Dansk forsker savner opbakning fra WADA

Den danske doping-forsker Rasmus Damsgaard frygter, at en ny og mere effektiv dopingtest aldrig vil blive brugt. Det skyldes manglende opbakning fra WADA.

Rasmus Damsgaard er skuffet over WADAs holdning. (Foto: DR Sporten © DR Sporten)

Den danske doping-forsker Rasmus Damsgaard stiller sig nu stærkt kritisk overfor det internationale anti-doping agentur, WADA.

De seneste fem år har han brugt på at udvikle tests, der kan fælde dopede sportsfolk. Sammen med et internationalt forskerteam er han tæt på at have udviklet en test, der kan afsløre blodding.

Før dette års Tour de France gjorde han opmærksom på, at testen kunne bruges under Touren. Men WADA meddelte, at man ikke længere ville støtte projektet.

- Vi er meget tæt på målet. Det er lidt ligesom, at vi har løst bigbangs gåde. Men pludselig smækker WADA kassen i. Det er et stort tilbageslag for arbejdet, fordi den medicinske udvikling stadig er rasende hurtig. Det her kommer til at medføre, at det internationale antidoping-arbejde vil halte bagefter, siger Rasmus Damsgaard til DR Sporten.

Den 39-årige forsker frygter nu, at testen aldrig når ud i sporten - og det skyldes først og fremmest manglende vilje hos WADA.

- Der er sket en afmatning i WADAs vilje til på målrettet vis at fortsætte den fokusering på doping-problemet, som man ellers lagde an til for fem år siden. I dag bruger WADA flere penge på at forfine en astmatest end på at få fat i producenterne af nye produkter, som den nuværende EPO-test ikke kan afsløre, siger Rasmus Damsgaard.

I aften svarer den danske kulturminister Brian Mikkelsen på kritikken i Sportnyt klokken 22:30. Brian Mikkelsen er vice-præsident i WADA.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter