Dansk triatlet erkender brug af forbudt stof, men karantænen er 'helt ude i hampen'

Michelle Vesterby har overstået tre måneders karantæne for brug af et forbudt stof, som er i hendes astmaspray. Anti Doping Danmark havde håbet på to års karantæne.

Michelle Vesterby cyklede og løb sig til bronze ved VM i langdistancetriatlon i 2021. (Foto: © Niels Husted, © Niels Husted)

Michelle Vesterby kalder de sidste par måneder for et decideret mareridt.

Den 39-årige triatlet hentyder til, at Anti Doping Danmark fredag meldte ud, at hun blev idømt en dopingkarantæne på tre måneder tilbage i november 2022 efter at have testet positiv for terbutalin i juni.

Som astmatiker havde hun tidligere fået en medicinsk tilladelse (TUE, red.) til den pågældende astmamedicin, men havde på grund af sin graviditet glemt at få tilladelsen fornyet.

- Min tankevirksomhed var slet ikke på, at skulle tilbage til sporten. Jeg mistede et barn, kom i hormonbehandling, og jeg har slet ikke tænkt på det, siger Michelle Vesterby til DR Sporten.

- Kendelsen er helt ude i hampen. Sagen er udløbet nu, og det virker som om, Anti Doping Danmark gerne vil statuere et eksempel, og det virker latterligt for at sige det ligeud.

Brugen af det forbudte stof udløste en karantæne på tre måneder, som hun påbegyndte i november, og som Danmarks Idrætsforbund, DIF, offentliggjorde i slutningen af januar. Ifølge Michelle Vesterby er der tale om en forglemmelse.

- Jeg har taget medicinen gennem hele min karriere, fordi jeg er astmatiker, men følte ikke, det var nødvendigt under min graviditet, siger Michelle Vesterby til DR Sporten.

Michelle Vesterby har netop overstået en tre måneders dopingkendelsen, som hun selv kalder 'helt ude i hampen'. (Foto: © Nils Nilsen, Ritzau Scanpix)

I juni 2022 blev hun dog syg med corona og fik et kraftigt hosteanfald. Michelle Vesterbys praktiserende læge anbefalede og udskrev recepten på astmamedicinen Bricanyl, fortæller hun.

Og selvom Michelle Vesterby er med på, at regler er regler, så føler hun, at hendes dom har været ekstra hård.

- Jeg har set samtlige sager igennem sammen med min advokat, og i de fleste tilfælde er man blevet givet en reprimande, hvis man har glemt at forny TUE. Det er fint nok, at jeg får en kendelse for at have lavet en fejl, men sagen taget i betragtning var jeg ude af konkurrence, og de siger selv, at det ikke var snyd.

Anti Doping Danmark gik efter langt hårdere straf

Hos Anti Doping Danmark erkender man, at omstændighederne omkring Michelle Vesterbys indtagelse af det forbudte stof har været ulykkelige og triste, men det ændrer ifølge Kim Ravn, som er direktør i Anti Doping Danmark, ikke på det faktum, at hun fortsat var registreret som aktiv altet.

- Der er jo klare regler for, hvordan man skal forholde sig til de her spørgsmål, når man lider af astma eller andre ting. Hun har ikke meldt sig ud af vores prioriterede testgruppe, så hun har stadig været underlagt reglerne, siger Kim Ravn til DR Sporten.

- Det handler også om Michelles Vesterby og andre atleters sikkerhed i, at deres konkurrenter ikke spekulerer i at misbruge astmamedicin.

Det er Dopingnævnet som har udmålt straffen på de tre måneder, men faktisk var Anti Doping Danmarks anbefaling, at straffen skulle være meget længere.

- Når der er tale om denne type sag, hvor det er uden fortsæt, starter man ved to år. Vi vurderede, sanktionen skulle ligge der, fordi det var noget, atleten skulle have styr på, siger Kim Ravn.

- Man er ikke undtaget reglerne, selvom man er gravid, skadet eller er på ferie. Derfor følger vores indstilling reglerne, som alle alterne er orienteret om.

Kim Ravn fortæller også, at man som atlet kan ønske ikke at blive testet, hvis det ikke er relevant. Det medfører dog, at der skal gå seks måneder, fra man igen melder sig klar, til man må konkurrere igen.

- Dette greb i reglerne tager højde for situationer som eksempelvis en graviditet, men det har Michelle Vesterby ikke benyttet sig af, og derfor har vi fortsat kunnet teste hende, siger Kim Ravn.

Reglerne giver dog Dopingnævnet mulighed for at nedsætte straffen til tre måneder, hvis der er tale om exeptionelle omstændigheder, og det har de benytet sig af i dette tilfælde.

'Det er atleternes eget ansvar'

Hos Triatlon Danmark tager de også dommen til efterretning og anser den for at være rigtig behandlet. Også selvom dommen kommer på baggrund af en uheldig omstændighed, fortæller formand for Triatlon Danmark Mads Freund.

- Nogle gange sker der jo en domsafsigelse, hvor intentioner helt klart ikke har været at snyde, men at det bare er smuttet igennem fingrene på en.

Ser I på det, som om intentionen ikke har været der?

- Ja, men derfor er det jo rigtig nok, at hvis man ikke har en undtagelse fra systemet, og Anti Doping Danmark står der, og man afleverer en positiv test, så er det selvfølgelig en forseelse.

Mads Freund påpeger, at hele systemet bygger på, at atleterne selv er meget opmærksomme. Derfor vejleder Triatlon Danmark også deres eliteatleter i, hvordan de skal navigere i antidoping-arbejdet. Men i sidste ende ligger ansvaret hos atleterne selv.

- Der er ikke andre, der kan tage ansvaret for dem. Derfor er atleterne nødt til at være meget ansvarlige og overopmærksomme på de her ting, og det er jo noget, vi lærer af hver eneste gang, siger Mads Freund.