Vingegaard er Vueltaens stærkeste, men betyder det også, at han skal vinde?

Jonas Vingegaard kunne godt have vundet det store spanske etapeløb, Vuelta a España, mener flere eksperter. Men sådan ender det næppe.

Jonas Vingegaard ligger nummer to i det samlede klassement, 17 sekunder efter holdkammeraten Sepp Kuss. (Foto: © ANDER GILLENEA, Ritzau Scanpix)

På torsdagens bjergetape agerede den danske Tour de France-vinder, Jonas Vingegaard, hjælperytter for amerikanske Sepp Kuss, hvis overkrop førertrøjen sidder på. Kuss er ellers normalvis en af Vingegaards stærkeste hjælperyttere.

Den 26-årige danske stjerne tabte ni sekunder til amerikaneren, og dermed er han stadig nummer to i klassementet, inden de sidste tre etaper, som ikke byder på store, strabadserende bjerge.

Hvis Jonas Vingegaard og holdet ville, kunne han sagtens have hapset førertrøjen på et tidspunkt i løbet og nok også endt øverst på podiet søndag, når Vueltaen er slut.

Det er DR Sportens cykelekspert Brian Nygaard og kommentator Tobias Hansen enige om.

Enige er de til gengæld ikke om, hvorvidt han burde have gjort det.

For skal hjælperytteren have lov til at "få" den samlede sejr? Eller burde Jonas Vingegaard, som holdets kaptajn og den tilsyneladende stærkeste rytter, have sat hierakiet på plads og gjort mere for selv at sikre sig sejren?

Tobias Hansen ærgrer sig over, at førertrøjen ikke sidder klistret til Jonas Vingegaards overkrop. Danskeren er Vueltaens klart stærkeste rytter, mener han. Og det burde også have betydet, at Jumbo-Visma havde lagt en strategi, der tillod Vingegaard at køre for at komme i førertrøjen i stedet for at skulle holde sig tilbage og agere hjælperytter for sin holdkammerat.

- Jeg synes, det er problematisk, at vi har at gøre med en elitesportsgren, hvor det ikke er den bedste, der vinder.

- Jeg kan sagtens forstå, at Wout van Aert forærer en mindre klassikersejr til Christophe Laporte, som vi så det tidligere på året. Men når vi snakker de helt store cykelløb, synes jeg, de bedste skal vinde, siger Tobias Hansen.

Jonas Vingegaard har vist sig som Vueltaens stærkeste rytter, mener Tobias Hansen. (Foto: © Manuel Bruque, Ritzau Scanpix)

Han forstår dog alligevel godt, hvorfor Jonas Vingegaard ikke udnyttede muligheden og angreb på gårsdagens etape. Holdet havde nemlig "trængt sig op i en krog", fordi Primoz Roglic og Jonas Vingegaard på tirsdagens og onsdagens etaper begge angreb og tog tid, men efterfølgende udtalte, at de gerne så Sepp Kuss som samlet vinder.

En usædvanlig problematik, det hollandske hold burde have løst tidligere, mener Tobias Hansen.

- Hvis Jumbo-Visma havde kørt deres hjælperytter over torsdag, så var de jo blevet korsfæstet. De havde ikke noget valg til sidst, de var jo nødt til at give ham sejren, siger Tobias Hansen.

'Man angriber ikke en holdkammerat i førertrøjen'

Brian Nygaard mener ikke, at man kan ikke stille det simpelt op og sige, at det altid bør være kaptajnen eller den stærkeste, der skal vinde.

- Hvis man skal holde fast i den holdning, at det er kaptajnen, der skal vinde, så var det sådan set Roglic, der skulle køres for, fordi det fremlagde de i december under deres sæsonplaner. Vingegaard og Kuss kom først med på holdet senere.

- Hvis det altid er den stærkste, der skal vinde, ville mange andre cykelløb også se anderledes ud. I den forbindelse skal man forestille sig det tankeeksperiment, at Roglic på nogle etaper under eksempelvis Tour de France ville være lidt stærkere end Vingegaard, mens Vingegaard havde førertrøjen. Ville det så være okay, at Roglic angreb Vingegaard? Det er man jo nødt til at sige ja til, hvis man har holdningen, at den stærkeste skal vinde, siger han.

Sepp Kuss har haft førertrøjen siden løbets anden uge, men på tirsdagens og onsdagens etaper blev han sat til vægs af Jonas Vingegaard og Primoz Roglic. (Foto: © MIGUEL RIOPA, Ritzau Scanpix)

Brian Nygaard er dog enig i, at Jumbo-Vismas situation under det spanske etapeløb har været både usædvanlig og vanskelig at håndtere.

Siden belgiske Remco Evenepoel tidligere i løbet mistede mulighederne for at være med i klassementet, har det hollandske hold siddet så solidt på podiepladserne, at det har skabt et luksusproblem, de har haft svært ved at løse.

- Det var som om, at Jumbo-Visma på et eller andet tidspunkt, efter Evenepoel stod af i klassementsdysten, var i tvivl, om det var Kuss, som førte, der skulle vinde. Den tvivl bragte de med ind på landevejen, og så blev det uigennemskueligt udefra, fordi de sagde det ene, men gjorde noget andet, siger han.

Men netop det, at Vingegaard og Roglic undervejs sagde, at de kørte for Kuss, men også angreb deres egen holdkammerat op ad stigningerne, var "uklædeligt", mener han.

- Jeg siger ikke, at der er en endegyldig sandhed, men min holdning er, at man ikke angriber en holdkammerat i førertrøjen, og man gør det slet ikke, når det ikke er af taktiske årsager, fordi der ikke er nogen konkurrenter, siger Brian Nygaard.

Jumbo-hjælper 'træt af det lort'

Kritikken og snakken om, hvad Jumbo-Visma skal gøre eller ikke skal gøre, virker holdet dog til at være godt og grundigt trætte af.

Hollandske Robert Gesink, der primært agerer hjælperytter på holdet, forstår i hvert fald ikke al den negative omtale.

Han mener nemlig, at de "har gang i den bedste Vuelta-præstation, man nogensinde har set".

- Jeg ved ikke, hvad der skete i dag (torsdag, red.), men vi ligger et, to og tre i klassementet, og Sepp er i rødt, så jeg er lidt træt af alt det lort. Vi vinder fem etaper, og jeg arbejder røven ud af bukserne, siger han ifølge Feltet.dk til mediet GCN.

Der resterer tre etaper af Vuelta a España, og hvordan de går, kan du følge i app'en DR Nyheder.