VM i cykling for dummies

Hvad er dét der VM i cykling for noget? Læs op på ugens store begivenhed her.

U/23-verdensmesteren Luke Durbridge omkranset af Rasmus Quaade og Michael Hepburn efter mandagens VM-åbning. (Foto: Jeppe Michael Jensen © Scanpix)

Det bliver kaldt den største sportsbegivenhed i Danmark nogensinde - VM i cykling, der i disse dage sætter sit præg på København og Rudersdal.

Man regner da også med, at 400 millioner seere vil kigge med, når verdens bedste cykelryttere skal knokle op og ned ad Geels Bakke i Rudersdal - og på enkelstartscyklerne i indre by i København.

Det er langt fra første gang, at Danmark lægger asfalt til VM i landevejscykling. Fem gange før er det sket - hvis vi tæller amatørløbene med. Og København var faktisk vært da det allerførste VM blev kørt i 1921... Det blev øvrigt vundet af svenske Gunnar Sköld blandt de 22 deltagere.

Herunder får du lidt facts om ugens store sportsbegivenhed.

Hvad er den der regnbuetrøje for en størrelse?

Vinderne af de forskellige discipliner får lov til at køre i regnbuetrøjen, når de stiller op i cykelløb frem mod næste VM - ja, det er faktisk påkrævet, at de kører med de grønne, gule, sorte, røde og blå striber, så resten af feltet kan se, at der er en verdensmester iblandt dem. Farverne er de samme som på det olympiske flag.

Hvad er regnbuetrøjens forbandelse?

Det er betegnelsen for dét fænomen, at flere verdensmestre igennem tiden er blevet ramt af uheld i det efterfølgende år, når de har kørt i regnbuetrøjen. Tom Simpson (mester i 1965) brækkede benet under et skiløb året efter, Stephan Roche (1987) mestede hele 1988-sæsonen pga. en knæskade, Alessandro Ballan (2008) fik det efterfølgende forår ødelagt af sygdom. Wikipedia har flere eksempler på ryttere, der døde året efter, de var blevet verdensmestre (Isaac Galvez og Jean-Pierre Monseré). Men der er også ryttere, der har modbevist teorien: Eddy Merckx, Bernard Hinault og Greg LeMond har alle vundet Tour de France i regnbuetrøjen. Og i år gjorde Thor Hushovd det jo ganske godt under Tour de France.

Hvem er forsvarende mester?

På herresiden: I landevejsløbet er det Thor Hushovd, og på enkeltstart er det Fabian Cancellara. På kvindesiden: I landevejsløbet Giorgia Bronzini (Italien) og på enkeltstarten Emma Pooley (Storbritannien).

Er der nogle forhåbninger om en dansk medalje?

Ja - VM fik jo en perfekt start, da Rasmus Quaade sikrede sig sølv på U23-rytternes enkeltstart. Tirsdag fulgte 17-årige Mads Würtz Schmidt fornemt op med en overraskende guldmedalje på juniorernes enkeltstart. Hos seniorerne ser det sort ud, efter at Matti Breschel har meldt afbud pga. en skade, og Alex Rasmussen er udelukket pga. problemer med whereabout-reglerne.

Hvem er favoritter?

På elite-enkeltstarten, der køres onsdag, er Tony Martin fra Tyskland og Fabian Cancellara fra Schweiz de to helt store favoritter. På elitelandevejsløbet (søndag) er det den forsvarende verdensmester, Thor Hushovd, klassikerkongen Philippe Gilbert (Belgien) og Mark Cavendish (Storbritannien), der betegnes som de største favoritter. Hold også øje med Oscar Freire (Spanien), Daniele Bennati (Italien) og Peter Sagan (Slovakiet).

Hvor kører de henne?

Enkeltstartsruten tager rytterne igennem hjertet af København, hvilket har ført til, at midtbyen er lukket ned for biler og busser. (se enkeltstartsruten her). Eliteherrernes landevejsløb starter søndag klokken 10 fra Rådhuspladsen og herefter skal rytterne køre mod Rudersdal, hvor der venter 17 omgange à 14 kilometer i Rudersdal med målstregen på Geels Bakke på Kongevejen. (se landevejsruten her). Trafikken i hovedstaden skulle i øvrigt være normal igen fra søndag eftermiddag. Hold dig opdateret på trafikken.dk.

VM-historien

De seks første VM-løb – altså begyndende med det i 1921 - var kun for amatører, hvorefter man også lavede et for de professionelle i 1927. Og frem til 1995, hvor amatørbegrebet blev afskaffet, kørte man to VM-løb: Et for amatørerne og så et for de professionelle. Danmark har haft fire verdensmestre for amatører: Henry Hansen i 1931, Leif Mortensen i 1969, Jørgen Schmidt året efter og så Alex Pedersen i 1994. Vi har dog aldrig haft en verdensmester i elite-linjeløbet. Tre danske VM-sølvmedaljer er det blevet til og to af bronze. Sidste år i Australien måtte Matti Breschel se sig slået af Thor Hushovd, mens Bo Hamburger og Leif Mortensen blev nummer to i henholdsvis 1997 og 1970. Og så har Matti Breschel også tegnet sig for en bronzemedalje for tre år siden i Italien – ligesom Jørgen Marcussen vandt en i 78.

Andre facts

- Arrangørerne kalder det for den største sportsbegivenhed i Danmark nogensinde.

- Der er 63 deltagende nationer - og det er rekord.

- København blev udnævnt til UCI Bike City i perioden 2008-2011, hvilket har betydet at en række større cykelevents har fundet og vil finde sted i København, herunder altså VM i landevejscykling.

- Danmark har også været vært i 1921, 1931, 1937, 1949 og 1956.

- Forventede antal tilskuere: 400.000 (20.000 mandag, 30.000 tirsdag, 50.000 onsdag, 50.000 fredag, 100.000 lørdag og 150.000 søndag)

- Forventede antal TV-seere: 400 millioner

- Forventede antal akkrediterede journalister: 800

- Forventet øget turistomsætning i Danmark, estimeret af Sport Event Denmark: 200 millioner kroner

- Forventede antal deltagere: 800 - heraf ca. 35 danskere

- Forventede antal frivillige hjælpere: 1.000

- I alt 6.000 akkrediterede

- 32 km afspræringshegn, 600 mobile toiletter og 12 storskærme

Facebook
Twitter