Dansk triatlet vandt kæmpestort, men blev diskvalificeret, fordi guiden kørte forkert

Magnus Ditlev blev ledt på vildspor og løb 400 meter kortere end konkurrenterne. Arrangørerne havde ikke nået at hegne løberuten ind, siger danskeren.

Danske Magnus Ditlev med det synlige bevis på, at han var hurtigst af alle til søndagens triatlonløb i Montenegro. (Foto: Jugoslav Belada)

'Applaus'. 'Champion'.

Speakeren til Challenge Budva i Montenegro gav triatleten Magnus Ditlev en ankomst i målområdet, som kun er forbeholdt løbets hurtigste. På skiltet, danskeren løftede mod himmelen, stod der 'winner'.

Og det var han også... i tre timer.

- Jeg nåede at give alle mulige vinderinterviews. Alt virkede fint. En time efter stod der på resultatlisten, uden at de havde talt med mig, at jeg fik en fem minutters tidsstraf, siger Magnus Ditlev.

Danskerens forspring på cirka syv minutter ned til nummer to betød dog, at han stadigvæk var hurtigst. Ingen alarm.

- Så kaldte de mig ned til podiet, hvor jeg fik at vide, at de havde diskvalificeret mig. Det blev håndteret utrolig dårligt, siger triatleten.

  • Efter tre timer, 41 minutter og 29 sekunder krydsede Magnus Ditlev målstregen først i Montenegro. (Foto: Jugoslav Belada)
  • .. og han var glad. Selvfølgelig. (Foto: Jugoslav Belada)
1 / 2

Arrangørerne begrundede det med, at 23-årige Magnus Ditlev skød genvej på løberuten, hvor han som løbets førende fulgte en såkaldt 'lead bike', der viser vej.

Problemet var bare, at guiden kørte forkert undervejs. Da cyklen blev opmærkom på fejlen, trak den ned til danskeren og fortalte ham det.

- Han sagde, at han havde lavet en fejl. Han havde dog talt med nogen, jeg ved ikke hvem, og vi bare skulle gennemføre det, vi manglede, og så var det okay.

-'Det er fint,' tænkte jeg og gik ud fra, at det var det. Så jeg løb i mål og troede, at jeg havde vundet, siger Magnus Ditlev.

Reglerne foreskriver, at det er atletens eget ansvar at kende ruten. Jovist. Men ikke nok med, at blev Ditlev ledt på vildspor, havde arrangørerne heller ikke nået at stille det hegn op langs ruten, som forhindrer deltagerne i at løbe den gale vej.

- Vi løb en rundstrækning to gange, og da jeg tog første tur, var der ikke sat noget op. Men da jeg kom dertil anden gang, var der sat barrierer op for at forhindre, at det skulle ske. Jeg havde ingen chance for at løbe rigtigt, siger han.

- Arrangørerne forventede ikke, at jeg kom så hurtigt, og det må aldrig ske, at de ikke er klar til, at atleterne kommer.

Konkurrenterne delte deres præmiepenge

Lige knap syv minutter ned til nummer to. Det lyder jo af meget. Havde Magnus Ditlev ligefrem fundet en gylden smutvej? Så langt fra, synes han selv.

- Jeg endte med at løbe 400 meter for kort. Selv, hvis jeg havde løbet det, havde jeg sat hurtigste løbetid, siger Magnus Ditlev.

- Det er meget uretfærdigt.

Efterfølgende modtog danskeren mange opmuntrende kommentarer fra konkurrenterne, som mente, at diskvalifikationen var en overreaktion.

- De følte virkelig meget med mig. Alle atleterne syntes, at det var åndssvagt.

Derfor valgte de at gå sammen og pulje deres præmiepenge, så Magnus Ditlev fik det beløb, han ville have vundet som nummer et.

- Det betyder rigtig meget at få den anerkendelse. Hvis de var kommet i mål og havde sagt, at jeg var ’et svin’, fordi jeg cuttetede ruten, var jeg blevet ked af det.

- Ham, der blev nummer to (den dobbelte verdensmester Patrick Lange, red.), sad og sagde, at han ikke havde nogen chance, og at jeg var den bedste mand på dagen, siger Magnus Ditlev.

Magnus Ditlev har kun været professionel triatlet i få år, og selvom konkurrenterne udviste god sportsånd ved at dele præmiepengene, er fejlen et hårdt slag for triatletens økonomi.

- Jeg går glip af en masse penge fra mine sponsorer, fordi man skraber point sammen til en bonus senere på året. Det er de sponsorere, der gør, at jeg kan leve af det, siger Magnus Ditlev.

  • - Jeg kunne mærke, at jeg havde gode ben og meget overskud, siger Magnus Ditlev. (Foto: Jugoslav Belada)
  • Da Magnus Ditlev havde overstået cykelturen, var der oparbejdet et større forspring ned til nummer to. (Foto: Jugoslav Belada)
1 / 2

Morten Fenger, direktør for Triatlon Danmark, kan sagtens forstå Magnus Ditlevs frustration. Han mener dog, at diskvalifikationen var den rette beslutning, selvom det er ærgerligt og pinligt for arrangørerne.

- Det er rigtig uheldigt, men arrangørerne kan ikke gøre noget andet, når der bliver begået en menneskelig fejl. Han har jo shortcuttet (skudt genvej, red.), siger Morten Fenger.

Det samme skete for en anden dansker, Camilla Pedersen, til hendes første Iron Man i København, hvor hun førte konkurrencen.

- Tilskuerne gjorde hende dog opmærksom på det, så hun kom tilbage på ruten og ikke blev diskvalificeret, siger han.

Direktøren bifalder konkurrenternes gode sportsånd, men holder fast i, at regler er regler. De kan ikke gradbøjes, hvor uretfærdigt det end kan føles.

Selv har Magnus Ditlev valgt at iklæde sig ja-hatten. Løbet i Montenegro viste tydeligt, at han har ramt sin topform.

- Jeg ved, at det var mig, der skulle have vundet. Nu tager jeg til Mallorca i weekenden og konkurrerer og gør det samme. Og så skal jeg nok løbe den rigtige vej, griner han.

Opdatering: Efter løbet har arrangørerne valgt at trække Magnus Ditlevs diskvalifikation tilbage og i stedet tildelt danskeren den oprindelige tidsstraf på fem minutter. Derfor vinder triatleten alligevel Challenge Budva i Montenegro.

Facebook
Twitter