Vilde Vingegaard viser storform, men makkerskab med megastjerne er nøglen til Tour-succes

Jonas Vingegaard ligger på en samlet andenplads i det franske etapeløb Critérium du Dauphiné.

Jonas Vingegaard ligger nummer to i det samlede klassement af Critérium du Dauphiné. (Foto: MARCO BERTORELLO © Ritzau Scanpix)

Sidste år fik han hele cykelverdenen til at falde på halen med sin udholdende og suveræne kørsel op ad de franske bjerge i Tour de France.

Det rakte til en imponerende andenplads for Jonas Vingegaard, men i år sigter den danske cykelrytter endnu højere. Ambtitionen er at ende øverst på podiet.

Og knap 20 dage før begyndelsen af årets udgave af verdens største cykelløb ser det da bestemt heller ikke umuligt ud. For selvom målet er ambitiøst, har den danske cykelrytter masser af krudt i stængerne.

Ved det franske etapeløb Critérium du Dauphiné har Jumbo-Visma-rytteren nemlig vist, at han fortsat kan bide skeer med - og også udfordre - den absolutte verdenstop. På lørdagens etape trampede den 25-årige dansker godt og grundigt i pedalerne, og op ad de stejle stigninger kunne nærmest ingen af konkurrenterne følge hans dæk.

To mand lykkedes dog med at krydse målstregen før danskeren. Den ene, Carlos Verona fra Movistar, kørte alene i mål efter et langt udbrud, mens danskerens holdkammerat, slovenske, Primož Roglič, satte turboen på til sidst og kom i mål et par sekunder før Jonas Vingegaard.

Den slovenske superstjerne overtog føretrøjen efter lørdagens etape, men pladsen lige under ham i det samlede klassement indtages af danskeren med de store drømmen.

Lovende ser det derfor ud for Jonas Vingegaards Tour de France, fortæller DR Sportens cykelekspert Brian Nygaard.

- Vi kan jo se nu, at det ikke bare var en enlig svale, og hans plads er blandt den absolutte verdenselite, når det går op ad, og når de store etapeløb skal afgøres, siger Brian Nygaard.

- Jeg synes, jeg var rigtig godt kørende i dag. Jeg kunne se på de watt, jeg kørte opad med, at det var rigtig godt. Så at jeg stadigvæk har overskud, er et dejligt tegn, siger Jonas Vingegaard til TV 2 SPORT efter lørdagens etape. (Foto: MARCO BERTORELLO © Ritzau Scanpix)

Meget væsen har Jonas Vingegaard dog ikke gjort af sig i forårssæsonen.

Resultaterne har haltet i de store klassikere, og ikke alt er gået, som cykelrytteren fra Glyngøre havde håbet. Men at han nu viser så lovende takter indikerer, at han er til at regne med helt fremme igen i år.

- Han er nu blandt den meget lille elite, der kan vinde verdens største cykelløb. Han er en af favoritterne til at vinde Tour de France, siger cykeleksperten.

Dansk-slovensk makkerskab bliver afgørende

Jonas Vingegaard er dog ikke ene mand om at have den rolle på sit hold.

Jumbo-Visma drager nemlig til Tour de France med to holdkaptajner - den ene er Vingegaard, og den anden er Primož Roglič.

Sloveneren, der fører Critérium du Dauphiné med små 45 sekunder ned til Jonas Vingegaard, er måske endda endnu større favorit til at vinde verdens største cykelløb end sin danske holdkammerat, fortæller Brian Nygaard.

Men selvom det kan lyde selvmodsigende, gør det bestemt ikke danskerens chancer dårligere.

- Det samarbejde, han har med Roglic, tror jeg, er en af nøglerne til, at holdet og ham får et godt Tour de France, siger Brian Nygaard.

Primoz Roglic og Jonas Vingegaard ser begge ud til at have ramt formen et par uger før Tour de France. (Foto: MARCO BERTORELLO © Ritzau Scanpix)

For den absolut største kandidat til at ende øverst på podiet hedder Tadej Pogačar.

Netop her endte den slovenske cykelrytter også sidste år, og hans landsmand og Jonas Vingegaard bliver nødt til at arbejde sammen, hvis de skal vippe ham af pinden.

- Det er lidt gammeldags at sige, at man har én kaptajn. Det giver ikke rigtig mening, som hierarkiet er i øjeblikket. Man er næsten nødt til at have to for at få løst ligningen om at knække Pogačar, siger Brian Nygaard.

Rollerne kan vendes rundt

Selvom det i det franske etapeløb er Primož Roglič, der har førertrøjen, mens Jonas Vingegaard har andenpladsen, kan rollerne derfor sagtens ende med at blive byttet rundt i Tour de France.

- Det fungerer udelukkende som en fordel, hvis de også under hinanden, at det er den ene eller anden, der vinder, siger Brian Nygaard.

- Holdet kører for at vinde Tour de France. Og om det så er Vingegaard eller Roglic, der gør arbejdet færdigt, afhænger af mange ting, og det vil de nok ikke beslutte på forhånd.

Sidste etape af Critérium du Dauphiné køres søndag. Tour de France starter på dansk grund den 1 juli.