Dansk forsker: Epo-test virker ikke

En dansk undersøgelse sår tvivl om, hvorvidt epo-testen virker. Resultatet tyder på, at det er umuligt at fælde snydere ved fx Tour de France og OL.

I kun 6 ud af 16 prøver fra folk, der havde taget epo, fandt laboratorierne stoffet. (Foto: DR © DR)

Risikoen for at blive afsløret, når man doper sig, er forsvindende lille. Det viser en undersøgelse, som en Carsten Lundby, der er fysiolog og seniorforsker ved Center for Muskelforskning på Rigshospitalet, har lavet.

- Vi har taget urinprøver fra folk, vi har injiceret med epo og sendt dem til to forskellige Wada-krediterede laboratorier (godkendt af Det Internationale Antidopingagentur, red.). Det ene laboratorium fandt ikke én eneste positiv prøve. Undersøgelsen viser, at hvis man kun undersøger epo via urinprøver, så er der en ret lille chance for at finde dem, der snyder, siger Carsten Lundby til Politiken.

Hans undersøgelse tyder altså på, at det er tæt på umuligt at afsløre, om ryttere i Tour de France eller deltagere ved OL i Beijing har taget forbudte stoffer.

I undersøgelse gav han otte unge universitetsstuderende mænd epo gennem en periode på fire uger. Før, under og efter undersøgelse afgav de urinprøver, der altså blev sendt til to laboratorier.

Det ene laboratorium fandt prøver, som burde have været positive, negative - og omvendt. Det andet laboratorium fandt slet ingen prøver positive. I kun 6 ud af 16 prøver fra folk, der havde taget epo, fandt laboratorierne stoffet.

Feddersen: En kniv i maven

Det er dårlige nyheder, mener Aktivkomitéen under Danmarks Idræts-Forbund.

- Kampen mod doping har fået en ordentlig kniv i maven med de her resultater, og det er virkelig ærgerligt. Det vil gøre, at der ikke længere er nogle, der vil tro på epo-testen. Det er rigtig, rigtig skidt for idrætten, siger Victor Feddersen, der er formand for Aktivkomitéen, til Politiken.

Konklusionen fra Carsten Lundby kan give idrætsudøvere, som havner i epo-fælden, et nyt argument for at blive frifundet. Men forskningsresultatet kommer ikke bag på Antidoping Danmark.

- Det har hele tiden været muligt at manipulere med systemet, hvis man har haft de rigtige hjælpere, fortæller Finn Mikkelsen, sekretariatschef i Antidoping Danmark.

Han håber derfor på, at det såkaldte blodpas, der kortlægger ens blodværdier og kan opsnappe eventuel dopingsnyd, snart bliver indført.

Wada: Undersøgelsen er ikke repræsentativ

Carsten Lundbys undersøgelse har været omtalt i New York Times, og her forklarer Wadas forskningschef, Oliver Rabbit, fejlvurderingerne af prøverne med, at de var sendt anonymt. Det bliver de ikke normalt, hvor det er tydeligt, at testene kommer fra Wada til laboratorierne, og det gør en forskel.

Han indrømmer, at den danske undersøgelse stiller epo-test i et tvivlsomt lys, men mener ikke, at undersøgelsen er repræsentativ for resultaterne af epo-test.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk