Dansk Orienterings-Forbund, DOF, fyrede i december sportschef Lars Lindstrøm for blandt andet ’manipulerende adfærd og en diktatorisk og ekskluderende stil’.
Men tidligere på ugen fortalte Lars Lindstrøm til Jyllands-Posten, at han nu har stævnet DOF for usaglig fyring og ærekrænkelser, da han hævder aldrig at have fået lov til at forsvare sig mod anklagerne fremsat af en gruppe unavngivne løbere i en rapport lavet af DOF's øverste politiske ledelse.
Rapporten bygger på 12 vidneudsagn fra løbere, der alle har arbejdet sammen med Lars Lindstrøm. Indtil videre har anklagerne været anonyme, men til DR Sporten står den danske VM-guldvinder Ida Bobach nu frem og fortæller om sine oplevelser med den skandaleramte sportschef.
- Jeg kan godt forstå fyringen. Der har været overfusninger og raserianfald. Ikke at han har været helt ustyrlig, men hvor man har tænkt, at det var for meget, og at det ikke var professionelt, siger Ida Bobach, som understreger, at hun ikke selv er blandt de 12 unavngivne løbere, som har givet vidneudsagn til DOF.
- Det er en lille sport, hvor vi kender hinanden, og jeg har da hørt mange, der ikke har følt sig særlig godt behandlet. Hvor han har overtrumfet. Nogen har ikke følt, at de kunne sige ham imod i de situationer, fordi de var bange for at ryge ud i kulden. Enten var man inde i varmen, eller også var man helt ude. Og det kan jeg godt se, at der har været mange eksempler på. Han har til tider været meget ekskluderende.
DR Sporten har præsenteret Lars Lindstrøm for Ida Bobachs udtalelser. Han anerkender, at han undervejs har begået fejl, men han genkender ikke, at han har stået i spidsen for et usundt arbejdsmiljø med systematiske ledelsessvigt.
- Eliteidræt handler grundlæggende om at vinde, og det kan have en pris. Jeg vedkender mig at have været krævende, og at jeg kan være tydelig og hård. Men det har aldrig været personligt. Alle til- eller fravalg har været fagligt funderet og er ofte truffet i samråd med øvrige trænere. Jeg ved godt, at jeg som leder har ansvaret for mennesker, og det leger jeg ikke med.
- Men jeg er selvfølgelig ked af, hvis der er nogen, som ikke har oplevet det sådan og er blevet såret eller har følt sig uretfærdigt behandlet. Men det er jo bare et vilkår i eliteidræt, at nogen bliver valgt til, og andre bliver valgt fra, og det er trænerens eller sportschefens lod. Derfor har jeg og min trænere også få gange været nødt til at vælge løbere fra, hvis de havde en negativ påvirkning på miljøet og gruppen.
- Det her er ikke en krænkelsessag. Det, der er foregået i orienteringsløb, foregår alle steder i dansk idræt. Jeg har ikke ageret på en anden måde, end trænere og ledere i dansk idræt i almindelighed gør. Jeg har ikke kaldt nogen ’en stor tyk et eller andet’ eller efterladt folk med spiseforstyrrelser. Tværtimod har jeg sørget for, at løbere med problemer fik professionel hjælp. Der er tale om, at vi har prøvet at afsøge, hvad skal der til for at lykkes. Og så er der nogen, der undervejs ikke er villige til at ofre sig så meget, som der skal til. Og så skal der træffes nogle valg, som Ida beskriver. Og det er da hårdt. Ja, eliteidræt er fandeme hårdt.
Markant medaljevinder
I sine år som landstræner og sportschef skabte Lars Lindstrøm imponerende resultater. Under hans ledelse opstod en guldalder i dansk orienteringsløb, hvor de danske landsholdsløbere høstede medaljer i bunkevis. En af dem var Ida Bobach, som har vundet adskillige VM-guldmedaljer som både junior og senior.
Hun har grundlæggende haft et fint personligt samarbejde med Lars Lindstrøm, fortæller hun. Selvom hun også har oplevet episoder, hvor hun synes, han har ’overreageret’. For hende var det dog ikke slemt. For hun var en af de dygtigste løbere, som langt hen ad vejen fulgte Lindstrøms måde at gøre tingene på. Men for løbere lavere i hierarkiet har oplevelsen været end anden, siger Bobach.
- Han har haft en klar ide om, hvordan en elitegruppe skulle fungere. Og der er nogen, der ikke har været plads til i hans koncept. Der er ting blevet sat på spidsen, og han har sat hårdt mod hårdt. Nogen har taget diskussioner med ham, hvor det er gået fint, uden at det har haft sportslige konsekvenser for dem. Men for andre har personlighederne crashet så meget, at det har det fået sportslige konsekvenser. Jeg tror, der er gået nogle talenter tabt i dansk orienteringsløb, fordi Lars’ ledelse har været for meget for dem.
- På mange måder har han ikke har været en god leder, der ikke har taget nok hensyn til dem, som har været i end svagere position, eller ikke har været helt enige med ham.
Selv kan Lars Lindstrøm kun komme i tanke om tre episoder, som han mener, måske kan anses som ’slemme’. En af dem var under en VM-træningslejr i 2014, hvor der udbrød sneboldkrig blandt løberne på en landsholdsamlings sidste og afgørende træning.
- Der blev jeg nødt til at markere meget tydeligt, at nu skulle de altså tage sig sammen. Og den dag i dag ville jeg gøre det samme. Min opgave er jo at holde en linje og sikre fokus, når det en gang i mellem mistes.
- Jeg har haft udøvere, som har meldt fra til landsholdssamling, fordi de skulle på rustur eller familieaktiviteter. Og der bliver jeg nogle gange nødt til at stille det lidt firkantet op: Vil du være på landsholdet, eller vil du ikke? Jeg håber selvfølgelig, at de vælger landsholdet til, men de skal være parate til at gøre det, der skal til. Og derfor kan jeg heller ikke altid honorere udøvernes ønsker. Der har jeg nogle gange sat den på højkant. Det er en proces, hvor jeg skal uddanne løbere til forhåbentlig at blive verdensklasseløbere. Jo bedre de bliver, desto mere bevidste bliver de om deres valg. Ida er et godt eksempel. Så ja, jeg har stået for en hårdere linje, end der har været tradition for i dansk orientering. Orientering er en familieidræt med hyggelige fællesskaber og værdier.
- Min opgave i 2011 (da han blev seniorlandstræner, red.) var klar: Jeg skulle rykke orienteringsløb op på et niveau, hvor det faktisk var eliteidræt. Og for nogle er det vanskeligere at være i. Vi har flyttet overliggeren for, hvad vi ville nå, og hvad der skulle til. Og så er der nogen, der ikke er parat til at gå derhen. Og det er okay. Jeg har ikke været en østeuropæisk diktaturstat
'Kernen af problemet i dansk eliteidræt'
Ifølge DOF’s ledelse har de unavngivne vidner samstemmende fortalt, ’at de hidtil havde frygtet for deres fremtidige landsholdstilknytning, hvis de fortalte om deres observationer, men at de nu oplevede, at situationen var så uholdbar, at de har valgt at træde frem’.
- Det kan også hurtigt komme til at lyde, som om at Lars er en tyran. Det er selvfølgelig flere sider af sagen og flere nuancer end det, og jeg har ikke oplevet nogen, der er gået grædende fra træning, siger Ida Bobach.
- Han har også gjort helt vildt meget godt og været en engageret og forstående træner, som uden tvivl har villet mig det bedste både som person og atlet. Han er meget passioneret og dedikeret, men det har nogle gange resulteret i en misforstået hård ledelsesstil.
Lars Lindstrøm er hverken sur eller skuffet over, at Ida Bobach stiller sig frem med sine oplevelser og kritik af hans ledelse. Tværtimod. Han er taknemmelig.
- Jeg er glad for at Ida stiller sig frem, for det giver mig faktisk mulighed for at vide, hvad nogen mener, jeg har gjort forkert. Den mulighed har jeg jo aldrig fået af DOF. Ida er et rigtig godt menneske, som har en enorm omsorg for sine omgivelser. Og jeg kan fuldstændig forstå, at man får stor sympati, for dem som bliver valgt fra eller ikke lykkes. Men min opgave er at flytte landsholdet så langt som muligt for at skabe succes, og der må jeg udfordre folk.
- Det, vi taler om her, er kernen af, hvad dansk eliteidræts problem er. Vi har aldrig haft diskussionen om, hvad er det der skal til for at lykkes. Hvilke krav kan jeg retmæssigt stille til udøverne, og hvad kan udøverne forvente den anden vej? Er vi klar til eliteidræt i Danmark? Det er grundlæggende spørgsmål, som mangler svar. Når der er OL i Tokyo næste år, vil alle gerne se en dansker på medaljeskamlen. Men er vi klar, til at yde den indsats der skal til i de 8-10-12 år op til?
- Jeg er stadig enorm stolt over, alt hvad jeg har gjort. Man kan aldrig tage den stolthed fra mig. Men ja, selvfølgelig er der ting, jeg kunne have gjort bedre. Og det vedkender jeg mig også.
DR Sporten har været i kontakt med flere orienteringsløbere, som har haft Lars Lindstrøm som enten landstræner eller sportschef. Ingen andre end Ida Bobach har ønsket at stille op til interview med navns nævnelse. Tidligere verdensmester i orienteringsløb Signe Søes oplyser dog til DR Sporten, ’at de anklager, hun har hørt om Lars Lindstrøm, ikke er noget, hun personligt har oplevet’.