Danske Spil vandt over Ladbrokes

Det danske spillemonopol overlever - i hvert fald foreløbig. Ladbrokes tabte retssagen mod Danske Spil, da der i dag faldt dom ved Østre Landsret.

Overskuddet i Danske Spil går til kulturelle, sociale og velgørende formål. I 2004 var udlodningen på 1,6 milliarder kroner. (Foto: DR © DR)

Det britiske spilleselskab Ladbrokes tabte onsdag i Østre Landsret en sag mod den danske stat.

Staten fik medhold i, at Danske Spils monopol på spil er lovligt. Landsretten afgjorde endvidere, at Ladbrokes skal betale sagens omkostninger på 500.000 kroner til Skatteministeriet

Dommen vil sandsynligvis straks blive anket.

Læs også: Ladbrokes tabte sag om spillemonopol hos DR Penge.

Ladbrokes mod den danske stat

Det britisk baserede spilfirma Ladbrokes vil have adgang til det danske spillermarked og havde derfor anlagt sag ved Østre Landsret.

Bookmakerfirmaet har blandt andet argumenteret med en dom fra EF-Domstolen, hvor Italien fik at vide, at et statsligt spillemonopol er ulovligt. Det strider med EU-direktivet om varernes og tjenesteydelsernes fri bevægelighed på tværs af grænserne.

Skatteministeriet, der repræsenterer Staten i den aktuelle sag, forsvarer sig med, at formålet med Danske Spil ikke er profit, men socialt. De såkaldte Tipsmidler bruges nemlig hvert år på sportslige og kulturelle formål i Danmark.

Ladbrokes' modsvar på dette argument er, at det britisk baserede firma lige nu betaler sin skat i England. Hvis firmaet får lov til at udbyde spil i Danmark, bliver skatten også betalt i Danmark.

Sagen startede i 2003 efter dommen mod Italien, da Ladbrokes søgte om ret til at udbyde en lang række spil i Danmark. Skatteministeriet afviste ansøgningen, fordi der ifølge loven kun må være et spilfirma i Danmark, og Ladbrokes svarede igen ved at stævne ministeriet.

Spiller for 27 mia - kun de 10 hos Danske Spil

Ladbrokes er mange gange større end det danske monopol og er et af de 250 største virksomheder på børsen i London. Ladbrokes betaler omkring 90 procent af indsatsen tilbage til spillerne, mens Danske Spil kun betaler omkring 75 procent tilbage.

Ladbrokes er allerede aktiv på det danske markede via sin hjemmeside, og at kalde Danske Spil's position på det danske marked for et monopol er nok også at overdrive:

Danske Spil - det tidligere Tipstjenesten - fremlagde i foråret tal, der viser, at danskerne spiller for 27 milliarder kroner om året. Kun de 10 milliarder kroner bliver brugt hos Danske Spil - resten af omsætningen havner hos udenlandske firmaer.

Sagens kerne

Monopoler er ikke per definition ulovlige, men de skal bygge på et lovligt grundlag. Opretholdes det danske spilmonopol af sociale årsager - fx fordi man ønsker at beskytte danskerene mod ludomani? Eller eksisterer Danske Spils monopol, fordi Folketinget mener, at det er den bedste måde at sikre sig Tipsmidlerne på?

I det første tilfælde er et spilmonopol fuldt lovligt også ifølge EU-regler. I det andet tilfælde vil staten blive nødt til at lukke andre udbydere ind på markedet, hvis de kan godtgøre at de kan indbringe det samme overskud til staten som Danske Spil.

I den såkaldte Gambelli-dom blev det italienske statslige spillemonopol dømt ulovligt, fordi monopolet, ifølge Domstolen, blev brugt til at skabe indtægter til statskassen. Den slags monopoler må ikke eksistere.

Facebook
Twitter