Vejle vil være vært for verdens bedste cykelryttere: ’Drømmer om bakker fyldt med mennesker'

Byrådet i Vejle Kommune har godkendt, at der skal søges om at afholde et World Tour-løb

Vejle drømmer om at skabe en folkefest magen til den, som finder sted hvert år, når der cykles forårsklassikere i Belgien. (Foto: © JOHN THYS)

Forestil dig Julian Alaphilippe, Remco Evenepoel, Mathieu van der Poel, Kasper Asgreen og Mads Pedersen komme bankende op ad Kiddesvej i Vejle i jagten på en af det helt store sejre i international cykelsport.

Vild tanke? Måske, men ikke desto mindre er det en idé, som netop er gået fra tanke til handling.

Vejle Kommune har nemlig onsdag på et byrådsmøde besluttet, at de vil ansøge om at blive vært for et tilbagevendende endagsløb på World Touren, som er cykelsportens øverste niveau.

Det fortæller Dan Arnløv Jørgensen (K), som er formand for Kultur- og Idrætsudvalget i Vejle Kommune.

Sagen er blevet vedtaget med et massivt flertal, hvor 26 stemte for, 4 stemte imod, og et enkelt byrådsmedlem var fraværende på grund af sygdom.

Dermed er første pedaltråd til en ‘dansk klassiker’ taget, men selvom en cykelkalender med blandt andet Paris-Roubaix, Liége-Bastogne-Liége og Flandern Rundt i fremtiden måske skal suppleres med et løb i de vejlensiske bakker, er der er stadigvæk langt fra drøm til virkelighed.

For i første omgang er der tale om, at der skal sendes en ansøgning til den internationale cykelunion, UCI. Det er den ansøgning, som koster 100.000 kroner at udarbejde, der onsdag blev stemt ja til i byrådet.

Først når UCI engang i det nye år vender tommelfingeren op eller ned, skal byrådet tage endelig stilling til, om Vejle skal gå videre med planerne.

Vejle er ikke uvant med at lægge asfalt til cykelløb. Den berømte og berygtede Kiddesvej er hvert år en publikumsmagnet, når PostNord Danmark Rundt besøger Vejle.

For et er at bruge 100.000 kroner på en ansøgning, men når man snakker afholdelsen af et World Tour løb, så hedder beløbet nærmere 7,5 millioner kroner, og det skal Vejle Kommunes borgere, ifølge Dan Arnløv Jørgensen, ikke selv hoste op med.

- Vi har følere ude i cykelmiljøet, og vi regner med, at der skal etableres en konstruktion, som består at flere parter, så afholdelsen ikke hænger på Vejle Kommune alene.

Drømmen er en folkefest i bakkerne

Skulle det lykkedes at overbevise UCI om, at Vejle og World Touren passer som cykelsko i klikpedal, er drømmen, at der skal skabes en cykelfest i Vejle, som man kender det fra de legendariske forårsklassikere. For bliver løber en realitet, vil der som minimum skulle cykles i Vejle tre år i streg.

- Når jeg lukker øjnene, forestiller jeg mig en folkefest med bakker fyldt med mennesker, som kigger på verdens allerbedste cykelryttere, mens de dyster på en rute, som indeholder rigtig mange højdemeter, lyder det fra Dan Arnløv Jørgensen.

Præcis hvor og hvornår på året løbet skal køres, er der endnu ikke nogle konkrete planer om, men i følge Dan Arnløv Jørgensen er der flere muligheder i spil.

En tanke kunne ifølge Jørgensen være at dele værtskabet med en eller flere kommuner, så løbet begynder i en anden by og har Vejles bakker som afslutning. På den måde vil det økonomiske aspekt også blive spredt ud på flere byer, lyder det fra formanden for Kultur- og Idrætsudvalget.

- Vi kan sagtens måle os med Liege-Bastogne-Liege (en af de store forårsklassikere, red), når det kommer til højdemeter, og jeg tror, at flere af de udenlandske cykelryttere vil blive overrasket over, hvor hårdt et løb, vi kan lave.

’Det var også på tide’

Og det er ikke kun Dan Arnløv Jørgensen, som har de belgiske forårsklassikere i tankerne, når han drømmer om et World Tour-løb i Vejle.

DR Sportens cykelkommentator, Tobias Hansen, tror også på, at man kan skabe cykelløb i absolut verdensklassen i den østjyske bakkeby.

- Det kan sagtens blive et festfyrværkeri af et cykelløb. De belgiske forårsklassikere bliver jo kørt i terræn, som ikke er meget anderledes end det omkring Vejle, så hvorfor skulle man ikke kunne skabe noget, som minder om det, vi ser i Belgien?

Faktisk er Tobias Hansen mest overrasket over, at det først er nu, et dansk World Tour-løb er på tegnebrættet. For med den rød-hvide historik i at arrangere store sportsarrangementer, er det ifølge ham også på tide at World Touren kommer til Danmark.

- At Danmark, som bryster sig af at være verdens førende cykelland, ikke har et World Tour-løb, er helt vildt, og hvis vi først får et, er jeg sikker på, at festen vil blive enorm, og det er det, jeg glæder mig mest til, lyder det fra Tobias Hansen.