VIDEO Fisk og bjerge: Danmarks næste bjergrytter kommer fra Thy

Forventningerne er store til den 21-årige cykelrytter Jonas Vingegaard, der er en decideret bjergrytter.

Fisk og bjerge.

Det er de to elementer, der fylder mest i 21-årige Jonas Vingegaards liv lige nu. Cykelrytteren fra det danske continentalhold fra Skive, Coloquick-Cult, står på tærsklen til et gennembrud, han håber, kan komme til næste år.

Inden da bruger han halvdelen af en dag på at arbejde på en fisekfabrik i Hanstholm og den anden halvdel på at træne.

Jonas Vingegaard er en sjælden race cykelrytter fra landet uden høje bjerge. Med bare 58 kg er hans krop som skræddersyet til de højeste tinder, og det er på de stejle stigninger, fremtiden ligger for den unge thybo.

- Jeg føler, at hvis jeg skal blive professionel, er det i bjergene, jeg skal vise mig frem, siger Jonas Vingegaard.

- Jeg kan bedst lide at køre opad, det er dét, jeg er god til. Det er dét, jeg går mest op i og har trænet mest på. Jeg er ikke så stor og vejer ikke så meget, hvilket er en god ting for en bjergrytter, siger han.

Vestenvinden på snuden

Ved adskillige bjergtests har Jonas Vingegaard kørt samme tider som professionelle cykelryttere, hvilket får hans manager på holdet, Christian Andersen, til at se store muligheder i rytteren.

- Han er født og opvokset i Thy med vestenvinden lige ind på snuden. Det har været en god opvækst at køre gode intervaller, og så er han atypisk: han er let, kører godt opad og kører godt i sidevind, siger Christian Andersen og fortsætter:

- Når man kører med 6,8 watt pr. kilo på bjergintervaller, er man helt sikkert med helt i toppen på U23-niveau. Han har gode muligheder for medalje ved U23-VM til næste år, siger Andersen om VM, hvor ruten er en decideret bjergrute, og derfor er som skræddersyet til Vingegaard.

- Han skal holde benene på jorden og tage skridt for skridt. Hvis han gør det, kan han gå hele vejen. Jeg tror rigtigt meget på Jonas, det har jeg gjort hele tiden. Han kan løfte sig endnu et niveau og være med i verdenseliten, ikke mindst på U23-niveau, men også senere i hans karriere, siger Christian Andersen.

Kæmpe selvtillid

At Jonas Vingegaard har bevist sig på sine træningsture i bjergene, har givet ham mod på at forfølge drømmen om at blive professionel. Opfyldelsen af den drøm har allerede været tæt på, men en skade har sat ham en smule tilbage.

- Tiderne i bjergene har gjort, at jeg har fået kæmpe selvtillid og en tro på, at jeg kan blive professionel. Det, håber jeg på, kan ske til næste år. Der har været muligheder, men interessen faldt, da jeg brækkede benet, så jeg fik ikke muligheden, siger han.

Men inden den professionelle kontrakt kommer i hus for Vingegaard, og han for alvor skal erobre de store, mytiske bjerge, arbejder han fra klokken 6 om morgenen til klokken 12 på en fiskefabrik i Hanstholm.

- Jeg har meget mere motivation til at tage ud at træne, når jeg har arbejdet. Jeg ved ikke, hvad det betyder træningsmæssigt, jeg synes ikke, jeg mister noget på det, siger Vingergaard, der efter arbejdsdagen med fisk på fabrikken træner på de forblæste landeveje i Thy.

- Jeg får trænet meget og er kommet ind i den god rytme, så det går godt.

Jonas Vingegaards ambitioner om at tage det sidste skridt mod en professionel kontrakt skal opfyldes med en topplacering ved U23-VM i 2018 i Østrig, hvor ruten er en bjergrute.

Derfor har både han selv og omgivelserne store forventningerne til ham

- Drømmen er at tage en medalje, forhåbentlig af guld. Det er en rute, der passer mig godt, så det er et kæmpe stort mål for mig, siger Jonas Vingegaard.

Se et indslag med Jonas Vingegaard øverst i artiklen.