VM-bodyguarden med de mange opgaver: 'Vi har alle gode grunde til køre som et favorithold'

Christopher Juul-Jensen skal passe på Jakob Fuglsang og Michael Valgren i jagten på VM-medaljer.

Christopher Juul Jensen har flere vigtige opgaver under søndagens VM. Hjælperytteren skal hele tiden sørge for, at kaptajnerne Jakob Fuglsang og Michael Valgren sparer så meget på kræfterne som muligt. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Man behøver ikke at være en af Sherlock Holmes' nærmeste slægtninge for at regne ud, hvilken rolle Christopher Juul-Jensen træder ind i, når cykelrytteren sammen med sine syv landsmænd skal forsøge at sikre et godt dansk resultat ved VM i Yorkshire.

- Det giver sig selv, siger Juul-Jensen.

Han er manden med arbejdshandskerne. Ham, der henter en flaske vand, hvis Jakob Fuglsang er tørstig. Skærmer for vinden, hvis Michael Valgren har brug for det.

En slags bodyguard for kaptajnerne. 'Hertil og ikke længere, kammerat.'

- Jeg skal sørge for, at de (Fuglsang og Valgren, red.) er med fremme på de små veje og er i en position, hvor de skal bruge så lidt energi som muligt på at være stressede over at mose sig frem i feltet, siger Christopher Juul-Jensen.

De er otte danskere. Otte danskere på et hold, som godt kan tillade sig at stjæle plads i feltet, mener Juul-Jensen.

- Der er hold udefra, der måske ikke betragter os som favoritter, men det har vi alle gode grunde til at gøre - og samtidig køre som et favorithold, siger han.

Spis nu, eller betal regningen senere

Den danske hjælperytter deler søndagens verdensmesterskab ind i to dele. Først 175 kilometer og derfra den afgørende finale, hvor fårene skilles fra bukkene.

Til sidstnævnte skal de to kaptajner, Jakob Fuglsang og Michael Valgren, afleveres i bedst mulig forfatning. Og det kræver, at Juul-Jensen har styr på selv de mindste detaljer.

- Hvis de har for meget tøj på til at komme ind i lommerne og få noget mad, skal jeg sørge for, at de får noget at spise og drikke. Det kan blive afgørende i et cykelløb, der er næsten 300 kilometer langt.

- Hvis man undervurderer, hvor vigtigt det er at få spist og drukket godt på den første del, så kan man virkelig betale en stor regning senere i løbet, siger Christopher Juul-Jensen.

- Vi skal sørge for, at kaptajnerne bliver afleveret rigtigt til finalen. VI skal jo ikke blive taget med bukserne nede igen af italienerne, siger landstræner Anders Lund før søndagens VM. (Foto: Morten Germund © Scanpix)

Det bliver nødvendigt, at Juul-Jensen og resten af den danske cykeldelegation udfører deres opgaver til perfektion. Alt skal spille, hvis der skal metal om halsen.

For søndagens rute er lang og udmagrende, siger den ene af to kaptajner, Michael Valgren.

Og så handler det om at være oppe på dupperne hele tiden, understreger han.

- Vi vil gerne ud og tage noget initiativ, men vi vil også gerne sidde og vente lidt, som man normalt gør ved et VM, hvor det er et 'waiting game'.

- Normalt vil man holde øje med Italien, som plejer at være skarpe i de momenter, hvor udskilningen sker, men vi håber, at vi kan være på forkant i år og måske være dem, der kan animere løbet, siger Michael Valgren.

To skarpe kaptajner

Et VM adskiller sig en smule fra de løb, rytterne er vant til at køre, på den måde at det ikke er muligt at kommunikere med bilerne bag feltet. Her sidder landstræner Anders Lund, og han vil i kampens hede ikke have mulighed for at komme med taktiske dessiner.

Men hvem er så lederen, når der skal træffes beslutninger undervejs?

- Det er Michael Mørkøv, siger Anders Lund uden tøven.

- Mørkøv kommer til at sidde sammen med kaptajnerne og sikre, at de kommer rigtigt gennem løbet og til finalen.

Vejkaptajn, kalder de Mørkøvs rolle.

De 'rigtige' kaptajner er dog Jakob Fuglsang og Michael Valgren.

To ryttere, der begge har fine muligheder for at levere rød-hvide VM-spjæt, vurderer landstræneren.

- Vi har to skarpe kaptajner i Jakob og Michael. Vores opgave bliver at skabe et cykelløb, hvor de kan køre med i en finale og forhåbentlig køre med om medaljerne, siger Anders Lund.

- Jakob har gang i sin bedste sæson nogensinde, og Valgren er bare god i den her type løb. Det er lige ham, hvis det begynder at regne søndag.

Og det kunne det godt tyde på, siger Christopher Juul-Jensen.

- Sidst vi kiggede på vejrudsigten, og det gør vi meget her på hotelværelset, så det vådt ud, griner Juul-Jensen.