Danske atleter i højdetræning

Team Danmark vil for første gang poste penge i et projekt med såkaldt kunstig højdetræning.

Blandt andre cykelryttere skal deltage i træningslejren i Frankrig til efteråret. (Foto: Stefano Rellandini © Scanpix)

Team Danmark støtter for første gang en træningslejr med såkaldt kunstig højdetræning, skriver Jyllands-Posten i dag.

I otte uger i september og oktober skal en række endnu unavngivne danske sportsudøvere bo på et højdetræningshotel i Frankrig. Her skal de træne hårdt om dagen og sove i specielle kamre om natten, hvilket skal få kroppen til at tro, at den er 2800 meter over havets overflade. Det ændrer blodet på samme måder som særlige typer doping.

- Man får flere røde blodceller, og det sker ved en forøgelse i det, der hedder retikulocytter. Det er det, man måler, når man tester for epo, og det vil sige, at man kan risikere at få en falsk positiv prøve, forklarer Lone Hansen, der er sportsfysiolog hos Team Danmark.

Naturdoping

Hun erkender, at der er tale om en slags naturdoping.

- Jeg kan ikke lide, at man kalder det doping, når det er noget, som er naturligt. Doping er illegalt og kunstigt, siger hun til Jyllands-Posten.

Heller ikke Team Danmarks direktør, Michael Andersen, vil sammenligne hæjdetræning med doping.

- Vi konkurrerer mod nationer, som bruger dette dagligt og har gjort det i mange år, siger han.

Forsøget koster 1,3 millioner kroner, og Team Danmark støtter med cirka en fjerdedel. Resten kommer fra private donorer. Et foreløbig ukendt antal 'Udholdenhedsatleter' - især cykelryttere, svømmere, triatleter og roere - indgår i projektet, der skal forbedre planlægningen af højdetræning frem mod OL i London i 2012.   

Facebook
Twitter