Danske stjerner fik symptomer på spiseforstyrrelse efter offentlige vejninger på landsholdet

I en ny DR-dokumentar fortæller tidligere danske landsholdsspillere, hvordan psykiske lidelser er en del af dagligdagen.

I en ny DR-dokumentar, 'Fodboldens usynlige syge', står tidligere spillere fra kvindelandsholdet frem og fortæller, hvordan psykiske lidelser er en del af dagligdagen. (Foto: DR Collage: Maria Eriksen Volthers)

- Det er ubehageligt, og jeg ville da ønske, at der var nogen, der kunne hjælpe mig.

For fodboldspilleren Julie Tavlo Petersson er en løbetur ikke bare en løbetur. En træningssession er ikke bare et spørgsmål om at flytte vægte.

Det er et spørgsmål om at kunne fungere i verden, hvor livet som landsholdsspiller i toppen af fodboldens fødekæde har givet hende så meget på godt og ondt, at hun i dag lider af tvangsmotion.

Og hun er langt fra alene. I en ny DR-dokumentar, 'Fodboldens usynlige syge', står tidligere A- og ungdomslandsholdsspillere frem og fortæller, hvordan psykiske lidelser er en del af dagligdagen.

I videoen herunder kan du se klip fra 'Fodboldens usynlige syge' med Julie Tavlo Petersson:

DR har gennem det seneste år talt med 35 nuværende og tidligere A- og U-landsholdsspillere fra de danske kvindelandshold, som har eller har haft symptomer på en psykisk lidelse.

Tvangsmotion, anoreksi, bulimi og angst er blandt gengangerne.

Fællesnævneren for en del af spillerne er optakten til EM i 2013, hvor DBU satte fokus på at optimere de fysiske krav under kvindelandsholdets faner.

DBU’s testapparat voksede, de kvindelige landsholdsspillere skulle nu vejes hver morgen, og det kunne foregå under kollegaernes opsyn. Vægten blev skrevet ned på et papir, som blev hængt op på væggen. I fællesrummet blev personlige tal pludselig fælleseje.

For Stina Lykke Borg, der i 83 landskampe for Danmark har vogtet målet, bliver de daglige vejninger begyndelsen på en kultur, som skabte enorme problemer.

- Jo mere du kan komme ned i vægt, jo bedre er det.

- Jeg oplever, at der er holdkammerater, der reagerer meget på det og kommer i en tilstand, som, jeg ikke synes, er hensigtsmæssig. De kommer for langt ned i vægt, siger Stina Lykke Borg.

Det var de offentlige vejninger på landsholdet og det øgede fokus på kroppen, som blev begyndelsen på et mareridt for midtbanespilleren Julie Tavlo Petersson, fortæller hun.

Over seks år spillede hun for det danske landshold, men det er ikke stolthed, medaljer og følelsen af succes, som præger hendes liv i dag.

Vejningerne bliver startskuddet til en lang årrække med tvangsmotion, som stadig forfølger hende.

Julie Tavlo Peterssons seneste landskamp var mod England i 2019. Hun er noteret for 17 kampe for det danske landshold. (Foto: © Ed Sykes)

DR har talt med otte af de spillere, som var med kvindelandsholdet til EM i 2013. De fortæller alle, at flere landsholdsspillere blev negativt påvirket af de nye fysiske tests og offentlige vejninger.

- Faktum er, at nogen bliver rigtig syge af det, siger Julie Tavlo Petersson.

- Alle talte om det. At der pludselig var nogen, der var meget tyndere, end de plejer at være.

Hos DBU’s fodbolddirektør, Peter Møller, bliver de mange fortællinger fra spillerne modtaget med ærgrelse og alvor.

- Det jo dybt beklageligt, at det er den følelse, som spillerne står tilbage med. Jeg mener jo ikke, at jeg skal begynde at beklikke eller betvivle de udsagn, som I har fået. Det er nogle, vi er nødt til at tage til os, siger Peter Møller.

- Det var en fejl at lade et papir ligge fremme i 2013. Men det har aldrig været med fokus på vægt, men i forhold til væskemangel og præstationsfremmende tiltag. Det blev kommunikeret til spillerne, men åbenbart ikke godt nok.

Danmark taber i 2013 EM-semifinalen til Norge efter straffesparkskonkurrence. (Foto: © 60160 Stefan Jerrevång / SCANPIX)

I dag har Julie Tavlo Petersson problemer med at sove om natten, hvor vejtrækningsøvelser og hyppige toiletbesøg er en rutine.

Hun har ikke haft menstruation i mange år, og nogle dage kan hun ikke andet end at græde ved tanken om, at hun er nødt til at få trænet, selv om hendes krop og sind hænger i laser.

- Jeg er så afhængig af det, at jeg ikke kan stoppe med at træne. Men jeg ved også, at jeg har brug for at gøre det for at komme i godt humør, siger Julie Tavlo Petersson.

- Jeg står da stadig i badet og tænker: ’Hold da ferie, det kunne da være fedt, hvis jeg så sådan ud’. Så begynder man at træne endnu mere og spise mindre, og så begynder problemerne,

Det øgede fokus på krop og vægt, som for Julie Tavlo Petersson har udmøntet sig i årevis med tvangsmotion, har sat sine spor. Kroppens signaler er ikke til at tage fejl af, og den udeblevne menstruation øger risikoen for ikke at kunne få børn. Men lige nu ser hun ikke nogen vej ud.

- Jeg føler lidt, at jeg skal vælge, og det kan jeg ikke. Jeg har ikke lyst til at ofre det ene for det andet på nuværende tidspunkt. Jeg har ikke lyst til at stoppe med at træne for at få børn.

Julie-Tavlo Petersson har spillet fast for Brøndby i Gjensidige Ligaen siden hun i sommeren 2021 vendte hjem fra spanske Logroño. (Foto: © DEJAN OBRETKOVIC)

Julie Tavlo Peterssons oplevelse af det danske elitemiljø i fodbold er, at der skal gøres noget.

- Jeg synes, at der er flere og flere, der bliver syge. Der har svært ved at spise. Der har angst for at præstere. Der skal til at ske noget, fordi jeg synes, at det bliver værre og værre.

- Der sidder en masse, der har det rigtig, rigtig dårligt, og er decideret syge. Det er der ikke nogen medaljer, der kan veje op for, siger Julie Tavlo Petersson.