelig overvældende stærk.

Og måske en dag det sker, at dannobrogtrikoten bliver udskiftet med den med regnbuestriberne på maven.

- Absolut. Det virker næsten helt absurd at sige det, men det skal tilrettelægges efter, at Danmark kan få endnu en eliteverdensmester. Han skal finde de VM-ruter, der passer til ham, og så skal han gå 100 procent efter det. Det har han rigtig gode muligheder for at gøre, siger Brian Nygaard.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk