Dansk dart ramt af matchfixing: 'Det er jo snyd og bedrag'

Aalborg Dartklub og Dartklubben Kælderen er blevet fratrukket point i tabellen og har fået karantæner efter en sag om matchfixing, som involverer en beruset spiller.

Syv af de implicerede spillere fået en karantæne på to år fra sporten, mens den berusede spiller er udelukket i yderligere et halvt år. (Foto: © MONIKA SKOLIMOWSKA)

Dansk dart har sin første sag om matchfixing nogensinde.

Den drejer sig om de to klubber Aalborg Dartklub og Dartklubben Kælderen fra Esbjerg, som for lidt over tre uger siden bragte sporten i 'miskredit' i forbindelse med en kamp i den bedste danske række.

Sådan lyder dele af pressemeddelelsen fra Dansk Dart Union, DDU, fra weekenden.

- Det er et meget alvorligt emne, og der gives store konsekvenser ved at bryde lovgivningen på dette område. At det skulle finde sted i DDU-regi, er vi utroligt kede af og ikke mindst utroligt skuffede over, skriver DDU.

I pressemeddelelsen fremgår det også, at kampen mellem de to klubber den 13. maj gik planmæssigt, men at den blev afbrudt undervejs, fordi en spiller fra Dartklubben Kælderen "var blevet så beruset, at vedkommende ikke var i stand til at spille dart på forsvarlig vis".

I stedet aftalte Aalborg Dartklub og Dartklubben Kælderen, at kampen endte med resultatet 8-8 og skrev fiktive tal ned på kampsedlen, som senere blev indberettet til Dansk Dart Union.

Men det blev opdaget af folk, der ikke har med klubben at gøre, fortæller DDU-formand Henrik Vestbo, som var med til at fratrække de to hold 20 point i stillingen samt uddele karantæner til flere af spillerne.

- Det er jo snyd og bedrag, samtidig med at de gør grin med de resterende hold i rækken, siger Henrik Vestbo til DR Sporten.

- Det kan ødelægge troværdigheden til sporten, og det kan vi ikke have. Der ingen tvivl om, at matchfixingen ikke er planlagt for at opnå en økonomisk gevinst. Det er en dårlig beslutning, hvor der har været nogle disciplinære udfordringer.

Modsat de allerstørste stjerner, kan de fleste spillere i den danske liga ikke leve af sporten, og derfor er Henrik Vestbo sikker på, at Aalborg Dartklub og Kælderen ikke snød for at vinde noget økonomisk. (Foto: © GREGOR FISCHER)

Masser af bevågenhed

Helt konkret har syv af de implicerede spillere fået en karantæne på to år fra sporten, mens den berusede spiller er udelukket fra i yderligere et halvt år fra turneringskampe, officielle stævner, deltagelse i udvalgsarbejde i DDU og alle former for dommerfunktion.

Henrik Vestbo ærgrer sig over, at ingen af spillerne benyttede sig af whistleblowerordningen i Danmarks Idrætsforbund og i stedet forsøgte at kaste pilene uden om regelsættet. Han har stor tillid til DDU's system, som opfanger de fleste af den slags sager.

- Normalt ville man trykke på protestknappen, hvis modstanderen var for beruset, og så ville turneringsudvalget tage sig af den disciplinære straf, fortæller Henrik Vestbo.

- De har troet, at man kunne gøre det (blive enige om et resultat, red.), uden nogen lagde mærke til det. Så det var en dum beslutning, for vi har masser af bevågenhed på kampene fra store dartblade

Aalborg Dartklub og Dartklubben Kælderen har endnu ikke anket dommen, men af respekt for sagens potentielle udvikling ønsker Henrik Vestbo ikke at gå i detaljer om de enkelte klubber og spillere.

Ifølge DDU's formand har sporten ikke tænkt sig at ændre på noget i forhold til afviklingen af kampe, da der er tale om sportens første matchfixing sag i Danmark, som blev opdaget dagen efter. Men han er alligevel åben for nye tiltag, som kan sikre et mere fair kampforløb.

- Vi har ikke ressourcer nok til at have dommere ved alle kampene, så det er ofte spillerne selv, der fører resultaterne, hvis de ikke selv spiller. Sådan har vi altid gjort det, og det har fungeret fint, siger Henrik Vestbo.

- Men i og med at vi ikke sender en dommer ud fra unionens side, lægger vi et ansvar på klubberne.

DR Sporten har været i kontakt med de implicerede klubber. Aalborg ønsker ikke at kommentere på sagen, mens Dartklubben Kælderen endnu ikke er vendt tilbage.