Dansk Skakunion har svært ved at se, hvordan nationer kan 'se sig selv i øjnene' efter russisk skakkonges genvalg

Dansk Skak Union havde håbet, at en ny præsident kunne få lov at tage over i Det Internationale Skakforbund.

Arkady Dvorkovich får lov at være skakpræsident fire år endnu. (Foto: Facundo Arrizabalaga © Ritzau Scanpix)

Modstanden mod Rusland har været stor fra det meste af verden, efter landet invaderede Ukraine i februar.

Men hvis den siddende præsident i Det Internationale Skakforbund (FIDE), Arkady Dvorkovich, var begyndt at blive nervøs før søndagens præsidentvalg i forbundet, så blev de svedige håndflader hurtigt tørre.

Han modtog hele 157 stemmer, mens den ukrainske modkandidat, Andrii Baryshpolets, fik 16.

Russeren satte altså i den grad modkandidaten skakmat, selvom han tidligere har været en del af den russiske regering. Og det skuffer Dansk Skak Union, siger formand Poul Jacobsen.

Danmark gav nemlig den ukrainske kandidat en stemme.

- Som europæer skuffer det mig. Det må jeg sige, konstaterer han og tilføjer:

- Jeg synes ikke, at de europæiske nationer, som stemte på Dvorkovich, kan se sig selv i øjnene. Især ikke, hvis de har sagt, at de ville stemme på den ukrainske kandidat.

Forinden præsidentvalget havde Arkady Dvorkovich fået massiv kritik fra det danske skakikon Peter Heine Nielsen, der stillede op som vicepræsidentkandidat for Andrii Baryshpolets.

- Det giver ikke mening at beholde ham som præsident. Han var i regeringen under annekteringen af Krim-halvøen. Hans bånd til det russiske styre er tæt, så jeg mener ikke, at han kan sidde som præsident.

- Praktisk giver det heller ikke mening. Skak er nødt til at vende sig mod Rusland. Kæmpe russiske firmaer ejet af staten har postet penge i skak. Det vil vi ikke længere, og så giver det ikke mening at have en mand med hans fortid som præsident, sagde han til DR.

Arkady Dvorkovich ses her til højre for Vladimir Putin. Præsidenten for Det Internationale Fodboldforbund, Gianni Infantino, sidder til venstre for Putin. (Foto: SPUTNIK © Ritzau Scanpix)

Norden stod sammen

Samme holdning har resten af de nordiske lande ifølge Poul Jacobsen, der er "overbevist om", at de seks nationer i det nordiske skakforbund alle pegede på den ukrainske kandidat.

Alligevel efterlader det et resultat, hvor omkring halvdelen af de europæiske medlemslande har stemt på Arkady Dvorkovich.

De seneste 27 år har der været en russisk præsident i FIDE. (Foto: EVGENIA NOVOZHENINA © Ritzau Scanpix)

Det kan blandt andet hænge sammen med, at russeren ifølge Poul Jacobsen har gjort et glimrende stykke arbejde som formand de seneste fire år.

- Havde det ikke været på grund af krigen i Ukraine, så havde vi helt klart stemt på russeren. Vi må erkende, at vi har en dygtig præsident, der har gjort meget godt for sporten.

- Derfor var det også lidt mærkeligt at skulle sige, at vi under ingen omstændigheder kunne stemme på ham, selvom han gør det godt. Simpelthen fordi han er russer, siger Poul Jacobsen, inden han konstaterer, at det var nødvendigt at tage afstand fra Rusland ved at stemme på modkandidaten.

Noget, som et klart flertal i hovedbestyrelsen hos Dansk Skak Union også stemte for at gøre, inden der skulle afgives en dansk stemme til præsidentvalget.