Danmarks Idrætsforbund vil have OL-atleterne til at lave små overhalinger i vaccinationskøen

Med den seneste vaccinationskalender er det ikke sikkert, at alle atleter er vaccineret før OL.

DIF-direktør Morten Mølholm håber, at alle atleterne er vaccinerede før OL.

Onsdag blev den danske vaccinationskalender opdateret, så det nu først er i august, at alle danskere kan forvente at være færdigvaccinerede mod coronavirus.

Men allerede den 23. juli begynder OL i Tokyo.

I praksis vil det derfor sige, at det ikke længere er sikkert, at det er en færdigvaccineret dansk OL-delegation, der rejser til legene til sommer.

Men Morten Mølholm, som er administrerende direktør i Danmarks Idrætsforbund, håber at atleterne kan få fortrinsret til en vaccine. Ikke på den måde, at de skal have til lov at sprinte uden om køen med sårbare, kronisk syge og ældre.

Til gengæld ser han gerne, at atleterne kan få lov at træde frem, når det bliver de unge og umiddelbart raske menneskers tur til at få sat nålen i armen

- Vores ønske er, at vi prioriterer atleterne, selvom jeg er klar over, at det kan sætte gang i mange debatter. Vi skylder vores atleter, at de er vaccineret før OL. De har brugt mange års hårdt slid for at nå hertil, og vi som samfund har investeret mange ressourcer i, at de er nået hertil. Derfor ville det være ærgerligt, hvis vi ikke gør, hvad vi kan, for at vores atleter får en ordentlig deltagelse.

- Det er ikke specielt mange mennesker, det drejer sig om, og de har kæmpet i årevis for at nå hertil. Og vi skal huske på, at de nu skal kæmpe for Danmark og dansk idræt ved verdens største begivenhed, siger han.

Morten Mølholm fortæller samtidig, at han stoler på sikkerhedsprotokollerne ved OL. Alligevel mener han, at det ville være bedst at få atleterne vaccineret forinden, så 'katastrofefaktoren' forsvinder.

- Det vil være supersynd for både Danmark og atleterne, hvis de bliver trukket ud af en konkurrence, når de har forberedt sig i fire, fem, seks eller syv år. Det er virkelig dét, der ikke må ske, siger han.

Vil ikke tvinge folk til Tokyo

Men Morten Mølholm er godt klar over, at det ikke er en beslutning, han kan træffe på myndighedernes vegne.

Derfor håber han, at der bliver lyttet til forbundets ønske, men erkender også, at konklusionen kan ende med at blive, at ikke alle atleterne har fået to stik, før de skal rejse.

For Danmarks Idrætsforbund kommer ikke til at bruge vacciner, der ikke er godkendt til brug i Danmark.

- Vi kan ikke lave hekseri på det her område. Vi gør, hvad vi kan, for at snakke med beslutningstagerne, og så forsøger vi at gøre opmærksom på problemstillingen. Men det er ikke os, der bestemmer. Er der ikke en politisk vilje eller lyst til at gå ned ad den vej, så er det ude af vores hænder.

DIF-direktør Morten Mølholm håber på politisk velvilje til at få OL-atleterne vaccineret. (Foto: Claus bech © Scanpix)

I sidste og yderste konsekvens kan det betyde, at nogle atleter ikke har lyst til at rejse til Tokyo uden en vaccine.

Så vidt tror Morten Mølholm dog ikke, at tingene kommer, selvom det kan virke overvældende at skulle samles med mere end 10.000 atleter fra andre lande.

- Vi kommer ikke til at tvinge de danske atleter til at tage af sted. Føler du dig utryg ved at skulle samles med atleter fra 206 nationer, så skal du ikke tage af sted. Men jeg tvivler på, at nogle atleter vil have den holdning. Vi har levet med coronavirus i over et år nu.

- Omvendt vil jeg også sige, at det vil være ekstremt ærgerligt, hvis atleterne bliver smittet lige op til en konkurrence. På den måde er det også en stressfaktor, vi kan fjerne, ved at lade atleterne blive vaccineret før OL, forklarer han.

I bedste fald håber Morten Mølholm, at alle danske OL-atleter er færdigvaccinerede i midten af juni, selvom Den Internationale Olympiske Komité i øjeblikket ikke stiller krav til, at atleter er vaccinerede, før de kan deltage ved OL.

Hidtil har det fra regeringens side ikke været på tale, at OL-atleterne skal foran i vaccinationskøen. DR Sporten har torsdag været i kontakt med idrætsordfører i Socialdemokratiet, Malte Larsen, der på nuværende tidspunkt ikke har nogen kommentarer til DIF's ønske.