Vingegaards superhjælper følte sig 'som en bedrager' i førertrøjen

Amerikanske Sepp Kuss kører søndag til Madrid iført Vuelta a Españas røde førertrøje.

Sepp Kuss er under det spanske etapeløb gået fra hjælperytter til delt kaptajn med Jonas Vingegaard og Primoz Roglic. (Foto: © OSCAR DEL POZO, Ritzau Scanpix)

Kun uheld kan forhindre amerikanske Sepp Kuss i at ende som vinder af Vuelta a España.

Blot søndagens paradekørsel på de flade, smalle stræder i Madrid resterer i det store spanske cykelløb, og derfor er den 29-årige Jumbo Visma-rytters helt store triumf blot få timer fra at være en realitet.

En triumf, der dog for få uger siden virkede nærmest urealistisk.

På det hollandske cykelholds startliste var nemlig navne som den dobbelte Tour de France-vinder Jonas Vingegaard samt slovenske Primoz Roglic, der har vundet det spanske etapeløb hele tre gange, og dem skulle Sepp Kuss egentlig agere superhjælper i bjergene for.

En rolle, han har haft mange gange tidligere, men som ændrede sig undervejs.

Efter at have overtaget førertrøjen på løbes 8. etape, lykkedes amerikaneren nemlig med - til trods for at både Jonas Vingegaard og Primoz Roglic på flere efterfølgende etaper kørte fra ham - at forsvare sin føring.

Derfor endte han pludselig i en både uvant og for ham også til tider ukomfortabel rolle som delt kaptajn med de to superstjerner.

- Jeg følte mig lidt som en bedrager.

- Jeg gik ikke ind til denne sæson eller det her løb med tanke på, at jeg skulle være kaptajn. Jeg var helt tilfreds med min rolle. Men som de fleste ved, ændrede tingene sig meget for mig halvvejs i løbet, siger Sepp Kuss ifølge til cykelmediet Velonews efter gårsdagens etape.

På gårsdagens etape kørte Sepp Kuss, Jonas Vingegaard og Primoz Roglic, løbets nummer ét, to tre, samlet og smilende over målstregen. (Foto: © Manu Bruque, Ritzau Scanpix)

Kaptajnerne blev hjælpere

På 18. etape, løbets sidste store bjergetape, endte de to superstjerner, der løbende havde sneget sig tættere på Sepp Kuss i den samlede stilling, med at indstille angrebene for i stedet at være hjælperyttere for deres sædvanlige hjælper.

Også det var en speciel situation for amerikaneren.

Han er nemlig langt fra typen, hvis albuer stikker sidelæns ud fra styret.

- Jeg havde aldrig forventet at være i denne situation, for jeg er ikke en vinder i den forstand, at jeg skal vinde uanset hvad, siger han.

Men med hjælp fra holdet er forståelsen af rollen som kaptajn vokset hos Sepp Kuss, og den lille, nagende følelse af at være en bedrager er blevet lagt til side.

- Hver dag har jeg fået mere selvtillid. Jeg er begyndt at tro mere på mig selv, og at jeg fortjener førertrøjen og holdets opbakning, siger amerikaneren.

Sepp Kuss overtog løbets førertrøje på 8. etape. (Foto: © OSCAR DEL POZO, Ritzau Scanpix)
Sepp Kuss overtog løbets førertrøje på 8. etape. (Foto: © OSCAR DEL POZO, Ritzau Scanpix)

Vingegaard glæder sig på Kuss' vegne

Selvom Jonas Vingegaard på flere etaper har taget tid på sin holdkammerat, har han hele slået fast, at han glæder sig over Sepp Kuss' føring og gerne ser ham ende øverst på podiet i Madrid.

Derfor tager den danske Tour de France-vinder også glædeligt til takke med andenpladsen i klassementet.

Amerikanerens triumf og Jumbo Vismas imponerende tre podiepladser er det vigtigste, fortalte han efter lørdagens etape til TV 2 Sport.

- Det er helt fantastisk og svært at sætte ord på. Jeg er glad for, at vi slutter som nummer ét, to og tre, men endnu mere glad for, at Sepp vinder, sagde Jonas Vingegaard.

21. og sidste etape af Vuelta a Espana køres søndag fra klokken 17.05 og kan ses på TV 2 Sport.