Dansk skarpskytte laver pletskud af guld og sikrer dansk OL-plads

Rikke Mæng Ibsen kan nu kalde sig europamester på 3x50 meter salonriffel, og dermed er det sikkert, at der kommer en dansk skytte til OL i 2024.

Rikke Mæng Ibsen er nu europamester og har sikret Danmark en plads ved OL. (Foto: © ANN WANG, Ritzau Scanpix)

31-årige Rikke Mæng Ibsen er vant til at dyrke sin sport i stilhed.

På skydebanen er der stille, og alle bevægelser foregår i et afmålt tempo. Det var da heller ikke med store armbevægelser, at Rikke Mæng Ibsen i går fejrede sin guldmedalje ved europamesterskaberne i Polen.

Også over for DR Sporten har den nykårede europamester svært ved at sætte ord på præstationen.

- Det var helt vildt, og jeg er faktisk lidt tom for ord. Det gik rigtig godt i den indledende runde, og jeg førte finalen hele vejen. Det var helt vanvittigt.

På skydebanen sendte den danske delegation masser af jubel og klapsalver ned mod den nye danske europamester, som selv nøjedes med at fejre sejren med et smil.

- Da jeg kom hjem på hotellet, stod de alle sammen klar med champagne og til at fejre mig.

Her kunne de så fejre guldmedaljen og juble over, at Danmark med resultatet nu er sikret en skytteplads ved OL i Paris i 2024.

Sikker stil i denne sæson

I finalen var danskeren stensikker mod den 19-årige tjekke Veronika Blazickova, og faktisk har Rikke Mæng Ibsen cruiset gennem hele konkurrencen.

Danskeren satte tidligere ved europamesterskaberne også dansk rekord i disciplinen, og hun har i løbet af sæsonen lagt et nyt niveau på sin skydning. En forbedring, hun tilskriver den danske landstræner, Elham Hashemi, som sammen med atleten har arbejdet med det mentale aspekt.

- Hun er rigtig stærk på det mentale, og det har jeg brugt rigtig meget, siden vi fik hende. Det har haft en stor indflydelse på mig.

- Skydning er 80 procent mentalt, og resten er teknik. Du skal virkelig have hovedet klar hele vejen igennem, og især i finalerne er der meget pres på. Det har jeg fået nogle værktøjer til at håndtere.

Rikke følte også presset under gårsdagens finale, hvor der pludselig var en OL-plads til Danmark og en titel som europamester på spil.

- Du sidder jo med dig selv og dine tanker og skal kun koncentrere dig om dig selv og skiven. Der kan komme så mange tanker ind og påvirke. Det er en meget stille sport, så der er ikke så meget fysisk til at distrahere dig.

Selvom sejren var sikker, mærkede den danske europamester nerverne, da den sidste kugle skulle sendes ned ad banen i Polen.

Rikke Mæng Ibsen kan kalde sig europamester for første gang. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix)

- På mit sidste skud ville skiven bare ikke stå stille. Pletten vil ikke stå stille. Der er ikke andet for end at trække vejret en ekstra gang og så klemme på aftrækkeren helt stille, og så bare håbe på at den sidder der.

Det gjorde den. Og dermed kan Rikke Mæng og de andre danske skytter nu konkurrere indbyrdes om en plads ved OL i 2024 i den franske hovedstad. Det kræver, at man holder niveauet i de næste to år og laver gode resultater internationalt.

Det er Dansk Skytteunion og Danmarks Idrætsforbund, der bestemmer, hvem der skal til OL, og den plads har Rikke Mæng Ibsen, der også var til OL i Tokyo, tænkt sig at gå efter.

Det første gode resultat på vejen dertil kan passende falde ved det igangværende europamesterskab i Polen.

Her skal Rikke skyde teamkonkurrence med Stephanie Grundsøe og Josefine Laursen, hvor den største konkurrent er Norge, som er en af de helt store skyttenationer.

- De er meget godt skydende, og en af dem satte verdensrekord i går. Men vi håber på endnu en medalje, og den kunne godt komme i Team-konkurrencen.