Vingegaards væbner drømmer om jokerrolle i Touren, og 'det giver god mening'

Det motiverer Sepp Kuss at køre væddeløb, og det er oplagt at udnytte i næste års Tour til at presse konkurrenterne yderligere, mener DR Sportens cykelekspert.

Jonas Vingegaard (tv.) har under sine to Tour de France-sejre nydt godt af Sepp Kuss (th.), som har slidt og slæbt i bestræbelserne på at føre danskeren sikkert og hurtigst til Paris. (Foto: © ANDER GILLENEA, Ritzau Scanpix)

Det var et dristigt offensivt stik, som lancerede Sepp Kuss' senere uventede sejr i Vuelta a España.

Og Jumbo-Visma-rytteren har planer - eller i hvert fald drømme - om at byde ind med mere af samme skuffe i fremtiden.

Også under Tour de France, verdens største cykelløb, hvor holdkammeraten Jonas Vingegaard har vundet de to seneste år.

Det gør han klart i et interview med det hollandske medie Wielerflits.

- Normalt ja (om han vil agere hjælperytter i Tour de France, red.), men jeg kan også godt lide at blive spillet ud som joker. Det er motiverende for mig at arbejde for en leder på den måde og også at kunne køre væddeløb. Jeg har bestemt ikke mistet fornøjelsen ved at hjælpe, siger Sepp Kuss ifølge feltet.dk til Wielerflits.

For under en uge siden endte Sepp Kuss som vinder af det store spanske etapeløb foran hans vante kaptajner, Jonas Vingegaard og Primoz Roglic. (Foto: © OSCAR DEL POZO, Ritzau Scanpix)
For under en uge siden endte Sepp Kuss som vinder af det store spanske etapeløb foran hans vante kaptajner, Jonas Vingegaard og Primoz Roglic. (Foto: © OSCAR DEL POZO, Ritzau Scanpix)

Under årets Vuelta handlede det i perioder næsten mere om Jumbos rollefordeling end selve løbet. Det skyldtes blandt andet, at Jonas Vingegaard åbent opgav egne vinderchancer og i stedet kørte for Kuss, der normalt er en skattet hjælperytter for danskeren.

Samtidig ytrede amerikaneren, at han følte sig lidt som en bedrager, når han drønede rundt i løbets røde førertrøje.

Kabalen gik dog op, Jumbo-Visma-ryttere på podiets tre pladser, og det var klogt kørt, siger Brian Nygaard, DR Sportens cykelekspert.

Han mener samtidig, at "det giver rigtig god mening" at slippe Kuss løs på de franske landeveje næste sommer.

- Selvom Jumbo-Visma uden sammenligning er det stærkeste grand tour-hold i verden, kan de ikke hvile på laurbærrene og tro, at de bare kan sætte sig på det hele igen næste år, siger Brian Nygaard.

Kan nedbryde konkurrenterne

Den kommende Tour de France-rute er ikke offentliggjort endnu, men sidste år viste arrangørerne, at de er friske på at ryste posen og gøre op med den klassiske tanke om, at først kommer de flade dage, så en enkeltstart, inden bjergene kickstarter kaptajnernes kappestrid.

Moderne cykling er nemlig mere dynamisk end det, siger Brian Nygaard.

Set i det lys kan og bør Jumbo-Visma også udnytte holdets skræmmende bredde, og her er Sepp Kuss det oplagte værktøj.

- Man skal forsøge at gøre løbet hårdt og nedbryde modstanderne i alle sammenhænge, hvor det giver mening, og ikke kun bruge sine folk til at føre i feltet. De andre kan godt finde ud af at sidde på hjul. Så dårlige cykelryttere er de trods alt ikke, siger Brian Nygaard.

- Derfor kan det give mening at sende en dygtig rytter afsted i udbrud i stedet for at lade ham føre solen sort.

Sepp Kuss vandt 6. etape af årets Vuelta. To dage senere sad amerikaneren med favoritterne helt til målstregen og overtog løbets røde førertrøje. Den forsvarede han hele vejen til Madrid. (Foto: © jose jordan, Ritzau Scanpix)
Sepp Kuss vandt 6. etape af årets Vuelta. To dage senere sad amerikaneren med favoritterne helt til målstregen og overtog løbets røde førertrøje. Den forsvarede han hele vejen til Madrid. (Foto: © jose jordan, Ritzau Scanpix)

Tour de France og Vuelta a España er dog to forskellige størrelser, feltet forventes at blive stærkere i Frankrig, og derfor vil aggressive taktikker også betyde større risici.

- Jumbo skal tænke sig godt om, fordi de mister andre muligheder ved at sende nogle af de bedste folk frem, men når de har den kollektive styrke, er de i en position, hvor de kan køre på en mere utraditionel måde, siger Brian Nygaard.

Det er en svær balance, men Jumbo-Visma har vist, at de kan håndtere den.

- Den interne harmoni på Jumbo-Visma er enormt vigtig, og den kom de ud af Vueltaen med i behold, så de også er klar til at ofre sig for hinanden og få det maksimale ud af alle i de cykelløb, de kører på øverste niveau, siger DR Sportens cykelekspert.