Dansk duel om OL-plads: Ny båd udfordrer favoritten

Katja Salskov-Iversen og Allan Nørregaard har begge vundet OL-medaljer hver for sig. Nu skal de forsøge at vinde medaljer sammen i en ny båd.

Katja Salskov-Iversen og Allan Nørregaard har hidtil begge vundet OL-medaljer hver for sig. Nu indgår de i et makkerskab i bådtypen Nacra 17. (Foto: Søren Wiegand © Søren Wiegand)

Det er ikke kun konkurrenterne fra de andre nationer, danskerne skal holde et skarpt øje med, når sejlsports-sæsonen skydes i gang i denne uge. Det er også deres egne landsmænd.

Palmas bugt ud for Mallorca lægger i disse dage vand til verdens bedste sejlere i det traditionsrige og stærkt besatte stævne Trofeo Princesa Sofia Cup. Her skal de danske landsholdssejlere få et vigtigt indblik i, hvordan deres niveau er frem mod OL.

Danmark har kvalificeret sig til fem nationspladser i fem forskellige bådtyper, og kun én båd får lov til at rejse til Tokyo i 2020 i hver klasse, og det skaber intern dansk konkurrence.

Ny båd på banen

Et nyt makkerskab er sat i søen i bådtypen Nacra 17.

Katja Salskov-Iversen, der tidligere har vundet OL-bronze med Jena Mai Hansen i 49’erFX, har fundet sammen med den erfarne Allan Nørregaard i et samarbejde, der skal stå sin prøve her i foråret.

Kan det nyfødte partnerskab lave gode resultater, er duoen i spil til en plads ved OL i Tokyo 2020.

Og det kan lægge pres på Nacra-favoritterne, Lin Ea Cenholt og Christian Peter Lübeck. Et sundt pres, forklarer sportschef i Dansk Sejlunion Thomas Jacobsen.

- Historien viser, at vi vinder medaljer i de bådklasser, hvor der er en stærk toer.

Når OL nærmer sig, skal en national udtagelse finde frem til den ene båd, der skal afsted til Tokyo blandt et stærkt felt. Og det er i det interne danske kapløb, at bådene løfter niveauet og får det bedste udgangspunkt for at vinde medaljer.

Den model har Katja Salskov-Iversen mærket på egen krop.

- Vi oplevede frem mod OL i Rio i 2016, at så snart man er nogle både, der virkelig kan presse hinanden, så sover man altså ikke i timen. Så gør man mulighederne bedre for danske medaljer til OL, siger hun.

Selvom parret kun har trænet sammen i et par måneder, og Katja Salskov-Iversen skal finde sig til rette i en helt ny båd med en ny partner, vurderer sportschef Thomas Jacobsen, at sejlerduoen kan nå op på et niveau, hvor de kan konkurrere med den førende Nacra-båd om en OL-plads.

- Jeg tror godt, at de kan nå langt, og jeg ser det også som et realistisk bud. Vi tror på det, men der er mange ting, der skal flaske sig.

Samtidig må han erkende, at timingen i forhold til projektets opstart kunne have været bedre.

- Det er et projekt, der er kommet for sent i gang i forhold til at lære Nacra-båden at kende frem mod OL-udtagelsen. Men til gengæld er det to stærke kort, vi har sat sammen. Katja og Allan er hver især meget kompetente, siger sportschefen.

Kapløb med tiden

Stævnet på Mallorca er sejlerduoens første store konkurrence som ny dansk Nacra-båd. Her får de for første gang et indblik i, hvordan deres makkerskab fungerer i konkurrence-regi.

Og der er vigtige lærepenge at hente i sådan et stævne, siger Katja Salskov-Iversen.

- Vi er i et kapløb med tiden, og det er træningen, der er altafgørende lige nu.

Der er sat stort kryds i kalenderen i maj, når parret stiller til start ved EM. Her skal makkerskabet evalueres, og derfor er det vigtigt, at Katja Salskov-Iversen og Allan Nørregaard får trænet så meget sammen som muligt frem mod stævnet.

- EM er en milepæl i den forstand, at vi skal vurdere ud fra det stævne, hvor godt vi samarbejder, og om vi selv tror på, at der er en fremtid for os. Ud fra det stævne, kan vi vurdere, om vi har det fedt sammen – om vi matcher eller clasher.

Rindom i front

Den nydannede Nacra-båd fik en fin start på stævnet. Efter førstedagen lå Salskov-Iversen/Nørregaard på en samlet 15. plads, men efter andendagen er de faldet tilbage på en samlet 26. plads blandt de 59 både.

Lin Ea Cenholt og Christian Peter Lübeck er på en samlet 13. plads efter de første seks sejladser over de første to dage.

Bedste dansker på tværs af klasserne er ikke uventet Anne-Marie Rindom i laser radial. Efter fire førstepladser fører hun sin klasse, mens Ida Marie Baad Nielsen og Marie Thusgaard Olsen er nummer seks i FX'eren.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk