Verdenseliten skal kæmpe om Norden, og en dansk cykelrytter har potentialet til tronen

I dag begynder cykelløbet Tour of Scandinavia i Danmark. Her får du et overblik over det første World Tour-løb for kvinder på dansk grund.

Danske Cecilie Uttrup Ludwig er en af favoritterne ved Tour of Scandinavia. Hun skal dog kæmpe om titlen med en hollænder, mener cykelekspert. (Foto: Michel Euler © Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved)

Kongens Nytorv i København blev anlagt i år 1670 på initiativ af Kong Christian den 5. I dag, over 350 år efter, er pladsen udgangspunktet for en række af verdens bedste, kvindelige cykelryttere, der skal udkæmpe "kampen om Norden".

Danske Cecilie Uttrup Ludwig har som flere andre af deltagerne som målsætning at blive kronet som vinder af det nystartede etapeløb Tour of Scandinavia - Battle of the North.

De i alt seks etaper slanger sig gennem Danmark, Norge og Sverige, og det er første gang, at et etapeløb for kvinder på World Touren kommer til Danmark.

Ifølge Trine Schmidt, cykelkommentator for Discovery Plus, er der sadlet op til "et historisk løb", som niveaumæssigt er på linje med det netop overståede Tour de France Femmes.

- De seneste fem-ti år har der været en rivende udvikling i kvindecykling, og Tour de France Femmes gik over al forventning.

- Den bølge skal Tour of Scandinavia ride videre på, og forhåbenligt kan løbet få en masse små danske piger til at drømme om at vinde Tour de France en dag, siger Trine Schmidt.

Den forhenværende landevejs- og banecykelrytter har en dansk kandidat som mulig vinder af det forestående løb.

Det kan du læse mere om herunder, hvor Trine Schmidt kommer med sine forudsigelser for Tour of Scandinavia.

Hvem er favoritterne?

Demi Vollering sluttede på en andenplads i Tour de France, hvor hun vandt bjergkonkurrencen. (Foto: Jeff Pachoud © AFP or licensors)

Én rytter overskygger de andre, mener Trine Schmidt. Det er hollandske Demi Vollering, som blev nummer to ved Tour de France Femmes.

- Demi Vollering udmærker sig ved at kunne køre opad og er generelt en enormt stærk cykelrytter. Hun blev overgået af Annemiek van Vleuten under touren, men Vollering er i luftlaget lige under. På grund af Vollerings kvaliteter er hun storfavorit, vurderer Trine Schmidt.

- Hendes landsmand Lucinda Brand fra Trek bør også nævnes. Hun vandt Schweiz Rundt for et par måneder siden, hvor hun viste, at hun er stærk til at køre på stigninger, selv om hun er bedst i fladere terræn.

Ifølge Trine Schmidt er der dog også en dansk kandidat til den samlede sejr.

Hvilken dansker skal du holde øje med?

Cecilie Uttrup Ludwig har, hvad der skal til for at vinde Tour of Scandinavia, mener Trine Schmidt. (Foto: IMAGO/Arne Mill © IMAGO/frontalvision.com)

Cecilie Uttrup Ludwig sluttede på en syvendeplads ved Tour de France Femmes, og den danske cykelrytter blander sig i favoritfeltet, mener Trine Schmidt.

- Cecilie er i storform efter sin etapesejr ved Tour de France. Hun vil gerne gøre det godt på hjemmebanen i Danmark og i klassementet under Tour of Scandinavia, som hun har potentialet til at vinde. Niveaumæssigt er hun meget tæt på de andre favoritter, understreger cykeleksperten.

Tilskuere og tv-seere bør dog også holde øje med den tidligere danske verdensmester, Amalie Dideriksen, som ifølge Trine Schmidt er stærkt på vej tilbage efter en skidt forårssæson.

- Hun har døjet med skader, men jeg fornemmer, at hun er ved at ramme en god rytme og finde det niveau, som vi kender fra tidligere. Kører Trek for hende i dag, er Amalie Dideriksen det bedste bud på en dansk etapesejr, siger Trine Schmidt.

Det danske landshold er tilmeldt etapeløbet for at tilegne sig erfaring, men cykeleksperten forventer ikke, at nogle af holdets seks ryttere gør sig synderligt bemærket.

Samtidig må de danske cykelfans se langt efter Emma Norsgaard Bjerg, der styrtede under Tour de France Femmes og som, ifølge Danmarks Cykle Union, har fokus på at komme sig frem mod EM.

Denne etape må du ikke gå glip af

Tour of Scandinavia kan meget vel blive afgjort på næstsidste etape, spår Trine Schmidt. (Foto: Philip Davali © Philip Davali)

Tour of Scandinavias knap 1000 kilometer bliver en regulær cykelfest, men der er dog én særlig etape, du ikke må gå glip af, påpeger Trine Schmidt.

- Den næstsidste etape i Norge, hvor de slutter med et bjerg på Norrefjell, bliver spændende i forhold til klassementet - det er på de sidste 10 kilometer, det bliver afgjort, siger hun.

- Der kommer dog generelt til at være masser af fedt cykelløb. Alle etaper bliver fantastiske, og generelt kommer vi ud i et fedt terræn.

Tour of Scandinavia strækker sig fra den 9. til den 14. august. Du kan følge løbet på Discovery Plus.